Влада

У селищі Житомирської області фірма, яка фігурує у справі про привласнення майна, побудує за 90 мільйонів дитячий садок

9 April 2024, 12:29

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 25 березня уклав угоду з ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» на будівництво закладу дошкільної освіти в селищі Гришківці. Вартість робіт склала 89,9 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За 89,9 млн грн селище Гришківці з населенням в трохи більше 4 тисяч жителів, отримає новий заклад дошкільної освіти на 75 місць.

У тендерній документації зазначається, що підрядник має побудувати двоповерховий дитячий садочок з укриттям, озеленити територію та облаштувати ігровий майданчик.

«Однією з головних проблем Гришковецької громади є відсутність дошкільного навчального закладу для задоволення потреб громади, загальна кількість населення якої становить 10,0 тис. осіб, з яких у селищі Гришківці мешкає 4,2 тис. осіб. Існуючий ДНЗ розрахований лише на 15 місць. Черга на відвідування дітьми садочка становить 4 дитини на одне місце. Близько 50 дітей дошкільного віку взагалі не мають доступу до гарантованої освітньої послуги, не можуть реалізувати своє обов’язкове право на відвідування ДНЗ відповідно до стандарту дошкільної освіти. Приблизно 30 дошкільнят відвідують ДНЗ у м. Бердичеві. З метою вирішення даної проблеми, у 2021 році був розроблений проєкт «Будівництво дошкільного закладу освіти на 75 місць за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, смт Гришківці, вул. Червоний промінь, 3». Проте, задля дотримання безпекових вимог відповідно до державних будівельних норм і стандартів у 2023 році проєктна документація була скоригована з урахуванням споруди цивільного захисту», - йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Договір з третьої спроби

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА уклав угоду на будівництво закладу дошкільної освіти з третьої спроби. На початку лютого 2022 року замовник вперше оголосив тендер на будівництво закладу дошкільної освіти в селищі Гришківці з очікуваною вартістю 71,3 млн грн. Торги були заплановані на 24 лютого 2022 року, потім їх переносили двічі і рішенням від 13 квітня 2022 року закупівлю скасували.

Через два роки вдруге оголосили відкриті торги з особливостями, очікувана вартість закупівлі зросла на майже 20 млн грн. Участь в закупівлі взяло лише ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект», але пропозицію фірми відхилили, закупівлю відмінили. Причина відхилення пропозиції - надана у складi тендерної пропозицiї договірна цiна, що розрахована iз застосуванням програмного комплексу АВК-5, не вiдповiдає ціні зазначеній у тендерній пропозиції.

І лише з третього разу замовник зміг укласти угоду на будівництво дошкільного закладу. Очікувана вартість закупівлі становила 90,23 млн грн. ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» знову було єдиним учасником, знизивши свою пропозицію на 0,33% від очікуваної вартості.

Загальна сума договору склала 89,9 млн грн, із них 8,5 млн грн заклали на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами. Окрім того, у договорі між замовником та підрядником зазначено, що ціна договору є динамічна. Іншими словами вартість робіт може змінюватися.

Кому належить фірма

ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» засноване у 2012 році в Житомирі. Директором фірми є Каленський Дмитро, власником фірми є Жанна Опанасюк. Також Опанасюк є співвласницею ТОВ «БТК-центр комплект», яке через ПП «ТД «Біотехнологія» належить Ейсмонту Віталію. З 2015 по 2020 рік Віталій Ейсмонт був депутатом Житомирської обласної ради від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». У 2020 році балотувався до Житомирської міської ради від партії «Голос».

За даними YouControl, брати участь в закупівлях фірма почала з 2016 року та вже отримала підрядів на понад 240 млн грн. Основним замовником є департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА.

Про працівників

Окремо варто зауважити, що будуватимуть заклад освіти у Гришківцях «багатопрофільні» працівники. Для прикладу, у червні 2023 року фірма у документації на ремонт тротуару по вул. Вітрука в Житомирі вказує працівника Олександра Дзюбака за основним місцем роботи на посаді лицювальник-плиточник, також у червні в документах на будівництво багатофункціонального спортивного комплексу Гришковецької гімназії Олександр Дзюбак вже вказаний за основним місцем роботи на посаді покрівельника. У документації на тендер з будівництва садочка Дзюбак працює за сумісництвом бетонярем.

Окрім послуг з ремонту ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» надавало послугу з прибирання тротуарів в Житомирі. Керівництво фірми залучило своїх працівників за сумісництвом на посади двірників.

