Події

Завищували ціни у 4 рази: посадовицю «Укртранснафти» та трьох осіб підозрюють у крадіжці майже 10 млн грн на ремонті нафтопроводу у Житомирській області

11 January 2024, 11:03

СБУ викрила ділків, які вкрали майже 10 млн бюджетних грн під час ремонту державного нафтопроводу на Житомирщині.

Про це 11 січня повідомляє управління Служби безпеки України в Житомирській області.

«Служба безпеки викрила схему розкрадання державних коштів, виділених на реконструкцію магістрального нафтопроводу АТ «Укртранснафта» на Житомирщині. Мова йде про капітальний ремонт лінійно-виробничої станції та встановлення навколо неї посиленого паркану для покращення контрдиверсійної захищеності об’єкта. Для проведення відповідних робіт держпідприємство протягом 2018-2019 років провело декілька тендерів.Однак, за підсумками торгів їхніми переможцями було визнано дві київські компанії, які не мали належної матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, замість виконання умов договору підрядники штучно завищували вартість будматеріалів, необхідних для реконструкції інфраструктурного об’єкта.

«За деякими позиціями закупівельні ціни у 4 рази перевищували ринкові.Таким чином фігуранти вкрали майже 10 млн бюджетних гривень і не виконали запланований обсяг робіт, який був передбачений підписаною угодою. Для виведення державних коштів у тінь та їх подальшого перерозподілу ділки використовували підконтрольні фірми. При цьому, посадовиця «Укртранснафти» без належних перевірок підписувала підрядникам акти прийому-здачі невиконаних робіт», - повідомляє СБУ у Житомирській області.

Під час обшуків в офісах учасників оборудки виявлено:

  • комп’ютери, печатки та документацію з доказами незаконної діяльності;
  • майже чверть мільйона гривень готівки, ймовірно одержаної злочинним шляхом.

На підставі зібраних доказів, трьом представникам компаній-підрядників повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у особливо великих розмірах);
  • ч. 2 ст. 366 (внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки).

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Крім того, посадовиці АТ «Укртранснафта» інкримінується ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість).Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Зазначимо, що пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомляє про те, що на реконструкцію станції магістрального нафтопроводу з метою посилення протидиверсійного та антитерористичного захисту було виділено понад 100 мільйонів гривень.

«Для цього з бюджету виділено майже 130 млн грн. Однак недобросовісні підрядники, з використанням інших підконтрольних їм суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності, внаслідок укладення низки удаваних угод між собою суттєво «накрутили» вартість будівельних матеріалів, які за завищеними цінами використали при будівництві об’єктів торгів. Унаслідок таких махінацій ділки заволоділи коштами державного підприємства», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 8 січня поліцейські повідомили, що у Житомирській області трьох директорів підозрюють у привласненні та відмиванні майже 14 мільйонів гривень. За інформацією правоохоронців чоловіки, під виглядом реалізації бізнес-плану взяли участь у державному кредитуванні. Жодної господарської діяльності, передбаченої інноваційним проєктом, вони не проводили, здійснювали лише її імітацію, просто привласнивши кошти. А потім оголосили про банкрутство.

Як повідомляв Житомир.info, 2 листопада 2023 року стало відомо, що трьох підприємців та експосадовця Житомирської обласної державної адміністрації судитимуть за завищення на 1,7 млн грн вартості реконструкції ліцею, який розташований у селі Словечне Овруцької ТГ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ прокуратура підозра обшук 10 млн Укртранснафта нафтопровід шахрай шайхрайство  
Матеріали по темі