Події

Шестеро зловмисників викачували нафту з магістрального трубопроводу «Мозир - Броди» у Житомирській області

17 October 2023, 15:03

Група зловмисників зробили врізку у нафтопровід та приладнали спеціальні пристосування для викачування сировини на відрізку магістралі, що проходить по території Звягельського району.

Про це 17 жовтня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури групі громадян повідомлено про підозру у пошкодженні (врізці) магістрального нафтопродуктопроводу, що призвело до порушення нормальної роботи зазначених трубопроводів, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 292 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що раніше судимий 55-річний житель Звягельського району організував схему викрадення нафтопродукції з магістрального нафтопроводу.

Він залучив п’ять спільників – місцевих жителів. Несанкціонований забір нафти запланували на відрізку магістралі, що проходить по території Звягельського району.

Протягом серпня-жовтня цього року зловмисники зробили врізку у нафтопровід та приладнали спеціальні пристосування для викачування сировини.

Однак у ніч з 15 на 16 жовтня правоохоронці викрили групу осіб безпосередньо «на гарячому». Вилучено два автомобілі (з генератором і приготовленою для нафти ємкістю), обладнання та засоби зв’язку, які використовувалися для організації злочину.

Врізку зробили у магістральний нафтопровід «Мозир - Броди». Ділки мали зв’язки в охороні державного підприємства та спецзасоби.

Про це цього ж дня повідомила пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

«Фігуранти зробили незаконну врізку у магістральний нафтопровід «Мозир - Броди». У ніч проти 16 жовтня поліцейські затримали шістьох учасників угруповання, один із яких намагався втекти, щоби знищити докази. Маючи зв’язки в охороні державного підприємства, ділки отримували розклад і маршрути нарядів. Окрім того, мали спецзасоби, які дозволяли не привертати до себе зайву увагу: пристрої нічного бачення та подавлення радіосигналу. Коли виходили на «справу», телефони залишали за місцями мешкання», - йдеться у повідомленні.

Викрадену нафту надалі збували підпільним виробникам палива та легальним підприємцям на території області та за її межами.

У ході слідства правоохоронці отримали докази причетності фігурантів до кількох врізок у нафтопровід на території області. Сума завданих збитків встановлюється.

Затриманим особам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 292 (Пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів) Кримінального кодексу України.

Прокурори Житомирської обласної прокуратури звернулися до суду щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Після проведення процесуальних заходів дії учасників угруповання можуть бути додатково кваліфіковані за статтею 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу Україна.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання - обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Заходи з документування та викриття злочинної групи проводилися за сприяння співробітників служби безпеки АТ «Укртранснафта».

Нагадаємо, 17 жовтня пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила про те, що у Житомирі викрили кол-центр, працівники якого представлялись лікарями та продавали ліки, які виготовлялись в орендованих гаражах у Києві.

Як повідомляв Житомир.info, 4 жовтня 2023 року пресслужба Офісу Генерального прокурора повідомила про те, що шестеро ув'язнених житомирської колонії разом зі спільниками ошукали більше 20 людей на продажі неіснуючих автівок для ЗСУ

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура нафта трубопровід врізка магістральний нафтопровід 
Матеріали по темі