Події

У Житомирі судитимуть головного редактора проросійського видання за колабораційну діяльність

11 October 2023, 09:29

У Житомирі за матеріалами СБУ судитимуть головного редактора проросійського видання захопленої частини Луганщини.

Про це 11 жовтня повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

«Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази добровільної співпраці з ворогом колаборанта, який позиціонує себе як «журналіст» та працює на окупаційний медіахолдінг. За даними слідчих СБУ, журналіст Сватівщини (у минулому головний редактор районної газети) добровільно погодився на пропозицію окупантів та у серпні минулого року «очолив» незаконно створений пропагандистський «Сватовский вестник». Це видання повністю підпорядковане «холдингу» пропагандистських ЗМІ «Луганьмедиа» (з 2020 року контролює більшість мас-медіа окупованої Луганщини). Його основна мета – популяризація «цінностей» держави-агресора, поширення кремлівських наративів, фейків і дезінформації, спрямованих на дискредитацію України та її Збройних Сил», - йдеться у повідомленні.

У межах спеціального досудового слідства встановлено, що під редагуванням фігуранта на шпальтах газети друкуються величальні «опуси» про «турботу» місцевої влади про жителів захоплених ворогом територій, а також публікуються агітаційні тексти у підтримку росії та окупаційної влади.

Серед «гучних» заходів, які він висвітлював, - «візити» депутата держдуми рф миколи панкового, урочистості з нагоди дня державного прапора росії.

Крім того, задокументовано активну участь пропагандиста у медіакампанії «за возз’єднання з росією», під час якої він закликав громадськість взяти участь у незаконному референдумі та проголосувати «за» приєднання тимчасово окупованої Луганщини до складу рф.

Слідчі СБУ заочно повідомили пособнику держави-терористки про підозру у організації та проведенні заходів політичного характеру, здійснені інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та окупаційною адміністрацією, спрямованої на їх підтримку та уникнення ними відповідальності за збройну агресію проти України, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.6 ст.111-1 Кримінального кодексу України.

Наразі досудове розслідування колабораційної діяльності фігуранта завершено, обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.

Колаборанту загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБ України в Житомирській області за оперативного супроводу ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.


Як повідомляв Житомир.info, 9 жовтня 2023 року правоохоронці інформували про затримання на Київщині гендиректора ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки на Донеччині, який перерахував бойовикам «днр» понад 15 млн грн через комерційні структури, частина яких була розташована у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ газета колаборант рф Луганськ 
Матеріали по темі