Місто

Жителі Лісового проти будівництва нової мережі і не хочуть воду від водоканалу, написали звернення до мера Житомира

26 October 2023, 15:15

Жителі приміського селища Лісове не хочуть отримувати воду від КП «Житомирводоканал» і виступають проти будівництва нової мережі.

Про це 25 жовтня на засіданні депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства повідомив заступник мера Сергій Кондратюк.

«Вчора до міського голови звернулися мешканці селища Лісове, всього 135 підписів, і звернулися до мене особисто, суть заяви: навіщо прокладати трубопровід від проспекту Миру до селища Лісове, якщо можна продовжувати отримувати воду від комбінату «Рекорд». В них немає бажання отримувати воду від КП «Житомирводоканал», а є бажання отримувати воду від комбінату», - сказав Сергій Кондратюк.

Директор водоканалу Роман Ілик розповів, що свого часу комбінат «Рекорд» передав мережі селища Лісового КП «Житомирводоканал».

«При радянському союзі під час будівництва комбінату «Рекорд» було побудоване водопостачання селища Лісове. Між мережами комбінату і водоканалу є територія міста, яка взагалі не має централізовано питного водопостачання. Ми знайшли лист 2019 року від комбінату «Рекорд», яким він вимагає від водоканалу забрати собі і мережі, і споживачів, і провести туди воду. Читаю дослівно: «Свердловини, що розташовані на нашій території, призначені для поповнення пожежних водойм та для внутрішніх потреб. Так як наша організація належить до Державного агентства резерву України, комбінат є режимним об’єктом та належить до І категорії небезпеки. Добування води розраховане для забезпечення пожежогасіння на випадок надзвичайних ситуацій та не є видом основної діяльності по наданню послуг подачі води споживачам. Ще в 2009 році був розроблений проєкт на виконання будівельних робіт з водопостачання питною водою селища Лісового від мереж міста, але до цього часу цей проєкт не введено в дію». Потім були повторні листи на ту саму тему – в 2020 році, в 2021 році. Насправді «Житомирводоканал» розробив в 2021 році оновлений проєкт водопостачання селища Лісового. Розглядалося два варіанти: один – з’єднати по верху, але там треба було переходити річку, будувати дюкер і проходити проколом залізничні колії; другий – прокласти водопостачання від «Ялинки» по полях. Ми вибрали разом з проєктантами другий варіант», - пояснив Роман Ілик.

Він також нагадав, що на комбінаті «Рекорд» була «надзвичайна ситуація, пов’язана з війною», і селище Лісове майже тиждень було без води, водоканал возив туди воду. За словами Романа Ілика, міській владі вдалося переконати дитячий фонд ЮНІСЕФ виділити кошти на реалізацію проєкту водопостачання до селища Лісового – 12,5 млн грн, без ПДВ.

«Проєкт передбачає: побудувати дві нитки водопроводу і поставити підвищувальну насосну станцію. Цей проєкт є корисним для міста, бо ми забезпечимо водою не тільки селище Лісове, а цілий мікрорайон від «Ялинки» до Лісового», - сказав директор водоканалу.

Начальник управління комунального господарства Олександр Марцун уточнив, що мова йде про вулицю Миру і всі провулки до річки Кам’янка. Він також зауважив, що будівництво мережі не буде йти заасфальтованими вулицями й не створюватиме проблем для транспорту, також не треба буде витрачати кошти на відновлення дорожнього покриття.

Роман Ілик наголосив, що мережі знаходяться на балансі КП «Житомирводоканал», тобто фактично люди є абонентами водоканалу, який купляє воду у «Рекорду», комбінат перед споживачами ніяких зобов’язань немає і може в будь-який момент просто припинити водопостачання.

Депутатська комісія підтримала проєкт будівництва водопровідної мережі від проспекту Миру до селища Лісового, але треба провести збори жителів селища і пояснити їм ситуацію.

Нагадаємо, 18 жовтня КП «Житомирводоканал» провело тендер на закупівлю послуг з будівництва водопровідної мережі від проспекту Миру до смт Лісове з очікуваною вартістю 8 млн 774 тис. 262 грн: на торги подали заявки два учасники, дешевшу на 2 млн грн пропозицію ТОВ «Буд-інжинірінг холдінг» (м.Вишгород) відхилили, бо не змогли відкрити подані в електронному вигляді документи, київське ТОВ «КСМ-груп» з пропозицією 8 млн 626 тис. 427,03 грн станом на 26 жовтня очікує рішення замовника.

Проєктно-кошторисна документація по об’єкту була виготовлена раніше і в листопаді 2021 року водоканал замовляв коригування ПКД за 49 тис. 902 грн, а 14 лютого 2022 року уклали договір за 23 тис. 380,44 грн на виконання експертизи за всіма напрямками робочого проєкту будівництва водопровідної мережі від проспекту Миру в м. Житомирі до смт Лісове.

Як повідомляв Житомир.info, 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про причини погіршення якості води в річці Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал тендер Ілик водопровід комісія міськрада Житомирводоканал Кондратюк звернення Лісове 
Матеріали по темі