Здоров'я

Десять реабілітологів з Житомирської обласної лікарні та центру вертеброголії поїхали на стажування в Естонію

12 November 2023, 10:41

У рамках співпраці з Естонською республікою 10 фахівців з реабілітації 11 листопада відправилися в один з естонських медичних закладів на навчання за програмою «Мультидисциплінарний підхід та реабілітація пацієнта з ампутацією для групи працівників охорони здоров’я України».

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації.

«З лікарями зустрівся мер міста Таллінна Міхаїл Кілварт, народний депутат України Арсеній Пушкаренко, депутатка обласної ради Поліна Алдошина, директор департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Торбас та мер міста Житомира Сергій Сухомлин. Проєкт фінансується Естонським центром міжнародного розвитку. В навчанні візьмуть участь 5 реабілітологів з Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського та 5 реабілітологів з Обласного медичного центру вертебрології і реабілітації. В цьому році це вже друга група лікарів, які відправились на навчання до Естонії», - йдеться у повідомленні.

Медичні працівники в рамках програми ознайомляться з сучасними підходами реабілітації пацієнтів із ампутаціями, ознайомляться з доказовими методами відновлення. Також навчальна програма передбачає проведення командних реабілітаційних тренінгів, які забезпечать теоретичних і практичний огляд сучасних мультидисциплінарних принципів реабілітації. Основна увага буде зосереджена на реабілітації пацієнтів з ампутаціями нижніх кінцівок. Також лікарі проходитимуть практику в медичних закладах.

В ОВА зазначають, що це не перша програма з навчання реабілітологів від Естонії – у 2016 році була започаткована п’ятирічна програма, в межах якої фахівці естонської реабілітації навчали українських лікарів основам ерготерапії.

«У 2023 році Естонія безкоштовно надала 20 протезів на суму 3 млн євро, на наступний рік також заплановано таку допомогу. Нагадаємо, що обласний медичний центр вертебрології і реабілітації співпрацює з протезним підприємством щодо протезування нижніх кінцівок військовослужбовцям за кошти державного бюджету», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 1 листопада пресслужба МОЗ інформувала, що в клініках Естонії пройдуть спеціальне навчання 40 українських фахівців із реабілітації з восьми медичних закладів, серед яких два – Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, для захисників України, які отримали поранення, створили «гарячу лінію» з питань реабілітації, протезування, ортезування та забезпечення іншими необхідними засобами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реабілітація навчання лікар реабілітолог Естонія центр вертебрології  
Матеріали по темі