Місто

Маликова чи Сурина гора: в Житомирі суд не зміг поставити крапку у справі про перейменування вулиць

3 February 2017, 14:10

3 лютого в Корольовському районному суді м. Житомира розглядали справу про перейменування вулиці Маликова. Позивачі вимагають визнати недійсним розпорядження мера Житомира №303 від 19 квітня, у якому він відмінив перейменування вулиці Маликова. За словами члена топонімічної комісії В’ячеслава Дехтієвського, таке розпорядження суперечить закону про декомунізацію.

«По-перше, Житомирський міський голова видав це розпорядження про перейменування вулиць, тобто, №303 від 19 квітня, поза межами своїх повноважень, які закінчились у нього 21 лютого 2016 року. Розпорядження про перейменування він видав аж 19 квітня, тобто, через 2 місяці. Цим він порушив вищеназваний і озвучений мною закон (Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», -  ред.). По-друге, пункт 6 статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» гласить: «Забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності…» (а вулиця – це об’єкт права власності) «… імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в Комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік (крім випадків, пов’язаних з розвитком української науки та культури)…». Як відомо, Степан Федорович Маликов не мав відношення ні до української науки, ні до української культури. Тому на нього цей виняток не розповсюджується. На підставі цього ми вважаємо, що відбулося порушення двох законів: закону «Про засудження злочинів комуністичного режиму», а також «Про присвоєння юридичним особам, та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб. На підставі цього ми вважаємо, що розпорядження видано із порушенням законів і вимагаємо його скасувати», - сказав позивач В’ячеслав Дехтієвський.

Представники міської ради позивні вимоги заперечують і кажуть, своїм розпорядженням Сергій Сухомлин не порушив жодного чинного закону.  

«19 лютого був останній робочий день, коли міський голова, відповідно до закону, мав право перейменувати вулицю, яка містила комуністичну символіку і присвоїти їй іншу назву. Проте, ваша честь, справа в тому, що після того, як вулиця Маликова була перейменована, їй була присвоєна назва Сурина Гора. Це назва, яка не містить комуністичного, тоталітарного режиму. Відповідно, будь які перейменування цієї вулиці не можуть регулюватися законом про декомунізацію. Оскільки цей закон не регулює питання перейменування вулиць і, тим більше, питання внесення міським головою змін до свого розпорядження. Відповідно, будь які посилання позивача на даний закон, щодо неправомірності цього розпорядження, є неправильними. Жодних інших порушень позивач у своєму позові не зазначає і їх немає. На підставі цього вважаємо, що розпорядження міського голови від квітня місяця, яким він фактично повернув законну назву вулиці Маликова, є правомірним. Воно не порушує права та не порушує жодну норму законодавства чинного», - впевнена представник відповідача Марина Кузнєцова.

Представник третьої сторони Роман Білоус переконаний, вулиця Маликова взагалі не повинна була бути перейменована, оскільки її назва не підпадає під дію закону про декомунізацію.  

«Міський голова не перейменовував, він дійсно виправляв помилку. Тому що після розпорядження №112 депутати, громадськість (зокрема, були зібрані підписи мешканців цього мікрорайону, які там проживають, які присутні у судовому засіданні. Ми ці підписи надали до матеріалів справи) обурились. Тому що з ними ніхто не поспілкувався. Законом передбачено, що на час перейменування органи місцевого самоврядування, міський голова чи топонімічна комісія, яка надавала рекомендації, вони зобов’язані були обговорити це з громадськістю. Це законом передбачено, перехідними положеннями. Вони зобов’язані були обговорити з науковцями. Зобов’язані були обов’язково отримати рекомендації Українського інституту національної пам’яті. У результаті того, що не було жодних дій, окрім топонімічної комісії, тобто зібралась топонімічна комісія, обговорили, прийняли рішення і дали на підпис проект рішення, а Сухомлин підписав, і допустив помилку, тому після цього були зібрані відповідні роз’яснення Українського інституту національної пам’яті. За підписом голови Володимира В’ятровича надані рекомендації, що вулиця, названа на честь Маликова Степана Федоровича, не підпадає під дію закону про декомунізацію», - каже представник третьої сторони Роман Білоус.

Під час засідання суд вирішив неможливим продовжити розгляд без присутності усіх позивачів або їх представників і оголосив перерву. До розгляду справи повернуться 3 березня о 10:00.

Нагадаємо, міська влада хоче запровадити дворічний мораторій на перейменування топонімічних об’єктів в місті Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 18 лютого 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин у присутності журналістів підписав розпорядження про перейменування в рамках виконання закону про «декомунізацію» 87 вулиць і провулків обласного центру. Відразу після розпорядження мера про перейменування вулиць на сесіях міської ради почали піднімати питання про зміну нових назв. Найбільш активно виступали мешканці мікрорайону Маликова, де однойменна вулиця отримала назву «Сурина гора», згодом мер визнав, що перейменування було помилкове, і розпорядженням від 19 квітня 2016 року скасував пункт про перейменування вул. Маликова. Кілька мешканців мікрорайону звернулися з цього приводу до суду.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі