Новини компаній

Що таке холдування та яким бізнесам буде корисне

13 February 2024, 11:18

Холдування є сучасним інструментом для резервування грошей на рахунку до остаточного завершення операції.

Що таке холдування та яким бізнесам ця технологія буде корисна

І для продавців, і для клієнтів найголовніше — це зручність та безпека карткових операцій. Холдування є сучасним інструментом для резервування грошей на рахунку до остаточного завершення операції. Це відмінна система для покращення бізнес-процесів на підприємстві. Вона дозволяє зробити угоду надійнішою та надає змогу переконатися, що потрібний товар є в наявності.

Що таке холдування

Простими словами, це заморожування коштів на рахунку до моменту підтвердження угоди. Гроші за товар чи послугу блокуються банком, при чому ані продавець, ані власник не можуть їх використати. Якщо продаж підтверджено, кошти перераховуються постачальнику. При скасуванні операції (наприклад, якщо обраної позиції немає на складі) холд повертається власнику карти. Операція відбувається миттєво та не потребує сплати додаткових відсотків. Таким чином продавець отримує гарантію здійснення угоди, а покупець уникає ризику випадково витратити кошти.

Термін від англійського hold, що означає «утримувати». Також операцію називають «заморожуванням» або «предавторізацією». Це вдала заміна передоплаті або паперовим домовленостям.

Сама процедура доволі складна та багаторівнева:

  • кошти клієнта передаються до платіжної системи;
  • вона своєю чергою звертається до банку-еквайра, а той дає запит банку-емітента;
  • емітент блокує потрібну суму на рахунку власника картки та передає інформацію про це еквайру та платіжній системі;
  • продавець в особистому кабінеті підтверджує угоду;
  • еквайр передає клірингові файли емітенту;
  • той списує кошти з рахунку та переводить еквайру.

При скасуванні операції кошти автоматично розблокуються по закінченні терміну угоди. Або продавець може дати команду повернути кошти негайно. Стандартний термін блокування зазвичай складає 7 днів. Але за бажанням можна встановити термін до 30 днів.

Також при холдувані не виключене часткове повернення коштів. Зазвичай це відбувається, коли продукції на складі недостатньо для виконання замовлення. Наприклад, одна одиниця товару замість зарезервованих двох. Тоді половина суми списується на користь продавця, а решта повертається власнику.

Не зважаючи на складність, відбувається все дуже швидко. Особливо якщо обрана якісна та надійна платіжна система. Крім того, холдування дозволяє полегшити бухгалтерський облік та значно знизити витрати на інтернет-еквайринг. За кожну транзакцію по переведенню чи поверненню коштів платіжна система отримує комісію. Але при холдуванні такого не відбувається.

Кому потрібна система холдування

Холдування — універсальна процедура, яка буде корисною в будь-якій сфері, де стикаються з фінансами. Частіше за все його використовують в бізнесі, коли між замовленням та отриманням послуги або товару проходить деякий час. Наприклад, при виклику таксі. Але застосування системи доречно в будь-якій компанії, де виконуються карткові операції.

Серед сфер діяльності, де не обійтись без холдування, можна відмітити:

  1. Готелі та курорти. Щоб забезпечити покриття можливої шкоди від постояльців.
  2. Каршерінг. Можна блокувати суму завдатку, яка надається на час користування транспортом.
  3. Заклади загального харчування. Для бронювання замовлень, або при наданні завдатку за великі бенкети.
  4. Фірми-перевізники та авіакомпанії. Для бронювання місць та квитків.
  5. Платформи для пошуку квитків та турів. Заморожування коштів, як передоплату або гарантії.
  6. Інтернет-торгівля. Холдування надає можливість заморозити необхідну суму, доки замовлений товар не надійде до складів.
  7. Туроператори. При бронюванні подорожей та турів, як передоплата або гарантійний внесок.
  8. Бізнес, де неможливо відразу дізнатися про наявність продукції та її кількість.

Холдування з Tranzzo

Tranzzo — це сучасна та зручна платіжна платформа, яка пропонує послугу холдування. Система гнучка та легко інтегрується з локальними застосунками. А технічне обслуговування надасть можливість позбавитись від зайвих клопотів та зосередитись на робочих процесах.

Створивши мерчант-акаунт в особистому кабінеті Tranzzo, можна бачити всі заморожені платежі, а також легко керувати ними, налаштовуючи автоматичне чи ручне повернення коштів. Вхід в особистий кабінет захищений суворою системою авторизації, що надає додаткової безпеки всім операціям.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: холдування Tranzzo 
Матеріали по темі