Суспільство

В Україні значно зросло використання української мови у соцмережах, в Житомирській області – з 25% до 76%

31 October 2023, 15:31

З 2022 року в Україні значно зросло використання української мови у соціальних мережах.

Про це свідчать дані проведеного Центром контент-аналізу дослідження «Українська мова у соціальних мережах за 2020. 2022 та 2023 роки».

«Повномасштабна російська агресія проти України, розпочата 24 лютого 2022 року, визначальним чином вплинула практично на всі аспекти світобачення українців. Ключовою інтенцією більшості громадян України стало прагнення розірвати будь-які зв’язки з країною-терористом та позбутися будь-якої залежності від неї. Деколонізація та дерусифікація культурного простору та простору пам’яті стали важливими складовими цього процесу. В 2023 році тренд на посилення присутності української мови в українському сегменті соціальних мереж, зафіксований нашим попереднім дослідженням в червні 2022 року, продовжився», - зазначається у дослідженні.

Західні соціальні мережі – Facebook, Twitter (Х) та Instagram – підтвердили тенденцію на посилення ролі української мови. Так, в Instagram державною мовою тепер пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%. При цьому торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому – в жовтні 2020 року – коливалася в межах 15-25%.

«Таким чином, користувачі трьох названих соціальних мереж вже протягом півтора року перебувають в здебільшого україномовному середовищі, що створює сприятливі умови для переходу на українську мову тих, хто ще надає перевагу російській мові. Вочевидь, тенденція на збільшення частки української мови продовжиться, хоч, можливо, скромнішими темпами. Ключовою новиною є те, що радикальний прогрес продемонстрував за останній рік Youtube. Дослідження, зроблене в червні 2022 року, не виявило змін в цій соціальній мережі порівняно з довоєнним періодом. Проте майже півтора року по тому можна констатувати, що крига скресла й українська мова відчутно посилила свої позиції, відірвавшись від ганебних 5% матеріалів й сягнувши майже половини (45%). Вдвічі зросла частка української мови і в ТіkTok: якщо раніше співвідношення було 1 до 2 на користь російської мови, то тепер 2 до 1 на користь державної», - йдеться у дослідженні.

Наводяться й дані щодо української мови в соцмережах різних областей України: якщо у 2020 році більш ніж 50% було лише у чотирьох регіонах (Івано-Франківська, Рівненська, Львівська, Волинська області), то з 2022 року відсоткове співвідношення значно покращилося на користь української.

Щодо Житомирської області, то в 2020 році лише 24,6% дописів у соцмережах були українською, в 2022 році – вже 73,5%, в 2023 році – 76,1%.

Від Центру контент-аналізу: Наведені в цій презентації дані є приблизною оцінкою використання української і російської мов в українському сегменті соціальних мереж в жовтні 2023 року, себто на двадцятому місяці повномасштабної війни. Для аналізу були зібрані дописи з поширених в Україні іноземних соціальних мереж Facebook, Twitter (Х), Instagram, Youtube, TikTok, в тому числі й із заборонених, але дотепер використовуваних російських платформ – VK та OK. Було підраховано частоту вживання в кожній соціальній мережі пар слів (лексем), які мають відмінні корені в українській та російській мовах. Лексеми добиралися так, аби вони могли бути вживаними різними категоріями людей, а не лише певними групами. Приклади таких лексем: крок-шаг, вересень-сентябрь, цукор-сахар, гарбуз-тыква, лікарня-больница. Лексеми добиралися з різних аспектів людського життя: харчування, побут, економіка домогосподарств, здоров’я тощо. Всього було зібрано і проаналізовано 1,17 млн дописів, які містили названі лексеми та були написані в період з 20 вересня по 20 жовтня 2023 року користувачами, що вказали у профілі Україну (або українські регіони, в тому числі окуповані) своїм місцем перебування. Так само визначалися й області, які, щоправда, вказані далеко не у всіх користувачів.

Як повідомляв Житомир.info, в дослідженні агенції PlusOne щодо основних тенденцій соцмереж станом на січень 2023 року зазначалося, що українська аудиторія Facebook зменшилась на 2,05 млн і складає тепер 13,7 млн користувачів; річне падіння Instagram становить 4,1 млн користувачів, і тепер його аудиторія складає 11,6 млн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: соцмережа мова Facebook українська мова дослідження 
Матеріали по темі