Здоров'я

Мобільні медичні команди у січні проконсультували 225 жителів північних громад Житомирської області

31 January 2024, 14:39

У січні три мобільні медичні команди почали здійснювати виїзди до віддалених населених пунктів на півночі Житомирської області. Це села в Олевській, Народицькій та Словечанській громадах. За 9 виїздів надали медичні та психосоціальні послуги для 225 місцевих жителів. Люди потребують не лише медичних послуг, а й підтримки психолога.

У межах проєкту «Відновлення доступу до медичних послуг у громадах Житомирської області» створені три мобільні медичні команди (ММК) у складі лікаря, медичної сестри, психолога та фахівця з соціальної роботи. У січні-вересні цього року ММК виїжджатимуть до населених пунктів трьох громад регіону для надання первинної медичної допомоги, а також забезпечення психологічної допомоги, підтримки та соціального супроводу.

Для людей це можливість на місцях отримати консультацію сімейного лікаря та психолога. За можливості будуть залучатися і вузькі спеціалісти. ММК здійснюють обстеження на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хронічне обструктивне захворювання легень, втрату слуху, гендернозумовлене насилля (ГЗН), депресію. Усі послуги ММК є безоплатними.

ММК стартували у січні. Перші виїзди здійснили до Словечанської та Олевської громад. За 9 виїздів цього місяця надали послуги для 225 місцевих жителів таких сіл:

  • Калинівка, Майдан, Зольня Олевської ТГ;
  • Прибитки, Сирниця, Черевки, Селезівка Словечанської ТГ;
  • Радча, Грезля та Давидки Народицької ТГ.

В середньому за один візит ММК консультує 25 людей. Рекордну кількість клієнтів за ці виїзди прийняли у селі Майдан Олевської громади 18 січня, тоді послуги ММК отримали 36 людей. Звертаються переважно люди старшого віку. Проте були і діти 5-8 років.

«Під час виїздів ми очікували, що будуть люди, які потребуватимуть медичної допомоги. Але не сподівалися, що кількість охочих потрапити до лікаря буде такою великою. Жителі віддалених сіл зацікавлені у послугах психолога. Найбільшим викликом для команд стали відсутність інтернету та зв'язку на деяких локаціях. Також наші фахівці стикнулися з окремими ситуаціями, коли на прохання родичів потрібно було виїхати до людей, які не могли дістатися до місця роботи мобільних медичних команд у зв'язку з хронічними неінфекційними захворюваннями. Але це лише показує наскільки такі послуги необхідні та важливі», – зазначає координатор ММК Анастасія Батирєва.

До ММК більшість людей звертається із поганим самопочуттям через підвищення артеріального тиску, серцевий біль, головний біль. Актуальні скринінги на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет. У Народицькій громаді є потреба в обстеженнях на втрату слуху. За словами сімейної лікарки Олени Мисюк, яка їздить у складі ММК до місцевих жителів цієї громади, люди мають порушення слуху через бомбардування.

«Наше село віддалене від району, нашої громади і нашим людям у селі потрібна така допомога, адже більшість жителів – пенсіонери. І нам немає як дістатися до лікарів», - розповідає пані Лідія, місцева жителька села Прибитки Словечанської громади.

За її словами, місцевим жителям така підтримка дуже важлива. Адже село віддалене і можливостей дістатися до лікарів не так багато. Особливо якщо це люди похилого віку.

Проєкт “Відновлення доступу до медичних послуг у громадах Житомирської області”, що реалізується в рамках підтримки проєкту USAID, спільно з PACT “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”, має на меті допомогти жителям громад отримати медичні та соціально-психологічні послуги.

У лютому заплановано ще більше виїздів до цих громад. ММК відвідають такі населені пункти: Копище (01 лютого), Залісся (06 лютого), Білка (07 лютого), Хочине (08 лютого), Мотійки та Христинівка, Городець, Журжевичі, Базар, Сорокопень, Перга, Межиліска, Кованка, Жубровичі.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікар обстеження мобільна медична команда ММК Батирєва 
Матеріали по темі