Здоров'я

В перший місяць нового року в Житомирській області виявили 4 випадки субваріанту коронавірусу «Дженні», в Україні - 42

7 February 2024, 09:49

Протягом січня в Україні виявили 42 випадки субваріанту коронавірусу «Дженні».

Про це 6 лютого повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

««Дженні» — субваріант штаму коронавірусу «Омікрон» — переважає на території України впродовж епідсезону 2023-2024. Протягом січня 42 випадки «Дженні» виявили у 12 областях: Житомирській (4), Івано-Франківській (1), Київській (4 — в області та 4 — у столиці), Львівській (6), Одеській (1), Сумській (8), Хмельницькій (4), Волинській (2), Черкаській (5), Чернівецький (1), Рівненській (1) і Чернігівській (1) областях.

Серед 42 захворілих 8 пацієнтів потребували госпіталізації до медзакладів, лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19.

«За субваріантами COVID-19 ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і у світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але наразі субваріант «Дженні» — це або середній, або легкий перебіг захворювання. Майже половина захворілих — люди старше 60 років, лише 8 українців мали незавершений курс з первинної вакцинації (з них лише дві людини — дві дози), решта — невакциновані. Пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Виокремити випадки субваріанту JN.1, який називають «Дженні», в Україні вдалося під час секвенування. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі. Його проводять у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 р., після — в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який «представляє інтерес» через «його швидке поширення». За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), станом на 5 січня 2024 року на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють. У ВООЗ зазначають, що наразі ризик для населення — низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту «Дженні».

В Україні для щеплень використовують вакцини «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Для дітей з 5-річного віку використовується вакцина проти COVID-19 «Comirnaty» для дітей (виробник «Pfizer»). Також доступна Омікрон -специфічна вакцина (виробник «Pfizer»), рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення. Щеплення — безоплатні та доступні у всіх областях, інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, станом на 5 лютого захворюваність на ГРВІ в порівнянні з попереднім тижнем зросла на 21%. Показник захворюваності перевищує епідемічний поріг на 101% та відповідає дуже високому рівню інтенсивності епідпроцесу.

Як повідомляв Житомир.info, за даними щотижневого моніторингу МОЗ, станом на 31 січня 2023 року було зареєстровано високий рівень перевищення епідемічного порогу в Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. У п’яти областях – Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській – середній рівень. В інших регіонах – неепідемічний рівень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ статистка захворювання грип ГРВІ COVID-19 хворий Дженні 
Матеріали по темі