Місто

Житомирянка пропонує владі впровадити цільову програму зі створення та закупівлі БПЛА

15 November 2023, 14:07

Житомирянка Ксенія Лавріна запропонувала владі впровадити у місті цільову програму зі створення та закупівлі БПЛА. Свою ідею презентувала 15 листопада на початку засідання виконавчого комітету. Для цього пропонує залучити гроші з державних та міжнародних програм підтримки, міст-побратимів та перерозподілити бюджет Житомира.

«Нам потрібне системне рішення, яке допоможе налагодити комунікації між містянами та владою міста. У нас є документ «Звіт за 9 місяців» рішення виконкому. Я його проаналізувала і знайшла декілька статей витрат, з яких ми можемо взяти кошти та перекинути на цільову програму, яку планую створити. На цей момент у нас є такі витрати, як банери, культурні заходи, які в цей момент не сприймаються містом, тому що не на часі, ми не хочемо», - говорить житомирянка Ксенія Лавріна.

«Якщо проаналізувати банери та різні витрати, то 90% це по листах військових. До нас звертається командування ДШВ, інші частини. Там багато програм саме по військовим», - відповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Ксенія Лавріна Розповідає про основні принципи програми.

«Перше, це централізоване виділення коштів. Я розумію, що в якийсь місяць міська рада виділяє дуже багато коштів, але люди не розуміють. Сьогодні виділено 25 млн грн, а в наступний місяць 10 млн грн, люди цього не відчувають. Якщо буде чітко відомо, що у нас є програма розрахована на певну кількість грошей щомісяця, тоді люди будуть розуміти, які можливості у міста. Ми можемо підтримати виробників БПЛА Житомира. Пропоную 10% виділяти у вигляді грантів для виробників, це побудує між вами комунікацію, тому що «Прозорро» це складно, величезна бюрократія. Виділяти ті ж самі 40 тисяч грн, що не є суттєвим для бюджету», - розповідає житомирянка Ксенія Лавріна.

Під час презентації говорили й про співпрацю міської ради з волонтерами

«У нас є дуже велика та потужна спільнота волонтерів, з якою важливо співпрацювати. Але у нас є кілька людей, які настільки сміливі, мають довіру і працюють з 2014 року, хто звертається до міської ради. Це не означає що міськрада має своїх улюбленців, але мелькають на екрані одні й ти самі обличчя. Люди мають бути підтвердженими, вони мають бути не менше ніж один рік у цьому, мати публічні сторінки, де вони успішно себе зарекомендували по зборах, по поїздках, публічно звітувати про допомогу від міської ради й з відміткою, що це за допомоги цієї програми. Також наявний запит з ВЧ, де написано, що вони є конкретними представниками, що вони є посередниками та доставниками цієї допомоги», - каже житомирянка Ксенія Лавріна.

«Волонтери – це ті люди, які збирають допомогу і їдуть. Це не кур'єри, які приходять, беруть у бюджеті. У нас немає проблем з тим, щоб отримати від військових запити», - сказав Житомирський міський голова.

Також мер додав, що незабаром у Житомирі з'явиться платформа для виготовлення дронів, де до допомоги військовим зможуть долучитися містяни.

«Окрема програма по БПЛА її можна зробити, але у нас вона входить у загальну програму «Національного спротиву», і ми через неї фінансуємо. У четвер або понеділок у нас буде пресконференція, всіх запрошуємо, саме по БПЛА. Буде створена окрема платформа «Житомирський дрон», – говорить Сергій Сухомлин.

Також ми запитали, як з'явилася ініціатива написати програму.

«Програму написала, але це комплексне рішення, яке мені пропонували, багато моїх колег. Я вхожу до декількох громадських організацій, очолюю Житомирську жіночу бізнес-асоціацію, давно вже болить наше місто та його майбутнє», - сказала житомирянка Ксенія Лавріна.

Нагадаємо, 9 листопада мер розповів Житомир.info про намір запустити платформу для виготовлення fpv-дронів за кошти міського бюджету.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 28 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що влада домовилась з житомирськими підприємцями і військовими частинами щодо збірки тисячі дронів, компоненти до яких закуплять за бюджетні кошти.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком Сухомлин БПЛА дрони Лавріна  
Матеріали по темі