Місто

У житомирському парку відкрили меморіальну дошку на честь барона де Шодуара

15 March 2024, 13:17

У Житомирі 15 березня відкрили меморіальну дошку на честь барона де Шодуара.

«Приїхавши до Житомира у 1905 році на схилах річки Тетерів він (ред. - барон де Шодуар) розпочав будівництво чотириповерховий палацу. Архітектором будівлі став відомий український архітектор Зеновій Жураковський – автор будівлі залізничного вокзалу в Жмеринці. Для благоустрою території навколо палацу барон запросив із Варшави майстра садово-паркової архітектури Мартина Затона. До парку були завезені рослини із багатьох країн Європи, Південної Америки та Азії. Особливою красою відзначалася оранжерея із унікальними трояндами та іншими екзотичними зразками флори. З часом Іван де Шодуар перевіз із Вінниці та облаштував у новому маєтку музей та бібліотеку, яка нараховувала близько 40 тисяч книг. А сьогодні ми, житомиряни, маємо унікальну можливість гуляти парком барона де Шодуара. І саме сьогодні кожен із нас присутній на дійсно історичній події, тому, що саме сьогодні відкривається меморіальна дошка на згадку та пам'ять про барона де Шодуара», - зазначили організатори заходу.

Відкрити меморіальну дошку доручили секретарю Житомирської міської ради Віктору Клімінському.

На дошці зробили напис: «На цьому місці був розташований палац, у якому з 1907 року по 1919 рік жив громадський діяч, благодійник барон Іван Максиміліанович де Шодуар».

Поруч з написом також є QR-код, відсканувавши який, можна ознайомитися з інформацією про баронів де Шодуарів.

Нагадаємо, 1 березня виконавчий комітет Житомирської міської ради надав згоду на встановлення пам’ятної дошки барону Івану Максиміліановичу де Шодуару у міському парку.

Як повідомляв Житомир.info, комісія з топоніміки 3 листопада 2023 року розглянула питання про надання нової назви житомирському парку та встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару. 15 лютого 2024 року на сайті міської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку імені Ю.О.Гагаріна на Шодуарівський з урахуванням результатів громадського обговорення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк Шодуар пам'ятна дошка Клімінський 
Матеріали по темі