Економіка

Звіт із посівної кампанії озимих зернових у Житомирській області: через погоду аграрії засіяли менші площі, ніж планували

11 December 2023, 14:50

У Житомирській області озимі зернові культури засіяли на площі 115,8 тис. га.

Про це 11 грудня повідомляє Житомирська ОВА.

«За оперативними даними Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА у всіх категоріях господарств області озимі зернові культури під урожай 2024 року посіяні на площі 115,8 тис. га, під урожай 2023 року було засіяно 134,3 тис. га, зокрема: пшеницю посіяно на площі 100,5 тис. га, ячмінь – 7,0 тис. га, жито – 8,3 тис. га. Під озимий ріпак, збільшили посівну площу – до 38,9 тис. га, перевищивши торішній показник на 1,6 тис. га», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що причиною зменшення площ під озимими зерновими культурами є суха погода серпня та вересня, яка негативно вплинула на формування вологозапасів у ґрунті. Через це деякі агропідприємства вирішили не ризикувати й утрималися від осінньої посівної кампанії.

За інформацією Житомирського обласного центру із гідрометеорології суха погода серпня і вересня не сприяла накопиченню та формуванню вологозапасів в ґрунті на полях призначених під посів озимих зернових культур, тому деякі сільськогосподарські підприємства не ризикнули поводити осінню посівну кампанію, як результат маємо дещо нижчі показники по посіву озимих зернових культур.

Окрім цього, частина сільськогосподарських підприємств вирішила переглянути структуру посівних площ під урожай 2024 року на користь високорентабельних культур, таких як соя, соняшник та ріпак.

Нагадаємо, станом на 30 серпня 2023 року в Житомирській області озимі зернові культури під урожай 2024 року прогнозували посіяти на площі 136,6 тис.га, що на 2,3 тис.га більше ніж торік.

Як повідомляв Житомир.info, в 2023 році аграрії Житомирської області планували збільшити майже на 30 тис. га посівну площу під зернові культури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аграрій посівна АПК зернові озимі аграрій 
Матеріали по темі