Влада

Представники житомирської та американської компаній готові безоплатно навчати ветеранів вибухотехнічній справі

3 November 2023, 14:21

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та його заступник з питань взаємодії з правоохоронними органами Олександр Федько 3 листопада провели зустріч з представниками компанії «ГК ГРУП», яка є сертифікованим національним оператором протимінної діяльності, та їх партнерами – консультантами компанії Tetra Tech, яка є учасником програми Уряду США з підтримки народу України.

Про це повідомляє пресслужба ОВА.

«Представники американської компанії – експерти з розмінування. Вони працювали в Іраку, Південному Судані, Сирії та інших гарячих точках світу й мають неабиякий досвід. Наразі тісно співпрацюють з українською компанією «ГК ГРУП». Займаються навчанням українських фахівців та вже встигли побувати на Харківщині де співпрацювали з українськими піротехніками ДСНС. На зустрічі обговорили ситуацію з потребою розмінування територій Житомирщини. Адже на півночі області залишається велика небезпека через забруднення території різними вибухонебезпечними предметами: мінними пастками на деокупованих територіях, залишками снарядів та ракет ворога, які не здетонували», - йдеться у повідомленні.

Представники компаній «ГК ГРУП» та Tetra Tech готові не лише брати участь у розмінуванні територій області, а й власним коштом проводити навчання вибухотехнічної справи наших ветеранів. Таким чином кількість професійних саперів в області може збільшитися, що сприятиме скорішому розмінуванню територій. Водночас хлопці та дівчата, які залишили службу, зможуть знайти себе в іншій справі, яка буде актуальною для нашої країни ще досить тривалий час.

«Під час зустрічі також обговорили пілотний проєкт з гуманітарного розмінування лісових масивів, що стартував на Житомирщині. Вперше оператора для розмінування ділянки лісу в Народицькій громаді залучили на відкритому аукціоні. Фахівці вже працюють на території Коростенського району», - інформує ОВА.

ТОВ «ГК ГРУП» зареєстроване в Житомирі в травні 2020 року, має статутний капітал 500 тис. грн і основний вид діяльності «діяльність у сфері оборони». Керівником та власником фірми є киянин Кучеренко Віталій Валерійович. Зауважимо, що у нардепа-мажоритарника від Житомирського округу №62 Ігоря Герасименка на початку серпня 2019 року з’явився офіційний помічник – Кучеренко Віталій Валерійович. Віталій Кучеренко разом з Ігорем Герасименком в лютому 2018 року зареєстрував громадську організацію «Альянс учасників бойових дій». Кучеренко також є військовим пенсіонером – 30 березня 2018 року він оприлюднив декларацію після звільнення із ЗСУ.

Нагадаємо, у Житомирській області станом на 20 вересня було ще майже 30 тис. га земель, забруднені вибухонебезпечними предметами та становлять потенційну небезпеку, а саме: мінні пастки на деокупованих територіях, залишки снарядів та ракет ворога, які не здетонували, наслідки обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Як повідомляв Житомир.info, держава збирається компенсувати частину або повний об’єм витрат на розмінування земель стратегічних підприємств та сільськогосподарських земель: в бюджеті на 2024 рік закладено на потреби гуманітарного розмінування 2 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА розмінування Кучеренко вибухівка  
Матеріали по темі