Влада

На форумі «Енергія бізнесу» мер Житомира поділився рецептом, як побудувати захищене від блекаутів місто

2 October 2023, 10:24

Минулої зими Житомир практично уник відключень світла. До наступної зими місто підходить ще підготовленішим. На форумі Forbes – «Енергія бізнесу» мер Житомира Сергій Сухомлин поділився рецептом, як побудувати захищене від блекаутів місто.

Про це йдеться в матеріалі Forbes, оприлюдненому 29 вересня 2023 року.

Як Житомир стає енергонезалежним

Наша ціль – повністю енергонезалежний Житомир. У 2021 році ми затвердили план, як це зробити у середньостроковій перспективі.

Проте ця робота почалася задовго до цього. З 2014-го споживання газу Житомиром впало майже вдвічі, до 47 млн кубометрів газу. Як? Наприклад, шляхом модернізації обладнання. Більшість міст декларують втрати в теплових мережах на рівні 20-28%. У нас цей показник – 4%.

У 2018 році Житомир першим в Україні перевів зовнішнє освітлення на світлодіодні лампи. Минулої зими споживання всієї системи освітлення Житомира склало 360 кВт. Це мізер.

Також вкладаємося в альтернативні джерела. У нас працює ТЕЦ на альтернативному паливі. Розробили проєкт будівництва сонячної електростанції для потреб водоканалу. Ця СЕС на 2,8 МВт закриє 50% потреб водоканалу. 1 МВт нам подарував німецький благодійний фонд. За свої кошти купуємо 1,8 МВт. Вартість – близько $1,3 млн. Найближчим часом затвердимо фінансування. Також ми отримали два газопоршневих генератори, які на 40% покриють потреби в електроенергії теплокомуненерго.

Потреба часу – закупаємо пікапи, щоб забезпечити наші енергообʼєкти силами ППО. Це дозволить подвоїти кількість розрахунків протиповітряної оборони.

Як минулої зими Житомир уник тривалих відключень

Минулої зими у нас майже не було відключень. Житомир не отримував більше енергії, ніж інші міста. Проте нам вдалося суттєво зменшити базовий рівень споживання. Ми зібрали бізнес і обговорили, як бути в цій ситуації. Деякі великі підприємства перейшли на роботу в суботу та неділю, а також на роботу у нічні зміни, коли загальне споживання менше. Були розроблені тижневі графіки, коли які підприємства працюють.

Проте лишалася проблема вечірніх і ранкових піків споживання, коли електроенергії не вистачало. Щоб вийти з цієї ситуації, ми на декілька годин відключали частину теплових котлів та водонапірних насосів, а також зупиняли частково електротранспорт. Це ніяк не впливало ні на водозабезпечення, ні на опалення. Проте дозволяло зекономити 9-12 МВт й уникнути відключень.

Це величезна та кропітка робота. Але завдяки цьому вартість оренди в Житомирі зросла у 2 рази й знайти вільну квартиру дуже важко. До нас переїхало багато людей з інших регіонів.

Про необхідність будівництва сміттєспалювального заводу

В Україні є великий потенціал у сфері перероблення та спалювання сміття. Ми вже розробили ТЕО сміттєспалювального заводу разом з фінською компанією. Будівництво заводу займе два роки. Цей завод вироблятиме електроенергію і тепло. Завдяки заводу ми зекономимо близько 20 млн кубометрів газу, тобто половину від поточного споживання Житомира.

Вартість такого заводу – €50 млн. Зараз активно шукаємо фінансування. Близько 30% вартості – це системи очищення, які роблять його безпечним для екології. Окупність проєкту – 6-7 років.

Можу з впевненістю сказати, що кожне велике місто з населенням понад 200 000 людей може на 30% забезпечити себе теплом і електроенергією завдяки спалюванню сміття.

Також з болгарською компанією зараз працюємо над встановленням газотурбінної станції на 20 МВт тепла й електрики. Ми пропонуємо цій компанії гарантований викуп цієї енергії, тому їм вигідно вкладати свої гроші.

Чому інші міста відстають від Житомира?

Мені особисто дуже цікава тема енергозаощадження, відновлювальної енергетики. Я цим живу і в цьому розбираюся. Чому багато мерів цим не займаються? Бо ремонт парків, чи доріг набагато простіший та дешевший, а виборець одразу бачить результат.

У Житомирі не найкращі дороги. Я людям чесно кажу: ми пʼять років робитимемо мережі, а вже потім – дороги. Торік трошки почали ремонтувати дороги.

Нагадаємо, 27 вересня на форумі «Майбутнє української енергетики» учасники обговорили ключові виклики та стратегічні перспективи енергетичної сфери в Україні. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив шість факторів, які забезпечують стабільність галузі.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня 2023 року відбулася перша за останні 6 місяців ворожа атака на енергооб’єкти, через що були частково знеструмлені споживачі в Рівненській та Житомирській областях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: блекаут Сухомлин енергетика відключення ТЕЦ сміттєпереробний завод ППО 
Матеріали по темі