Суспільство

Громадян, які досягли 25-річного віку, невдовзі почнуть викликати до ТЦК для уточнення даних та проходження медогляду

5 April 2024, 14:47

Незабаром громадян, які досягли 25-річного віку, почнуть викликати до ТЦК та СП для уточнення даних, проходження медогляду та оформлення відповідних облікових документів. Це пов’язано з тим, що президент Зеленський підписав Закон України від 30.05.2023 № 3127-IX «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», яким зменшено з 27 до 25 років вік перебування громадян на військовому обліку призовників.

Тож тепер 25-річні призовники ставатимуть на військовий облік військовозобов'язаних.

Відповідну інформацію опублікував 5 квітня Генеральний штаб Збройних сил України.

«Зокрема, громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягатимуть зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. Удосконалення організації військового обліку призовників здійснюється в контексті реформування системи підготовки громадян до проходження військової служби та готовності до виконання конституційного обов'язку із захисту Батьківщини», - йдеться в повідомленні.

Також проєктом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (р.н. 10449 від 30.01.2024), який прийнято у першому читанні Верховною Радою України, передбачено скасування строкової військової служби та введення замість неї базової військової служби та базової загальновійськової підготовки. Зокрема, у законопроєкті передбачається можливість вибору призовниками року проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

Враховуючи зазначене, перебування громадян на військовому обліку призовників до досягнення ними 27-річного віку втратило актуальність та було зменшено до 25 років.

Одночасно, відповідно до Указу Президента України від 07.03.2024 № 149/2924 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби» протягом квітня-травня у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях здійснюється звільнення y запас військовослужбовців строкової військової служби.

Усього у Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту підлягають звільненню близько 7 тисяч осіб.

З набранням чинності вищезазначеним Законом України територіальними центрами комплектування буде здійснюватися виклик громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів.

Зауважимо, що закон про зниження мобілізаційного віку, який днями підписав президент, був оприлюднений 3 квітня, тож набрав чинності 4 квітня. Відповідно, невдовзі 25-річних призовників почнуть викликати до ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Нагадаємо, 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення віку для мобілізації з 27 до 25 років.

Як повідомляв Житомир.info, 27 березня у Міністерстві оборони роз’яснили ключові положення законопроєкту №10449 про мобілізацію та військову підготовку. Верховна рада 7 лютого 2024 року підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію: «за» проголосували 243 народні депутати. На засіданні 13 лютого Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій проголосував за правки до проєкту закону про мобілізацію, які стосуються здобувачів освіти та працівників навчальних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація призовник ТЦК облік медогляд закон Генштаб ЗСУ військовий вік  
Матеріали по темі