Економіка

Житомирські підприємці на нараді в ОДА розповіли про проблеми ведення бізнесу та критикували Національну стратегію доходів

1 February 2024, 17:33

В Житомирській ОВА 1 лютого провели робочу нараду щодо проблем ведення бізнесу та податкового навантаження на підприємців.

Місцеві представники бізнесу висловилися щодо недоліків в Національній стратегії доходів до 2030 року, яку запровадили наприкінці минулого року.

«Бізнес намагається вижити, багато платників податків (жінок) виїхали за кордон, де вони вже працюють і платять податки в інші держави. Ми чуємо заклики від президента, від влади, що треба повертати людей, і нам не зрозуміло, чому саме в цей час приймається «Національна стратегія доходів». Вибачте, я особисто та людина, яка її розшифрувала як «Нацздох», бо воно саме так озвучується. Оцей «Нацздох» знищує спрощену систему оподаткування. Він нас, підприємців, повертає в ті 90-ті роки, коли буде бартерний обмін, продажі «з під поли» і т.д. Ви думаєте, що ми не хочемо працювати відкрито? Ми хочемо працювати, але ми не маємо такої можливості», – розказує голова громадської спілки «Всеукраїнський комітет розвитку та захисту бізнесу «Відсіч» Сергій Зайцев.

«Ми говоримо про наступне, що «Національна стратегія доходів» по факту закриває єдину систему оподаткування. Тобто не буде ні для юридичних осіб єдиної системи, ні для фізичних осіб. Також закриває можливість спецрежиму для АПК і просто збільшує оподаткування. Така система є нежиттєздатною», – зазначає підприємець Руслан Годований.

Також представники бізнесу запропонували скасувати планові перевірки.

«Ми хочемо, щоб ці пропозиції пішли в Верховну раду, в Кабінет міністрів і в Раду підприємців при президенті. Хай розглянуть приймати рішення чи ні, але ідею треба обговорити. Перше – відмінити поняття планових перевірок, бо це як в Радянському Союзі, коли у міліції були плани на кількість крадіжок, кількість розбоїв і так далі. Це ненормально. Перевірки мають відбуватися виключно якщо ваша система електронна, а я знаю, що вона непогано працює, показала, що є порушення. Далі беремо це порушення, йдемо в суд і в суді доводимо необхідність перевірки. Скільки податкова програє судів? За 80 відсотків», – каже Руслан Годований.

Один з підприємців зауважив, що збільшення податків не є шляхом до наповнення бюджету, і наголосив на необхідність створення лояльних податкових систем та інвестицій у бізнес.

«Ми сьогодні зібралися, щоб подискутувати, представники бізнесу, влади, як ми будемо наповнювати бюджет і жити далі. Тому що влада бачить це дуже просто: у нас є десять корів і давайте їх доїть, поки вони не помруть. Ми говоримо наступне: давайте дозволимо нам зробити десятки-сотні тисяч корів, які можуть давати молоко і наповнювати бюджет. Влада, на жаль, нас сьогодні не чує, і ми змушені переконувати (її) на таких круглих столах. Сьогодні є стратегія доходів на 2025-2030 року, яку запропонував Кабінет міністрів. Підприємці між собою називають це «стратегією по знищенню бізнесу за п'ять років». Тому ми сьогодні надали свої конкретні пропозиції, як ми бачимо розвиток бізнесу, як ми могли б платити податки, і бюджет би наповнився. Ми розуміємо, що сьогодні війна, але так, як сьогодні кажуть: давайте просто збільшувати податки і таким чином наповнювати бюджет – це вже робиться упродовж 30 років. Це не працює сьогодні. Якщо тільки говорити про те, що давайте збільшимо податки, збільшимо, збільшимо, і нічого при цьому не робити, не допомагати бізнесу, не робити інвестиції, не робити лояльні податкові системи – це шлях в нікуди», – говорить Руслан Годований.

Детальніше обговорювати шляхи до розв'язання цих проблем, планують через два тижні разом з представниками уряду.

«Попередньо, ми домовились про те, що цю комунікацію продовжуємо через два тижні буде більш розширена нарада, де будуть представники Міністерства фінансів і Міністерства економіки, і народні депутати в тому числі. Ми відновлюємо роботи Ради підприємців при обласній військовій адміністрації задля захисту інтересів бізнесу і платників податків. Ми зобов'язані покращувати життя для бізнесу, разом з тим ми зобов'язані збирати податки, щоб забезпечувати наші Збройні сили України», – розповідає начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області протягом 2023 року стали на облік у ГУ ДПС 9803 платників податків, це на 3,3 тисячі більше, аніж у 2022 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес ОВА підприємець податок Зайцев Годований Бунечко 
Матеріали по темі