Суспільство

Житомирська область потрапила до пілотного проєкту з оснащення ЦНАПів сонячними електростанціями

2 October 2023, 16:47

Стартує пілотний проєкт згідно з яким у Житомирській області будуть встановлені сонячні електростанції на будівлях Центрів надання адміністративних послуг.

Про це 2 жовтня повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

«За координації Міненерго та підтримки Міністерства торгівлі, промисловості та енергетики Кореї в Україні стартує пілотний проєкт зі встановлення сонячних електростанцій на будівлях Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Загальна вартість проєкту складає 18 мільйонів доларів, які будуть надані корейською стороною. Реалізацію ініціативи заплановано на 2024 – 2026 роки у трьох областях - Івано-Франківській, Житомирській та Одеській», - йдеться у повідомленні.

Встановлення сонячних систем дозволить забезпечити автономне електропостачання сервісних центрів, що своєю чергою дасть змогу своєчасно надавати послуги населенню та знизити навантаження на централізовані джерела постачання.

«Децентралізація енергосистеми, частиною якої є ця ініціатива, - одна з ключових складових енергетичної стратегії. Успішна реалізація проєкту дозволить масштабувати його на інші регіони, що стане додатковим кроком на шляху до створення стійкої та розподіленої енергетичної системи України. Дякуємо корейській стороні за внесок у децентралізацію та зміцнення нашої енергосистеми», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Для обговорення деталей реалізації проєкту проведено низку робочих зустрічей. Зокрема, з представниками адміністрацій територіальних громад, де будуть встановлені сонячні панелі.

«Програма включає проведення енергоаудиту, навчання енергоменеджменту, модернізації електромереж у будівлях та встановлення сонячних панелей із накопичувачами енергії. Реалізація проєкту дозволить зменшити витрати на електроенергію та забезпечить надійність енергопостачання цих об’єктів інфраструктури», - сказав заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

Учасники зустрічі також обговорили основні компоненти проєкту, терміни підготовки ТЕО, надання необхідних технічних даних.

Впроваджуватимуть проєкт корейська компанія Topinfra та громадська організація «Екоклуб», підтримку також надасть Корейський інститут розвитку технологій (KIAT).

Нагадаємо, 10 липня журналістам показали встановлену сонячну електростанцію у житомирській міській лікарні №1. Обладнання медичному закладу подарували, а за монтажні роботи та розробку документації заплатили з міського бюджету.

Як повідомляв Житомир.info, 19 травня 2023 року на сайті міської ради оприлюднили проєкт рішення сесії у якому йшлося про передачу обладнання для сонячної електростанції від організації «Незалежний соціальний екологічний рух Брно (Республіка Чехія) на баланс КП «Лікарня №1».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦНАП сонячна електростанція електростанція проєкт Корея 
Матеріали по темі