Події

Міськрада райцентру Житомирської області має сплатити 2 тисячі гривень чоловікові, якого покусав безпритульний пес

21 November 2023, 12:59

Суд зобов’язав Бердичівську міськраду сплатити моральну шкоду чоловікові, якого покусав безпритульний собака. Бердичівлянин зазначив, що він зазнав матеріальних витрат: купив нові джинси та електровідлякувач від тварин. Крім цього, він зазнав емоційних потрясінь та став панічно боятися собак.

Про це 21 листопада повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Бердичівський міськрайонний суд частково задовільнив цивільний позов бердичівлянина Л. до Бердичівської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної ушкодженням здоров′я. Згідно з рішенням суду орган місцевого самоврядування має сплатити позивачу 2 тисячі гривень у якості відшкодування моральної шкоди. Рішення вже набрало законної сили», - йдеться у повідомленні.

Як відомо з позову, у листопаді минулого року удень при виході з території центрального ринку у м. Бердичеві чоловіка вкусив за ногу безпритульний собака. Після укусу бердичівлянин звертався по медичну допомогу до травмпункту, протягом п′яти тижнів приймав протирабічну вакцину, поніс матеріальні витрати на купівлю нових джинсів та електровідлякувача тварин. Крім того, ситуація негативно вплинула на психо-емоційний стан чоловіка: він пережив стрес, змінив свій звичний спосіб життя, став панічно боятися собак. Після того, як його звернення до органів поліції та до органів місцевого самоврядування залишились без реагування, чоловік у лютому цього року звернувся до суду із цивільним позовом до Бердичівської міської ради про відшкодування завданої йому матеріальної та моральної шкоди.

Представник міської ради заперечив проти позову та просив суд відмовити позивачу, посилаючись на те, що відповідальність за належний та своєчасний вилов та ізоляцію безпритульних тварин несе комунальне підприємство «Бердичівкомунсервіс», до того ж позивач не надав доказів заподіяної шкоди.

Розглянувши цивільну справу, суд визнав, що чоловіка дійсно покусав безпритульний пес. І сталося це тому, що міська рада не забезпечила належних умов утримання собаки, який підлягає вилову як безпритульний, та,відповідно,безпеки оточуючих. Таким чином бездіяльність міської ради призвела до заподіяння шкоди позивачу.

Позовні вимоги бердичівлянина суд задовільнив частково, присудивши відшкодування заподіяної моральної шкоди,однак відмовив щодо майнової, оскільки чоловік не надав належних та достатніх доказів на її підтвердження.

Нагадаємо, 27 червня на вулиці Володимира Гнатюка собака породи стаффордширський тер'єр біля будинку помітив сусідського собаку породи цвергшнауцер й кинувся на нього, а потім і на його господарку, спричинивши обом тілесні ушкодження. За агресивну поведінку домашнього улюбленця містянину довелося сплатити 1700 грн штрафу.

Як повідомляв Житомир.info, 15 лютого 2023 року в Житомирі суд розглядав справу щодо чоловіка, чиї собаки-алабаї покусали чужого пса, від чого чотирилапий помер. Господаря алабаїв оштрафували на 1700 гривень. Також у чоловіка конфіскували одного пса.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Бердичів пес собака укус тварина міська рада штраф 
Матеріали по темі