Новини компаній

Ортопедичний матрац: функції, типи, переваги

1 April 2024, 18:32

Якщо вранці ви відчуваєте втому, біль у голові та спині, не варто поспішати міняти диван чи ліжко. Покращити якість спального місця, а заодно й сну, допоможе хороший, зручний та ергономічний ортопедичний матрац. Кому підійде такий виріб? Усім, від немовлят до людей у віці.

Варто лише правильно підійти до його вибору та не загубитися в асортименті, адже сьогодні вибір представлених товарів дуже різноманітний. Ортопедичний матрац – це виріб, що призначений для підтримки правильного положення спини під час сну та покращення стану людей з хворобами опорно-рухового апарату. Він максимально підлаштовується під контури тіла людини та дарує комфорт.

Які функції виконує такий матрац?

Серед основних завдань, покладених на вироби з ортопедичними властивостями, наступні:

  • підтримка хребта в анатомічно вірному положенні задля профілактики остеохондрозу та сколіозу;
  • розподіл навантаження на всі зони для попередження больових відчуттів у шиї та спині;
  • профілактика розвитку та прогресування хвороб опорно-рухового апарату.

Отже, якщо ви дбаєте про власне здоров'я та поставу, варто купити ортопедичні матраци для всієї родини.

Види ортопедичних матраців

Усі вироби з таким ефектом можна поділити за такими критеріями:

  • наявністю пружин;
  • ступенем жорсткості;
  • кількістю активних сторін.

Отже, за наявністю пружин їх розподіляють на пружинні та безпружинні. Отже, перший варіант може містити незалежні (Pocket Spring) або залежні (Bonnel) пружинні блоки. Обидва типи відрізняються дуже гарними характеристиками, властивостями та довготривалим терміном експлуатації. Однак незалежні блоки гарантують якісну підтримку тіла двом сплячим, підлаштовуючись під параметри їх тіл.

За ступенем жорсткості усі матраци діляться на жорсткі, середньої жорсткості та м'які. Підбираються вони відповідно до віку, ваги та стану здоров'я людини. Жорсткі блоки добре підходять для виправлення постави, а пом'якшені суттєво знижують навантаження на поперековий відділ.

Також блоки можуть бути одно- та двосторонніми. Це значно підвищує їхній термін експлуатації. Дуже зручно, коли матрац має ефект «зима-літо», це дає змогу використовувати його в різні пори року та почуватися комфортно. Окремо варто згадати за топери.

Так називаються тонкі та легкі матраци, які теж мають ортопедичні функції, але використовуються більшою мірою для вирівнювання дивана чи розкладного крісла, захисту основного матраца або посилення його властивостей. Наприклад, вони можуть зробити м'якшим жорстку поверхню. Топер значно дешевший за повноцінну модель, він здатний стати відмінною альтернативою спального місця за умови відсутності вільного ліжка.

Які матеріали використовуються для наповнення матраців?

Сировини для виготовлення та наповнення ортопедичних матраців доволі багато. Від вибраних матеріалів залежить жорсткість виробу, його властивості й комфорт вашого сну. Сучасні виробники пропонують своїм клієнтам моделі з одним типом наповнювача або з декількома. Найпопулярнішими вважаються наступні варіанти:

  1. Пінополіуретан. Це спінений полімер, що може витримувати високі навантаження, тому забезпечує хорошу підтримку тіла під час сну.
  2. Піна з ефектом пам'яті. Цей матеріал являє собою еластичну піну, яка запам'ятовує контури тіла та забезпечує підтримку хребта й хороший сон.
  3. Латекс. Антибактеріальний пористий наповнювач, що здатний регулювати температуру, взимку він зберігає тепло, а літом забезпечує охолодження.
  4. Кокосове волокно. Натуральний матеріал, що добре вентилюється, не вбирає вологу та запахи. Частіше за все може застосовуватись разом із латексом.
  5. Бавовна та вовна. Також природні наповнювачі, які гарно пропускають повітря та не вбирають вологу, забезпечують відмінний теплообмін.
  6. Спанбонд. Матеріал, котрий практично не використовується самостійно, а прокладається між пружинами та м'якими шарами задля збільшення терміну служби виробу.

Це ще не весь перелік наповнювачів, які можуть застосовуватись для виробництва ортопедичних моделей матраців. Ми назвали лише найпопулярніші.

Чому так важливо спати в правильному положенні?

Варто зазначити, що матрац з ортопедичними властивостями – це не примха чи спосіб продати дорожчий варіант класичного виробу. Він розроблений спеціально для підтримки анатомічного положення тіла та профілактики захворювань опорно-рухового апарату.

Це важливо, адже дозволяє повноцінно відпочити, запобігає виникненню хвороб спини та забезпечує розслаблення під час сну. Фізіологічно правильний сон важливий у будь-якому віці, це запорука хорошого самопочуття та бадьорості. Забезпечити його зможе ортопедичний матрац.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: матрац топер  
Матеріали по темі