Ми звернулися за коментарем до ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект». Оскільки зазначений в договорі контактний телефон у компанії не працює, надіслали 27 березня листа з проханням надати коментарі щодо даної ситуації. Станом на 9 квітня відповіді не отримали.

Постійний підрядник у Гришківцях

Дошкільний заклад буде побудований поруч із Гришковецьким ліцеєм, який став об’єктом «Великого будівництва». Наприкінці 2016 року тоді ще департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської ОДА за результатами відкритих торгів уклав угоду з ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» на капітальний ремонт будівлі (термомодернізація) Гришковецької гімназії. Вартість угоди склала 6,8 млн грн. Через рік з фірмою уклали ще одну угоду на додаткові роботи вартістю 1,5 млн грн. У вересні 2018 року з фірмою підписали третю угоду на 23,5 млн грн. Навесні 2020 року в селищі відкрили гімназію.

Поруч із Гришковецьким ліцеєм в 2021 році ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» розпочало будувати багатофункціональний спортивний комплекс Гришковецької гімназії. Замовником робіт був відділ освіти, молоді та спорту Гришковецької селищної ради. Вартість будівництва оцінили в 6,9 млн грн, однак наприкінці 2022 року договір з підрядником розірвали, виплативши йому 1,3 млн грн.

У серпні 2023 року відділ освіти, молоді та спорту Гришковецької селищної ради оголосив тендер на понад 28 млн грн. Уже традиційно для подібних тендерів конкуренції на аукціоні не було. «Торгово-промислова компанія центр комплект» єдина прийшла на торги та отримала підряд, виконати який мала до кінця 2024 року. Фірма мала добудувати комплекс з футбольним, баскетбольним і волейбольним полями, гімнастичний майданчик, бігові доріжки та кілька глядацьких трибун на майже 400 осіб.

Однак у тендер втрутились аудитори: провели моніторинг, за результатами якого виявили ряд порушень. Зокрема, встановлено порушення законодавства в частині розгляду та/або відхилення (не відхилення) замовником тендерної (тендерних) пропозиції (пропозицій). В результаті договір розірвали.

У листопаді 2023 року знову оголосили відкриті торги з особливостями на будівництво багатофункціонального спортивного комплексу Гришковецької гімназії. До Держаудитслужби надійшло декілька звернень від громадян щодо недоцільності цієї закупівлі: «В тилу геть совість втратили. На фронті люди гинуть, не вистачає дронів, снарядів, а ви спортмайданчики будуєте», «Чому, коли в нас триває війна, місцева влада замість допомоги армії вибирає будівництво спортивного комплексу? Хочете показати, що люди для вас ніхто і людське життя нічого не значить? Ви не бажаєте перемоги України, що виставляєте такі тендери? Ганьба. Скасуйте тендер і закупіть військовим автомобілі і дрони!!!!!!».

Замовник знову уклав угоду з ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект», але вже в січні поточного року угоду розірвали через відсутність бюджетних асигнувань.

Кримінальне провадження

У 2019 році правоохоронці відкрили провадження з приводу можливого вчинення кримінального правопорушення службовими особами Департаменту містобудування архітектури будівництва та житлово-комунального підприємства Житомирської ОДА та ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект».

В матеріалах справи зазначено, що здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом привласнення грошових коштів посадовими особами Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації за змовою з ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект», шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до актів виконаних робіт про виконання умов договору від 03.09.2018 щодо проведення робіт з капітального ремонту будівлі Гришковецької гімназії.

Також в матеріалах справи фігурує вищезгадане ТОВ «БТК-центр комплект», яке розробляло проєктну документацію для капітального ремонту будівлі Гришковецької гімназії. Директором ТОВ «БТК-центр комплект» є Юрій Опанасюк, у 2015 році він балотувався в обласну та міську ради від «Самопомочі». Також він був помічником на громадських засадах народного депутата від Житомира Ігор Герасименко (фракція партії «Слуга народу).

«У період із грудня 2016 по листопад 2017 року за роботи по вказаному договору оплачено 16 транзакцій на суму 6780 000 грн з підстав їх виконання. Однак підрядником фактично роботи по об`єкту капітальний ремонт будівлі (термомодернізація) Гришковецької гімназії, що за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, смт Гришківці, вул. Червоний промінь 3 залишаються невиконаними», - йдеться в ухвалі.

Відповідно до ухвали від 2 грудня 2021 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжили до 6 грудня 2022 року. Що далі - невідомо.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тендер закупівля департамент ОДА дитсадок Гришківці будівництво 
Матеріали по темі