Новини компаній

Як збити температуру? Практичні поради та рекомендації

27 December 2023, 13:39

Майже кожна людина стикалася у житті з лихоманкою, тобто підвищенням температури тіла, що викликає неприємні відчуття і може спричинити серйозні наслідки. Нормальною температурою тіла є діапазон від 35,9 до 37,2 градусів при вимірі пахвової западини. Подібний розкид пояснюється коливаннями протягом доби, коли на людину впливають різні фактори, і температура може змінюватися.


Мінімальна температура відзначається вранці, а у вечірній час – максимальні показники в допустимому діапазоні. Температура тіла в нормі може підвищуватися внаслідок фізичної активності, стресу, овуляції у жінок, прийому гарячої їжі чи напоїв. Якщо підвищення є наслідком хвороб, можна випити Ібупрофен, парацетамол, анальгін, аспірин та інші ліки. Придбати їх вдасться за допомогою сервісу Likie.ua, де є багато варіантів на вибір.

Як самостійно знизити температуру?

Насамперед потрібно зрозуміти чи дійсно температура тіла підвищується. Сигналами до цього є загальна слабкість, озноб, головний біль і біль у м'язах, підвищена пітливість та запаморочення. Серед основних рекомендацій щодо зниження температури можна виділити кілька дієвих порад:

  • Доступ до свіжого повітря. Це необхідно забезпечити відразу, виключити наявність протягів і різких температурних перепадів. Бажано зробити вологе прибирання або включити зволожувач повітря за його наявності;
  • Постільний режим. Необхідно постаратися його дотримуватись, а також постаратися нормалізувати робочий день і сон;
  • Споживання рідини. Збільшити обсяг споживання, причому чистої води або у вигляді чаю. Розрахунок можна зробити 30 мг на 1 кг маси людини;
  • Раціон харчування. Його потрібно змінити та перейти на їжу, яка легко засвоюється, виключивши споживання жирних, копчених та солоних продуктів, а також потрібно вживати більше овочів та фруктів в обсязі близько 300-500 грамів на добу;
  • Обтирання теплим рушником. Це дозволить посилити потовиділення, покращити циркуляцію крові, а також поступово може призвести до зниження температури тіла.

Якщо протягом тривалого часу неможливо зменшити температуру тіла, тоді потрібно звернутися до лікаря.

Поширені помилки при збиванні температури

Жарознижувальні засоби потрібно приймати лише за температури в діапазоні 38-38,5 градусів. Не рекомендується використовувати обтирання оцтом або спиртом, адже це може призвести до опіків та вдихання їх випарувань. Самостійний прийом антибіотиків також заборонено, адже при тривалому утриманні температури необхідно звернутися до лікаря для встановлення діагнозу.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: температура захворювання хвороба 
Матеріали по темі