Економіка

Держпродспоживслужба дала інформацію про «отруйні» мандарини з Єгипту: завезли ще в лютому, менш ніж 3 тис. ящиків

24 November 2023, 17:27

Держпродспоживслужба 24 листопада оприлюднила повідомлення щодо поширення інформації у медіа про «отруйні» мандарин з Єгипту.

20 листопада 2023 року через RASFF надійшло повідомлення № 2023.8018 стосовно виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції.

Держпродспоживслужбою проаналізовано супровідні документи до повідомлення № 2023.8018 та встановлено, що результати лабораторних досліджень були проведені 15 березня 2023 року, а нотифікація отримана лише 20 листопада 2023 року.

У зв’язку з цим, Держпродспоживслужба звернулась до Європейської Комісії (команди RASFF) для уточнення інформації по зазначеному випадку та отримала відповідь, що компетентним органом Греції наразі проводиться перегляд усіх своїх попередніх нотифікацій.

За інформацією, наданою Північним міжрегіональним головним управлінням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, лютого 2023 року завезено та оформлено одну партію мандарин з Єгипту, загальною вагою 14,77 тонн (2715 ящиків).

Наразі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області проводиться позаплановий захід державного контролю ТОВ «Фудком», під час якого зазначений оператор ринку надав підтверджуючі документи стосовно повернення 10027,4 кг мандарин назад до постачальника DROSERO TRADE S.M. P.C., у зв’язку з їх пошкодженням та втратою товарного вигляду.

Зауважимо, що ТОВ «Фудком» належить мережа супермаркетів «Велмарт» та «Велика Кишеня».

Як повідомляв Житомир.info, за перше півріччя 2023 року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували майже 20 тонн овочів, у яких вміст нітратів перевищував дозволені рівні, та не допустили до продажу більш як 400 кг м’яса, яке не пройшло експертизи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба мандарин 
Матеріали по темі