Місто

Зміни у оплаті проїзду в громадському транспорті Житомира: нові валідатори, підвищення ціни і ніякої готівки

11 March 2024, 14:28

Наприкінці березня житомирян очікує підвищення вартості проїзду в громадському транспорті. Крім того, в тролейбусах, трамваях та автобусах більше не можна буде розрахуватися готівкою за проїзд. У міській раді вже підготували відповідний проєкт рішення, який мають розглянути на найближчому засіданні виконкому.

«Пропонується підвищення вартості приїзду в електротранспорті транспортна карточка зростає на 2 гривні, банківська карта залишається без змін, разовий квиток до 15 гривень. В автобусних маршрутах банківська карта залишається також без змін, зростає транспортна карта, зростає проїзд пільгової категорії. Зараз пропонується пільгова вартість приїзду до 10:00 години, а пільгова вартість з 10:00 до 16:00 години безоплатний приїзд. Тобто це пільгова вартість на приїзд в ранній час. На 2 гривні зростає для учнів при умові що вони будуть їздити без обмежень протягом всього навчального року і влітку. І разовий квиток так само 15 гривень. Ми вже декілька років хочемо відійти від готівкового розрахунку в транспорті. І разовий квиток – це квиток, який можна буде придбати в будь-якому терміналі Житомира, в терміналі самообслуговування. У нас їх більш як 600 по всьому місту. Це в торгових точках, деякі на вулиці стоять. Можна буде придбати разовий квиток і цим разовим квитком провалідуватися в системі автоматизованої оплати проїзду. Чи можна буде скористуватись в іншому транспорті – ні. Тому що QR – це разовий, і він вже в системі загальній, і неважливо чи в автобусі, чи в тролейбусі. Якщо цей QR буде використаний, просканований, другий раз, на жаль, вже скануватися він не зможе», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


По місту почали з'являтися нові термінали з транспортними послугами, а в самому транспорті запрацювали валідатори. У міській раді кажуть, що в попередні дні систему тільки увімкнули, тому були випадки некоректної роботи.

«Деякі збої були через те, що водій не коректно вставив карточку, не ввів свій графік. Я думаю, що найближчим часом водії звикнуть, адже це щось нове, тому ми й робили це перехід субота і неділя, коли найменша кількість пасажирів. Система запрацювала, з деякою кількістю карток виникають ще технічні труднощі, тому офіс оператора працює, і всі непорозуміння, питання, які виникають у пасажирів, будуть опрацьовані вже в самому офісі. Всі валідатори працюють, є технічні питання, є десь хтось підключений. Якщо говорити про електротранспорт, вчора було два звернення, що не працює один з валідаторів, якщо говорити про комунальні автобуси, то всі працюють, все гаразд. Є поодинокі питання, але я думаю, що при налаштуванні будь-якої системи вони повинні бути, і я думаю, що найближчим часом це все просто виправиться», – розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Також якими чином будуть контролювати оплату проїзду, адже квитків валідатор не видає.

«Я хотів би повернутися до того, що електронний квиток, автоматизована система оплати проїзду – це є електронний розрахунок, там не потрібно паперових квитків. У контролерів, який буде працювати на лінії, буде контрольний валідатор, з яким він буде проходити та будь-яким пристроєм, яким ви розрахувалися, це мобільний телефон, QR, банківська картка, ви будете прикладати до контрольного валідатора, він відобразиться», – пояснює Олександр Шевчук.

Якщо виникають труднощі з оплатою проїзду можна зателефонувати на номер гарячої лінії: +38 073 063 1100.

Як поповнити або придбати картку дивіться тут

Нагадаємо, у міській раді 2 лютого разом з представниками влади, громадськості та студентами обговорили ймовірне підвищення цін на проїзд у громадському транспорті. 12 лютого у Житомирі відбулася зустріч з приватними перевізниками щодо вартості проїзду у громадському транспорті. Серед представлених розрахунків, найбільша ціна за перевезення одного пасажира – 26 грн 64 копійки. У міській раді наголошували, що підвищити вартість проїзду готові до 15 грн, але не більше. 13 лютого журналісти Житомир.info вирішили поцікавитися, скільки коштує проїзд у інших містах України. До ТОП-3 «найдорожчих» потрапили Львів, Дніпро та Вінниця.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році у Житомирі визначили нового оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському транспорті: рішення конкурсної комісії 1 листопада 2023 року ввів у дію міськвиконком. У лютому 2024 року в житомирському громадському транспорті почали встановлювати нові валідатори. 6 березня 2024 року міськвиконком підтримав рішення передати всю інформацію щодо транспортних карток новому оператору автоматизованої системи обліку оплати проїзду. 8 березня 2024 року у сюжеті Житомир.info заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук розповів про роботу нових валідаторів, які планують встановити вже наступного дня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт валідатор проїзд Шевчук вартість квиток транспортна картка 
Матеріали по темі