Новини компаній

Смартфон сильно гріється: як його ефективно охолодити та почистити від сміття

7 March 2024, 16:31

Одним із гаджетів, що став невіддільною частиною нашого життя, є смартфон. Зручний та компактний пристрій радує користувачів своїм широким функціоналом. Якщо купуєте смартфон від провідних виробників – Samsung, Apple, realme, Xiaomi, OPPO тощо – отримуєте великий обсяг оперативної пам’яті для запуску різноманітних додатків та ігор. Втім, іноді смартфон може дуже сильно грітися. Ми буквально відчуваємо, що задня панель, за якою схований акумулятор, стала дуже гарячою. Чому це відбувається та що з цим робити?

Причини нагрівання смартфона


Нагрівання є звичайним явищем для будь-якого девайса, що має процесор. Смартфон складається з багатьох комплектуючих:

  • система на кристалі – вона містить центральний процесор, графічне ядро, нейронний прискорювач, модулі 5G, Wi-Fi, GPS та інші складники;
  • батарея – літій-полімерні батареї забезпечують тривалу автономію, проте вони дуже негативно переносять перегрівання;
  • модуль камер;
  • шлейф;
  • матриця дисплея тощо.

Кожен з цих елементів в процесі роботи має схильність до нагрівання. Зазвичай температуру акумулятора та процесора можна перевірити через налаштування чи спеціальні додатки. В ідеалі вона не повинна перевищувати 50 градусів.

Серед основних причин перегрівання смартфона можна назвати:

  • неправильне заряджання – експерти рекомендують підтримувати рівень заряду в межах від 20 до 80 відсотків;
  • використання смартфона під час заряджання – цього робити не слід, особливо гратися на смартфон і під час зарядки, оскільки батарея сильно гріється і навіть може вибухнути;
  • одночасно працює багато фонових процесів – особливо сильно нагрівають смартфон вимогливі додатки соціальних мереж, а багато хто намагається встановити на свій смартфон багато додатків типу Facebook, TikTok, Telegram, Instagram, Pinterest тощо;
  • ви неправильно закриваєте додатки та вкладки в браузері – їх потрібно саме закривати, а не просто звертати, через що вони продовжують працювати у фоновому режимі, додатково навантажуючи процесор та батарею.

Можливо також, що ваш смартфон отримав ушкодження внаслідок падіння чи перебування у несприятливих умовах, через що він сильно гріється.

Як почистити смартфон та уникнути нагрівання


Якщо смартфон справді пошкоджено, слід звернутися до сервісного центру. Якщо ніяких візуальних дефектів немає, перегрівання відбувається внаслідок перевантаження процесора. Що треба зробити:

  • очистити кеш додатків – це треба зробити для кожної програми окремо;
  • перейдіть у налаштування та подивіться, які додатки працюють у фоновому режимі та розряджають батарею – залиште працювати лише ті програми, які дійсно потрібні;
  • видаліть додатки, якими рідко користуєтесь, також їх можна перевести в режим глибокого сну, попередньо очистивши кеш;
  • видаліть файли кукі та регулярно видаляйте історію відвідувань у браузері;
  • оновіть додатки в Google Play або AppStore.

Перегрівання може бути обумовлено також іншими причинами. Наприклад, ви схопили вірус вимагач або ваш телефон прослуховується. Радикальний спосіб повністю оновити свій смартфон – скинути його до заводських налаштувань через налаштування або шляхом утримання клавіш гучності та ввімкнення. Також спеціалісти радять час від часу повністю вимикати телефон, щоб він “відпочив”. У вимкненому стані відбувається закриття всіх працюючих процесів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телефон смартфон 
Матеріали по темі