Новини компаній

Чим система зворотного осмосу відрізняється від інших фільтрів для води

22 December 2023, 15:54

Водоочисні пристрої для побутового використання мають великий попит. Серед всіх різновидів фільтрів найкращою вважається система очищення води зворотного осмосу, що здатна впоратися з будь-якими домішками. Вона має деякі важливі відмінності від інших очищувачів.

Особливості конструкції фільтра зворотного осмосу

Найголовніша відмінність полягає у побудові пристрою. Багатоступенева система складається з блоку попередньої фільтрації:

  1. картриджа грубого очищення, який відфільтровує великі частинки бруду, іржі, мулу, піску;
  2. вугільного фільтра, що затримує хімічні сполуки — хлор, фенол, пестициди, важкі метали;
  3. картриджа тонкого механічного очищення, що завершує видалення елементів великого розміру.

Після підготовки вода поступає в мембрану, яка здатна утримувати найменші частинки. Саме в ній під тиском відбувається видалення забруднень та шкідливих домішок на молекулярному рівні. Після цього очищена вода йде далі, а забруднення відправляються в каналізацію. Завдяки цьому, пристрій забруднюється менше фільтрів інших типів та не потребує частої заміни розхідників. Середній термін експлуатації мембрани становить 18-36 місяців, а картриджів — 12 місяців.


Для бездоганної якості в систему також входить фінішний фільтр з органічного активованого вугілля. Він робить воду кристально чистою. Але після очищення вона позбавлена не лише шкідливих, а й корисних речовин. Тому в деякі моделі фільтрів зворотного осмосу додають мінералізатори, які забезпечують збалансований вміст мікроелементів. Також передбачені баки, в яких можна накопичувати 7-8 літрів води. Встановлюють систему під мийку, що дуже зручно, зважаючи на її чималі габарити. Назовні виводять спеціальний кран, окремо від загального змішувача.

Які речовини видаляє фільтр зворотного осмосу

Зазвичай в побуті застосовують фільтри до води, коли вона змінює колір, запах та смак. Це свідчить про бруд, органічні речовини та хімічні сполуки. Найпростіші фільтри-глечики позбавляють воду велтиких частинок та зменшують вміст деяких речовин, наприклад, хлору. Колонні та магістральні системи очищують достатньо для побутових цілей, але недостатньо для пиття та приготування їжі. Лише системи зворотного осмосу здатні позбавити воду патогенних мікроорганізмів, вірусів, солей жорсткості, розчинених газів. Тому після очищення її можна вживати, не піддаючи кип’ятінню.


Коли варто обрати фільтр зворотного осмосу

Під час вибору пристрою потрібно врахувати якість та кількість споживання води. Варто віддати перевагу фільтру зворотного осмосу, якщо вона:

  1. сильно хлорована;
  2. жорстка;
  3. дуже забруднена.

Також він стане у пригоді, коли щоденна потреба у питній воді понад 10 л. Якщо забрудненість та споживання менші, достатньо буде фільтра-глечика. Якщо потрібна не лише питна, а й побутова очищена вода, слід розглянути магістральні та колонні пристрої. Система очищення води зворотного осмосу коштує чимало, але за правильного догляду може працювати до 20 років. Весь цей час вона буде забезпечувати оселю чистою, смачною та корисною водою.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода фільтр якість води 
Матеріали по темі