Здоров'я

Житомирська область входить в п’ятірку регіонів, де виписали найбільше е-рецептів пацієнтам з розладами поведінки, психіки та епілепсією

13 February 2024, 15:43

Понад 140 тисяч е-рецептів на ліки за розладів поведінки, психіки та епілепсії виписали лікарі у 2023 році. Українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати, що приймають за таких станів, за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою. Програма покриває 65 таких препаратів, 23 з яких – безоплатні.

Про це 13 лютого повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«Упродовж 2023 року українські лікарі виписали пацієнтам із розладами поведінки й психіки та епілепсією 142,4 тисячі рецептів. Найбільшу кількість – у м. Києві (20 996), Дніпропетровській (13 706), Львівській (12 990), Хмельницькій (11 290) та Житомирській (9 404) областях», – йдеться в повідомленні.

Як отримати препарати за програмою «Доступні ліки» за цим напрямом, якщо у вас епілепсія, розлади поведінки або психіки?

  • Зверніться до невролога або психіатра. Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я та сформує перший електронний рецепт.
  • З цим рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із НСЗУ. Всі такі аптеки позначені наліпками «Доступні ліки».
  • За наступними рецептами можна буде звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Вони зможуть призначити ліки на основі плану, який раніше склав невролог або психіатр.

Зараз 13 433 аптеки й аптечних пункти мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії. Знайти найближче до вас місце відпуску лікарських засобів можна:

  • за номером 16-77 – контакт-центр Національної служби здоров’я України (НСЗУ);
  • через аналітичну панель (дашборд) на сайті НСЗУ. Перейдіть на сторінку «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за е-Рецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт, а в рядку «Програма е-рецептів» – пункт «НСЗУ (реімбурсація)» та потрібний напрям програми реімбурсації.

Термін дії рецепта – 30 днів з дати, коли вам його сформував лікар.

Нагадаємо, 17 жовтня 2023 року у МОЗУ повідомили про те, що строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний кошт, становить 90 календарних днів (замість 30 днів, як було раніше).

Як повідомляв Житомир.info, станом на 20 квітня 2023 року до системи «еРецепт» в Житомирській області долучилися 518 аптечних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: еРецепт ліки психіка розлад епілепсія рецепт поведінка МОЗ здоров'я невролог психіатр Доступні ліки  
Матеріали по темі