Місто

Житомирський магістрат з програми «Велике будівництво» й досі пустий: проблеми з опаленням та експозиційним обладнанням

19 January 2024, 16:57

У 2021 році закінчили реставрацію житомирського магістрату за 33 млн грн, у ньому планували створити музей природи та історії. З моменту відкриття там провели декілька заходів, але за призначенням будівля не використовується.

«Магістрат своєї роботи якби і не розпочав, тому що після того, як його було урочисто відкрито після ремонтних робіт, наступила черга проєкту експозиційного обладнання: меблів, вітрин. Ця робота у нас зайняла близько року, на сьогодні уже виготовлений проєкт. Вартість меблів становить близько 3 мільйонів, але це було на момент початку війни, враховуючи те, що комплектуючі, зокрема, скло, надходило з Білорусії, то на сьогодні, мабуть, можна сміливо множити на 2, і вартість меблів зросте до 6 млн грн. Кілька разів у магістраті ми проводили такі масові заходи, використовували як виставкові майданчики, але на сьогодні там нічого не робиться», - розповідає директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

За словами директора музею, одна з причин, чому магістрат не працює, – відсутність фінансування.

«Це пов’язане з відсутністю фінансування насамперед, щоб запустити роботу нашого музею історії і природи потрібні, в першу чергу, кошти на виготовлення музейного обладнання, кошти на реставраційні роботи щодо самих експонатів, тому що частина потребує таки робіт», – каже Роман Насонов.

В магістраті була проблема з опаленням, на вирішення якої КП «Житомиртеплокомуненерго» мало надати технічне рішення, але, за словами директора музею, ситуація не покращилася.

«Проблеми з опаленням в магістраті одразу ж виникли першої зими, оскільки навіть при температурі -12 в приміщенні магістрату було приблизно +6-8 градусів, а ця температура не те що не підходить для музейних експонатів, а навіть самим співробітникам працювати в таких умовах досить складно. Відповідні служби неодноразово приходили, проводили якісь роботи, але ситуація кардинально не змінилась. Покращилася буквально на 1,5-2 градуси по залу, але цього не достатньо, тому що необхідна температура +18 градусів», – говорить Роман Насонов.

Коли саме магістрат почне свою роботу – невідомо, поки чекають на фінансування.

Нагадаємо, 23 серпня 2021 року в Житомирі урочисто відкрили об'єкт президентської програми «Велике будівництво» – магістрат, у якому з 2019 року проводили реконструкцію: тендер влітку 2019 року виграло полтавське ТОВ «Візин Річ» з пропозицією 20 млн 421 тис. Грн. У березні 2021 року директор краєзнавчого музею показував виконані на 70-80% роботи, зокрема – вентиляційну систему та опалювальний теплопункт, який мав регулювати температуру кожної батареї.

В липні 2021 року департамент регіонального розвитку ОДА уклав договір на проведення завершальних робіт у магістраті з ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект», заплативши фірмі 10 млн 657 тис. 400,68 грн. Голова ОДА Віталій Бунечко під час відкриття магістрату вручив подяку Роману Гринкевичу – директору зазначеного ТОВ.

22 січня 2022 року, через п’ять місяців після урочистого відкриття магістрату, Житомир.info робив сюжет про те, що будівлю досі не ввели в експлуатацію, а з початком морозів виявили проблеми з опаленням – температура в приміщенні була 2-5 градусів, потім змогли підняти до 12 градусів тепла.

Як повідомляв Житомир.info, 22 квітня 2019 року пресслужба Житомирської ОДА оприлюднила проєкт реконструкції магістрату, додавши, що після ремонту туди перенесуть житомирського мамонта, а поруч облаштують музейний сад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: магістрат музей Насонов Велике будівнитцво реконструкція  
Матеріали по темі