Місто

У громадському транспорті Житомира почали встановлювати нові валідатори, які запрацюють до кінця лютого

7 February 2024, 14:30

В житомирському громадському транспорті почали встановлювати нові валідатори. Таке обладнання з'явиться як в комунальному, так і в приватному транспорті. Зараз вони не працюють, але увімкнути їх планують до кінця лютого.

«Вже розпочав встановлювати нове обладнання новий оператор - це є інвестор, який виграв конкурс. Встановлюють нове сучасне обладнання - це валідатори, бортові комп'ютери у водіїв, також паралельно відбувається навчання для водіїв щодо роботи з новим обладнанням. Зараз встановлено близько 50%-60%. Такими темпами, планують в цьому місяці завершити. Коли буде готове обкладення, то скоріш за все у вихідні, буде перемикання на нову систему, вимкнуть старі валідатори та включать нові. Планується в цьому місяці даний перехід», - говорить в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Микола Єрмаков.

Розповідають, які переваги мають нові валідатори. Зокрема, працюватиме додаток CityCard.

«Обов'язково «NFC» буде працювати, і пластикові банківські картки будуть працювати, і сама транспортна картка, яка зараз фізично у пластику, вона буде ще й віртуальна у телефоні. Тобто буде змога сплачувати пластиковою карткою та віртуальною у мобільному додатку. Також плюс цього додатку у тому, що «DozoR City» зараз відстежування громадського транспорту, воно має перенестися у цей новий додаток. Тобто додаток має показувати і графіт громадського транспорту, і витрати, і баланс, тобто все має бути в одному мобільному додатку», - каже Микола Єрмаков.

Водії кажуть: коли обладнання запрацює, вони не будуть збирати гроші за проїзд.

«Буде зручніше, бо водій не буде пов'язаний з виторгом. Лише дорога, кермо і двері. Для руху транспорту - це буде краще буде», - ділиться водій автобуса Микола.

У міській раді пояснюють, що квиток з QR-кодом для проїзду можна буде придбати у терміналах.

«На фініші цього проєкту готівка має вийти за транспорт, тобто водій не буде приймати готівку. (ред. де можна придбати квиток за готівку?) Всі наші термінали, як нам обіцяє оператор, то навіть у магазині, де стоять бокси, де поповнюють мобільні телефони, то там буде віконечко «Транспорт Житомира», або якась інша назва, і там буде функція вибору разового квитка, вартість його ще не встановлена, і буде виїжджати QR-код. Ми плануємо, що QR-код буде функціонувати на всіх видах транспорту - це електротранспорт та автобуси, його можна отримати в терміналі, зайти в салон прикласти до валідатора, і він буде зчитуватися», - розповідає в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Микола Єрмаков.

Коли запрацюють нові валідатори, старі жовті знімуть і можливо продадуть.

«Треба буде провести аудит, підрахувати та найімовірніше будемо готувати їх до продажу. Якщо новий оператор запрацює і не буде проблем, то будемо вивчати питання реалізації старих валідаторів», - сказав Микола Єрмаков.

Нагадаємо, що у 2023 році у Житомирі визначили нового Оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському транспорті. Рішення конкурсної комісії 1 листопад ввів у дію міськвиконком.

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня 2023 року на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради затвердили нові правила користування транспортом і ухвалили рішення щодо вдосконалення автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському транспорті. З 25 вересня до 18 жовтня 2023 року приймали документи на конкурс з визначення оператора автоматичної системи оплати проїзду у громадському транспорті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: валідатор громадський транспорт проїзд транспорт Єрмаков 
Матеріали по темі