Місто

Перейменування вулиці Маликова в Житомирі знову актуальне, депутатка пропонує назву «Захисників України»

5 January 2024, 18:57

Депутатка Житомирської міської ради Тетяна Онопрієнко у Facebook-групі «Мікрорайон Малікова» закликає до обговорення нової назви вулиці Маликова, бо цього вимагає закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

До допису, оприлюдненому 4 січня 2024 року, Тетяна Онопрієнко додає лист Інституту національної пам’яті від 20 листопада 2023 року – відповідь на звернення Житомирської міської ради від 7 вересня 2023 року щодо перейменування вулиці Маликова.

«27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і ДЕКОЛОНІЗАЦІЮ топонімії». Згідно деяких положень вище зазначеного Закону, місцеві органи влади вже у 2024-му році повинні провести перейменування деяких топонімічними назв селищ і міст України. Рекомендації УІНП в частині тлумачення вище зазначеного Закону призводять до висновків щодо необхідності перейменування у Житомирі вулиці, названої в честь учасника та організатора Руху Опору нацистському режимові у 1942-1944 роках С.Ф.Маликова. Підставою щодо перейменування фахівці УІНП вважають саме «посади заступника наркома торгівлі УРСР, заступника міністра торгівлі УРСР (які свого часу обіймав С.Ф.Маликов), відповідно до пп. «в», п.4, статті 2 вище зазначеного Закону. Слід зауважити, що науковці УІНП також визнають передбачені цим же Законом винятки щодо знесення зображень, пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням у 1941-1944 роках нацистських окупантів із України, однак підкреслюють, що такі винятки не стосуються об’єктів топонімії, тобто назв вулиць, на відміну від винятків попереднього Закону про ДЕКОМУНІЗАЦІЮ (Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки) від 09.04. 2015 року, де об’єкти топонімії, зокрема вулиця Маликова, не підпадали під дію Закону в частині перейменування вулиць. Виходячи із вище зазначеного, розуміючи об’єктивну необхідність безумовного виконання вимог Закону України від 27.07.2023 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і ДЕКОЛОНІЗАЦІЮ топонімії», мешканці мікрорайону вимагають врахувати їх пропозиції щодо перейменування вулиці Маликова у місті Житомирі», - пояснює депутатка.



Тетяна Онопрієнко зазначає, що «переважна кількість людей» вважає за необхідне перейменувати вулицю Маликова на вулицю «Захисників України». В коментарях до допису депутатка пояснює: якщо мешканці не запропонують нову назву, то «нам нав’яжуть іншу відповідно до нового закону».

Як повідомляв Житомир.info, 18 лютого 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав розпорядження про перейменування в рамках виконання закону про «декомунізацію» 87 вулиць і провулків обласного центру, зокрема вулиця Маликова отримала назву «Сурина гора», але мешканці однойменного мікрорайону на чолі з депутаткою Тетяною Онопрієнко активно виступали проти. Згодом мер визнав, що перейменування було помилкове, і розпорядженням від 19 квітня 2016 року скасував пункт про перейменування вул. Маликова.

В червні 2016 року громадяни Дехтієвський, Одоміч та Романчук звернулися до суду з позовною заявою щодо скасування змін до розпорядження міського голови «Про перейменування топонімічних об'єктів та демонтаж пам’ятних знаків у м.Житомирі», які стосувалися виключення пункту щодо вулиці Маликова: Корольовський районний суд м.Житомира 3 жовтня 2017 року відмовив у задоволенні позову; апеляційний суд постановою від 28 лютого 2018 року залишив постанову Корольовського райсуду без змін; Верховний суд постановою від 10 грудня 2020 року також залишив касаційну скаргу громадян без задоволення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування деколонізація Маликова обговорення Онопрієнко 
Матеріали по темі