Новини компаній

Мелазма вагітних: причини та можливість усунення

9 April 2024, 12:16

Мелазма — це гіперпігментація шкіри у вагітних жінок. Це аж ніяк не рідкість, бо у тій чи іншій формі спостерігається приблизно у 70% вагітних. Попри це, про мелазму знають набагато менше, ніж про інші зміни зовнішності, наприклад, про випадання волосся або розтяжки. Гіперпігментація не становить небезпеки й самостійно проходить невдовзі після пологів.

Ведення вагітності у Житомирі — це зокрема розгорнуте пояснення спеціаліста на будь-які питання та хвилювання.

Що таке мелазма?

Зазвичай мелазма має вигляд множинних темних плям, схожих на ластовиння. Інші назви — хлоазма, маска вагітності. Ці терміни менш точні, оскільки в основі слова «хлоазма» грецьке «chloazein», зелений, а плями можуть бути від світло-коричневих до майже чорних, але ніколи не бувають зеленими. Що стосується маски вагітності, то ділянки потемнілої шкіри бувають не лише на обличчі.

Плями є підшкірними скупченнями меланіну. Меланін — пігмент, що надає колір шкірі, волоссю та очам. Збільшення синтезу меланіну призводить до появи плям мелазми. Щось схоже відбувається у деяких людей навесні, коли на посилену інсоляцію шкіра реагує підвищенням вироблення меланіну та, як наслідок, появою веснянок.

Причини появи мелазми

Гормони естроген та прогестерон, рівень яких зростає під час вагітності, стимулюють синтез меланіну. Зазвичай до мелазми схильні жінки з темнішим кольором шкіри, що логічно — у них багато пігменту, тому легше підвищити його рівень до мелазми. Також до гіперпігментації схильні жінки, у яких мати чи рідні сестри мали її під час їхньої вагітності.

Мелазма здатна виникати й у невагітних жінок під впливом гормональних змін під час перименопаузи, а також у разі приймання оральних контрацептивів або гормональної замісної терапії. Пряма дія сонця також може призвести до мелазми при наявній схильності.

Симптоми мелазми

Єдиним симптомом мелазми є зміна кольору шкіри, поява множинних плям, колір яких темніший за нормальний тон шкіри. Вони можуть бути сірими, кавовими, а у жінок зі смаглявою шкірою темно-коричневими та майже чорними.

Гіперпігментовані ділянки виникають на щоках, лобі, носі, верхній губі та підборідді, вони можуть густо покривати майже все обличчя або зустрічатися на окремих ділянках. Плями зустрічаються не лише на обличчі. Інші улюблені місця — це темна лінія живота та потемніння пипків.

Репродуктолог в Житомирі зазначає,, що мелазма не супроводжується свербінням, сухістю, набряклістю, лущенням або будь-яким іншим дискомфортом. Вона ніяк не впливає ані на самопочуття, ані на плід, ані на розвиток вагітності. Єдина неприємність, яку вона може спричинити, це засмучення від свого зовнішнього вигляду, хоча більшість жінок ставиться до цього спокійно, особливо коли дізнається про тимчасовий характер явища.

Гіперпігментація може виникнути на будь-якому терміні, але найчастіше це трапляється у другій половині вагітності. Прискорити її появу може перебування вагітної на яскравому сонці. Зникає мелазма після стабілізації рівня гормонів, зазвичай це відбувається протягом кількох тижнів після пологів. Деяким жінкам може знадобитися кілька місяців, як правило, це жінки зі смаглявою шкірою. Рідкісні випадки, коли плями залишаються на роки, хоч і стають менш вираженими, ніж під час вагітності, пов'язані з порушенням балансу гормонів, яке може потребувати медичної корекції.

Чи можна запобігти мелазмі?

Зменшити ризик появи мелазми можна, якщо дотримуватися трьох рекомендацій:

  • Захищати обличчя та відкриті ділянки тіла перед виходом на відкрите сонце. Використовувати для цього крислаті капелюхи та протисонцеві засоби з SPF.
  • Уникати перебування на відкритому сонці, особливо у години його пікової активності.
  • Підвищити у раціоні кількість продуктів, багатих на антиоксиданти. Найбільшу кількість містять ягоди, цитрусові, а також спаржа, червона капуста, болгарський перець, чорнослив, шоколад та зелений чай.

Як лікувати?

Лікування мелазма не потребує. Будь-які відбілюбвальні креми та сироватки із активними вітамінами, які пропонуються для усунення гіперпігментації, під час вагітності слід застосовувати з обережністю. Бажано погодити їх з акушером-гінекологом, який веде вагітність.

Автор: Григор’єва Мар’яна Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мелазма мати та дитина  
Матеріали по темі