ДОПОМОГА

У місті Житомирської області запрацював мобільний реабілітаційний модуль для постраждалих від війни

19 January 2024, 16:44

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль для постраждалих від війни.

Про це 19 січня повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«Відтепер в Овручі послуги із відновлення людини стали ще доступнішими. Містяни, які постраждали внаслідок повномасштабної війни зможуть отримати психосоціальну допомогу та пройти фізичну реабілітацію. Такі модулі — приклад доступних та якісних амбулаторних послуг із відновлення людини. Коли будь-який пацієнт, який потребує довготривалої реабілітації може її отримати у себе в громаді», - йдеться в повідомленні.


Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Звісно, це лише початок — до кінця року проєкт планує значно розширитись. Адже один із основних пріоритетів Міністерства охорони здоров’я — накрити реабілітаційною «парасолькою» всю країну. Щоб у будь-якому селі, селищі та місті можна було отримати відповідні послуги.

«Політика героїв — пріоритет для нашої держави. Це про повагу до наших захисників не на словах, а на ділі. Саме для цього ми працюємо над тим, аби зробити реабілітаційну та психосоціальну допомогу доступною по всій країні. Дуже важливою є залученість місцевої влади, адже після стаціонарної реабілітації пацієнт повертається додому в свою громаду. Такі рішення як мобільні реабілітаційні модулі дають можливість продовжувати процес відновлення амбулаторно — у комфортних умовах. Приклад в Овручі демонструє, як це може працювати у громадах по всій Україні», — зазначає міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.


Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Такі реабілітаційні модулі є не лише в Овручі. Їх прототипи вже працюють у Києві та Рівному. Завдяки невеликим витратам на виробництво та швидкості встановлення, подібний формат реабілітаційних просторів можна масштабувати в межах країни. Наразі виробничі можливості соціальної франшизи складають 40 модулів на рік.

Мобільні реабілітаційні модулі, в першу чергу, орієнтовані на людей, які постраждали внаслідок повномасштабної війни, розв’язаної росією: ветеранів, ветеранок, їхніх родин й цивільних осіб. Це мультифункціональний безбарʼєрний простір, де людина може відновитись, як фізично, так і психологічно.

В усіх модулях працюють мультидисциплінарні команди, які складаються з фізичного терапевта, логопеда, кейс-менеджера, психолога та інших фахівців. Фахівці такого мобільного модулю допомагають пацієнтам із фізичною реабілітацією, протезуванням, відновленням мовлення. Також, за потреби, надають психологічну підтримку, юридичний супровід та консультації щодо навчання, перекваліфікації і працевлаштування.

За словами ветерана Андрія Олійчука, реабілітація в громаді — надзвичайно важлива складова процесу повернення до повноцінного життя після поранення чи травми:

«Головна допомога команди, яка займалася зі мною, окрім фізичного відновлення, полягала в подоланні емоційних та психологічних труднощів. На мою думку, на етапі, коли ти повертаєшся до повноцінного соціального життя, дуже важливо отримати допомогу та підтримку різного характеру. І дуже зручно, коли це можна зробити в одному місці в твоєму населеному пункті», — зазначив захисник України.


Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Слід зазначити, що подібні реабілітаційні модулі повністю відповідають концепції МОЗ із розбудови системи реабілітації. Вони інтегруються у місцеву систему охорони здоров’я та контрактуються Національною службою здоров’я України.

Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модуля в Овручі необхідно перейти на сторінку сайту соціальної франшизи та заповнити онлайн-форму. Після чого його представники зв’яжуться із заявником, підберуть зручний час для візиту та супроводжуватимуть впродовж всього процесу реабілітації.

Довідка:

Проєкт є частиною соціальної франшизи з встановленням мобільного реабілітаційного модуля у місті Овруч Житомирської області, який реалізує БФ «Майнді» у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, ГО «Безбар’єрність» у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці учасників спільноти «Бізнес без бар’єрів» — компанії Visa і Ощадбанку, та за сприяння Житомирської обласної військової адміністрації.

Благодійний фонд «Майнді» був заснований у 2022 році з метою адаптації ветеранів та ветеранок до цивільного життя. На кінець 2023 року «Майнді» надав понад 3 000 безоплатних сесій психосоціальної допомоги та фізичної реабілітації.


Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Нагадаємо, 11 грудня 2023 року журналісти Житомир.info розповідали, куди звертатися військовим, якщо їм потрібні засоби допоміжної реабілітації.

Як повідомляв Житомир.info, 16 вересня 2023 року Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що для захисників України, які отримали поранення, створили «гарячу лінію» з питань реабілітації, протезування, ортезування та забезпечення іншими необхідними засобами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ реабілітація військовий модуль Ляшко Майнді Овруч ветеран лікування ЗСУ  
Матеріали по темі