Новини компаній

Що таке тяговий акумулятор: призначення, види, характеристики

2 February 2024, 12:16

Кожен акумулятор є надійним та стабільним джерелом живлення. Він містить в собі елементи для генерації певного рівня напруги, а на корпусі розташовані виходи для підключення до техніки. Завдяки зручній будові та великому ресурсу, пристрій підходить для різних цілей.

Потрібно лише правильно підібрати різновид. Якщо розглядати тягові акумулятори, то вони розроблені для складської техніки та використовуються у разі перебоїв з енергопостачанням. Якщо шукаєте саме такі конструкції, тоді спочатку ознайомтеся з характеристиками та особливостями експлуатації.

Що таке тяговий акумулятор?

В продажу можна побачити багато різновидів таких акумуляторів, проте не всі розуміють, що саме він являє собою. Тягова батарея – це пристрій, який містить в собі декілька акумуляторів з малими показниками напруги, один такий елемент зазвичай має напругу 2 В. Вони з’єднуються в певній послідовності і забезпечують тривале живлення техніки напругою яка необхідна для кожного випадку. Найбільш поширені це 12В, 48В та 84 В.


Види та основні характеристики тягових акумуляторних батарей

Кожному покупцеві варто спочатку розібратися з різновидами пристроїв, оскільки кожен з них має певні особливості та використовується для конкретної цілі. Тягові моделі, створені на основі технології GEL, мають гелеподібний електроліт. Густа маса заповнює весь простір між пластинами електродів.

Перевагами таких АКБ є стійкість до вібрації, швидке відновлення після розряду та довговічність. Крім гелевих тягових акумуляторів в продажу можна знайти також моделі AGM. Головна відмінність цих акумуляторів полягає у використанні скловолокна.

На основі цього матеріалу створений матеріал-сепаратор, якій знаходиться між електродами. Ця особливість теж забезпечує високу продуктивність, а сам корпус можна розміщувати в будь-якому положенні та не боятися, що рідина витече. Окремо варто розглянути загальні характеристики тягових АКБ:

  • великий діапазон напруги (від 12 до 84 В);
  • тривалий термін експлуатації;
  • можливість використовувати пристрій безперервно протягом декількох годин.

Місткість тягових акумуляторів також варіюється. Найбільш поширені це акумулятори в межах 24-1000 А*год.


Де використовуються пристрої?

Тягові акумулятори розроблені для тривалого живлення різної техніки. Це робить їх оптимальним варіантом для штабелерів, вилкових навантажувачів, різних видів складської техніки, екскаваторів, тягачів, фронтальних навантажувачів, моторних човнів. Крім цього, АКБ цієї категорії можуть використовуватися як джерело напруги для стабільної роботи побутової техніки, а також обладнання на підприємствах де немає можливості використання мережевого живлення.

Резервне живлення зазвичай необхідне у разі аварійного вимкнення, перебоїв в енергопостачанні або виникнення інших проблем з забезпеченням електрикою. В кожному з цих випадків тягова батарея допомагає підтримувати повноцінну роботу різних інструментів та техніки протягом тривалого часу.

Тягові акумулятори можуть використовуватися для накопичення електричної енергії від відновлюваних джерел таких як сонячні, вітрові та інші електростанції, з подальшим живленням споживачів в період відсутності генерації електроенергії (нічний час, відсутність вітру тощо) - це є так званий циклічний режим роботи акумулятора.

Відмінність тягових АКБ від стартерних

Щоб зробити правильний вибір, важливо розуміти різницю між звичайною стартерною моделлю та тяговим пристроєм. Основною функцією першої моделі є запуск двигуна та подача струму великої сили (250-1000 Ампер). Він встановлюється у транспортних засобах, але для кожної машини потрібно підбирати модель з відповідними характеристиками.

Особливістю стартерного акумулятора є чутливість до глибоких розрядів. Він легко виходить з ладу, якщо розрядити його до позначки нижче за 10,5 В. Додатково варто виділити невисоку ємність. Тягові акумуляторні батареї не мають ресурсу для подачі пускової напруги великої сили, проте можуть забезпечувати тривалу віддачу потужного струму. Додатково варто виділити велику ємність.

Як вибрати тяговий акумулятор?

Різноманітність моделей, представлених в продажу, може викликати певні складнощі з вибором. Проте, можна суттєво полегшити завдання. Для цього потрібно визначитися з декількома критеріями:

  • ємність;
  • рівень потужності;
  • кількість циклів роботи;
  • тип тягової батареї;
  • інтенсивність експлуатації.

Важливими є також умови, де відбуватиметься функціонування пристрою. Наприклад, для зон, де підвищений рівень вібрацій варто обирати моделі з високим рівнем стійкості до цих явищ.


Як заряджати тяговий акумулятор?

До кожної моделі батареї додається інструкція з експлуатації, в якій вказані рекомендовані діапазони для зарядки. Щоб зберегти продуктивність якомога довше, потрібно орієнтуватися саме на ці показники. В процесі експлуатації не рекомендується повністю розряджати тяговий акумулятор. Це призведе до зниження кількості циклів його роботи та можливого швидкого виходу з ладу після декілька глибоких розрядів (нижче за 10, 8В). Також заряд акумулятора треба починати не пізніше 12-24 годин після розряду, в протилежному разі в ньому починається незворотні процеси сульфатації що веде до швидкої втраті ємності та виходу його з ладу. Для зарядки потрібно вибрати відповідну величину струму та напруги залежно від режиму використання (циклічний чи буферний), що є дуже важливим для тривалого строку служби вашого акумулятора. Обов'язково вивчайте інструкцію з експлуатації для акумулятора та пристрою ДБЖ (інвертора, зарядного) які ви використовуєте.

"Джерело: akb-plus.com"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акумулятор тяговий тяговий акумулятор АКБ батарея  
Матеріали по темі