Новини компаній

Різновиди токарних верстатів

26 February 2024, 15:12

Токарний верстат – спеціальна установка, призначена для обробки металевих заготовок методом точіння. Металообробні станки, крім різання, можуть виконувати широкий спектр операцій, перелік яких більшою мірою залежить від компонування та встановленого інструменту. Вершиною розвитку вважаються сучасні токарні верстати з ЧПУ, які за рахунок програмного забезпечення дозволяють швидко одержувати деталі з максимальною точністю.


Основні види токарних верстатів

Зараз машинобудування використовує досить широку номенклатуру класичних установок для обробки металевих заготовок. Через це перед покупкою потрібного верстата важливо чітко розібратися в їх моделях та призначенні, що дозволить підібрати обладнання, яке відповідатиме поставленим завданням. Якщо вас цікавлять сучасні установки, то з їх асортиментом можна ознайомитись на цьому сайті – https://abplanalp.ua/. Розглянемо найпоширеніші групи верстатів.

Токарно-гвинторізні

Це універсальні установки, які дозволяють виконувати широкий спектр завдань з різними заготовками. Апарати зручні для штучного та масового виробництва деталей. Ключові завдання – обробка циліндричних поверхонь, нарізка модульного, метричного та дюймового різьблення. На додачу є можливість виконувати свердління, розточування, відрізання, торцювання, накатку.

Токарно-револьверні

Установки, призначені для роботи із заготовками, створеними з каліброваного дроту. Ключовою особливістю верстата є наявність кругового барабана із встановленими різцями, свердлами та іншими інструментами, який можна швидко перемикати. Таким чином вдається ефективно використати час робітника та підвищити продуктивність. При цьому є обмеження за розміром заготовок. Устаткування виконує розточування, нарізування різьблення, розгортання, фасонне точіння, свердління, зенкерування.

Лоботокарні

Апарати актуальні для якісної обробки циліндричних, конічних та лобових поверхонь. Як правило, верстати цього типу не мають задньої бабки, при цьому можна працювати з короткими, але масивними деталями. Ця опція стала можливою за рахунок обертання патрона у горизонтальній площині. Мають відносно вузьку галузь промислового застосування.

Токарно-карусельні

Верстат призначений для обробки габаритних виробів. Як правило, установки даної групи необхідні для точіння циліндричних та конічних поверхонь великих розмірів. Устаткування дозволяє виконувати такі операції: нарізання, різьблення, підрізування торця, шліфування, фрезерування, формування пазів. Є моделі для роботи із заготовками діаметр, яких перевищує 2000 мм.

Токарно-фрезерні

Ще один багатофункціональний апарат, який має складну кінематику та може бути оснащений системою електронного керування або програмування. Є моделі з горизонтальним вертикальним та обертанням шпинделя. Установки останнього типу можуть мати систему швидкої зміни інструменту. Що стосується горизонтальних верстатів, то вони оснащуються поворотними або похилими столами для розширення функціональних можливостей.

Верстати з ЧПУ

Це сучасні установки, які можуть належати до будь-якої з перерахованих груп. Ключовою відмінністю таких верстатів є наявність числового програмного управління. Простіше кажучи, обладнання має повну автоматику для автономного виготовлення деталей за заданим програмним кодом. Машини відрізняються високою швидкістю виробництва та максимальною точністю. Це найкращий варіант для оснащення сучасних підприємств, що дозволяє виготовляти вироби малими та великими партіями.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: верстат станок 
Матеріали по темі