Економіка

Мережі магазинів побутової техніки «підловили» на включенні в чеки аудіокниг для зменшення податків

29 November 2023, 15:57

Протягом останніх декількох тижнів деякі великі мережі, що продають побутову техніку та електроніку, відкрили для себе новий напрямок: електронні та аудіокниги. У соцмережах почастішали повідомлення про те, як українці, часто навіть несподівано для себе, дізнаються, що разом із пилосмоком або телевізором, придбали ще й комплект таких книжок.

Про це 29 листопада інформує «Економічна правда».

«Для більшості клієнтів магазинів ця історія може пройти непоміченою, адже вказані у чекові електронні книги не збільшили його суму. Магазини просто зменшують ціну купленого товару на вартість комплекту книжок. Щоправда, вигоду отримують не всі. Акціями у мережах магазинів уже зацікавилися у податковій. Там підозрюють магазини у спробі зменшити свої податкові зобов’язання з податку на додану вартість (ПДВ)», - пише видання.

Річ у тім, що продаж українських книжок (зокрема електронних) та аудіокниг (які озвучені українською мовою) звільнені від сплати ПДВ. Тому, заміняючи частину вартості пилососа на аудіокнижки, магазин отримав від покупця все ті ж гроші, але зобов’язання зі сплати ПДВ зменшив.

«На додавання у чек електронних чи аудіокнижок скаржаться клієнти щонайменше двох мереж магазинів з продажу побутової техніки – «Фокстрот» та COMFY. Продаж аудіокнижок разом з акційними товарами здійснює ще одна велика мережа «Алло». Деякі покупці скаржаться, що магазин взагалі не попередив їх про акцію, тож про купівлю книжок вони дізналися лише тоді, коли прочитати про це у чеку. За даними співрозмовників ЕП в Державній податковій службі, один лише «Фокстрот» за 15 днів листопада продав клієнтам понад 9 тис. комплектів аудіокниг. Це дозволило мережі здобути частку на ринку цих аудіокниг у розмірі 3%. За місяць до цього «Фокстрот» взагалі не продавав ці товари. Загальна сума продажів аудіокнижок «Фокстротом» становила 16,5 млн грн. Це означає, що компанія могла зменшити свої податкові зобов’язання із ПДВ на суму близько 2,75 млн грн, заміняючи аудіокнижками частину вартості товарів, на які нараховується 20% ПДВ. Загальні обсяги ухилення від сплати податків за допомогою додавання у чек електронних чи аудіокниг у рази більші. Деякі магазини запровадили подібні акції набагато раніше, ніж «Фокстрот», - йдеться у публікації.

Нижче - фото чеків з інтернету:

За даними ЕП, Державна податкова служба вже почала перевірку видавничої діяльності великих магазинів побутової техніки. Попередньо податківці виявили, що подібна діяльність магазинів може нести ризики у вигляді несплати податків до бюджету.

Як повідомляв Житомир.info, у проєкті Державного бюджету на 2024 рік на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримку книговидавничої справи та популяризацію української літератури було передбачено 466 млн грн, що майже у 5 разів перевищує видатки цього року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книга побутова техніка ПДВ податок електронна книга магазин податкова 
Матеріали по темі