Місто

Топонімічна комісія проголосувала за перейменування парку в Житомирі на «Шодуарівський»

3 November 2023, 16:37

Комісія з топоніміки 3 листопада 2023 року розглянула питання про надання нової назви житомирському парку та встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару.

«Чому саме Шодуарівський парк, а не парк мецената Івана Максиміліановича де Шодуара?», - питає директор КП «Парк» Сергій Бондар.

«Прошу прийняти назву для міського парку – «Шодуарівський парк». Люди вже звикли до назви «Шодуарівський», подивіться в інтернеті. Тому треба зробити так, як звикли люди», - говорить житомирянин Валерій Скоріков.

«У нас є лист від управління культури, яке зверталося до ЖДУ ім. Івана Франка, де на кафедрі української мови та методики проаналізували і надали листа, що буде правильним два варіанти: «Шодуарівський парк» та «парк барона де Шодуара», - говорить головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

Більшість членів комісії проголосували за варіант «парк Шодуарівський», його винесуть на громадське обговорення.

Найбіліше дискусій викликала пам'ятна дошка. За словами головної архітекторки міста, концепція парку змінилася і це варто врахувати.

«Паном Мокрицьким був розроблений ескіз дошки. Ми вивчили дане питання. У нас вже є погодження стенда біля підпірної стіни, де знаходився маєток барона де Шодуара. На мою думку, не доречно буде встановлювати дошку на підпірній стінці, бо там вже з'явився інформаційний стенд, де в деталях описаний особняк барона де Шодуара, також є QR- код, щоб подивитися у 3D моделі – це цікава і сучасна концепція. Вшануванням родини Шодуара буде: надання назви парку, на колонаді будуть великі літери, можливо розглянути концепцію заповіту барона де Шодуара на колонаді, і його барельєф», - розповідає головна архітекторка Ольга Бронштейн.

На дошці, ескіз якої свого часу розробив краєзнавець Георгій Мокрицький, має бути QR- код, який веде на інформаційний текст, але на думку членів комісії його треба переробити.

«Я читав цей текст, і запевняю вас всіх, що той текст абсолютно невдалий. Він написаний недолуго, ті люди, які його писали, підішли до справи формально. Я це підкреслюю і готовий за свої слова відповідати. Там в одному реченні слово повторюється п'ять разів, десь прізвище Шодуар відмінюється, десь ні. Цей текст рівня школяра п'ятого класу. Я напишу текст, прошу дати мені тиждень», - каже заступник голови міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Зрештою комісія вирішила зняти питання пам’ятної дошки з порядку денного, щоб доопрацювати.

Нагадаємо, в жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. До цього, в січні 2021 року, голова комісії з соціально-гуманітарних питань Житомирської міськради Людмила Зубко інформувала, що комісія підтримала пропозицію та звернення громадських організацій, істориків, науковців, краєзнавців щодо перейменування парку культури і відпочинку імені Юрія Гагаріна на Шодуарівський: відповідний проєкт рішення постійна комісія ухвалила на засіданні 13 січня 2021 року з подальшим винесенням його на розгляд сесії Житомирської міської ради.

28 вересня цього року директор комунального підприємства «Парк» Сергій Бондар повідомив, що з арки в парку зняли барельєф Гагаріна та літери під ним, бо готуються до перейменування.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку.

1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

Довідка: Іван Максиміліанович Шодуар - останній представник роду де Шодуарів, народився у 1859 році в родинному маєтку в селі Івниця Житомирського району. У 1903 році Іван Максиміліанович переїхав до Житомира в двоповерховий будинок на околицю старого бульвару. В 1905 році поруч зі своїм будинком розпочав будівництво триповерхового палацу з флігелем у елітному районі між Четвертим бульваром та вулицею Лермонтовською. Разом з будівництвом палацу-музею створив парк, в якому були зібрані дерева з різних континентів і кліматичних зон, встановлені альтанки та різні скульптури, серед них і відома бронзова статуя, копія Діани Версальської. Де Шодуар побудував для городян кам'яні сходи до набережної на 184 сходинки, які під час реконструкції парку в 1980-х роках облицювали гранітом. В радянські часи парк поступово реконструювали згідно з поглядами того часу, а з початком космічної ери він був названий ім’ям Гагаріна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк перейменування Шодуар комісія з топоніміки Ольшанська Бронштейн Собчук 
Матеріали по темі