Новини компаній

Чи потрібен дітям додатковий вітамін D в сонячну погоду?

11 April 2024, 14:48

Вітамін D організм може синтезувати самостійно під впливом сонячних променів, але в українських широтах цього зазвичай недостатньо. Речовина потрібна дітям та дорослим, вона підтримує роботу різних органів і систем – нервову, імунну, кісткову, гормональну. Д3 відповідає за нормальне засвоєння кальцію з фосфатами, що поступають в організм разом з їжею.

Головні джерела вітаміну Д3 для дітей – це харчові продукти та спеціальні добавки. Зрозуміти, чи достатньо у крові речовини, допоможе лабораторна діагностика. Але більшість лікарів рекомендують регулярно проходити профілактичні курси абсолютно всім. Вітамін Д «Олідетрим» доступний у дозуванні 600, 1000, 2000 та 4000 МО, для дітей рекомендовані перші два варіанти. Добавка абсолютно безпечна, може використовуватись з перших днів життя. Форми випуску – капсули та жировий розчин.

Скільки речовини потрібно для здоров’я

Здоровій дитині чи дорослій людині потрібно 400 МО вітаміну Д на добу, але за умови наявності серйозних дефіцитів цієї кількості буде недостатньо. Влітку частина необхідної речовини синтезується під впливом сонячних променів, тож після консультації з лікарем можна зменшити дозування або тимчасово відмовитись від споживання добавок.

Якщо не впевнені, що дитина отримує достатньо вітаміну Д3 природним шляхом, краще не ризикувати та почати приймання добавок. У перші місяці життя достатня кількість речовини в крові критично важлива та попереджає рахіт. Додатково можна включати до раціону жирні сорти риби (якщо немає протипоказань), молочку, жовтки курячих яєць та яловичу печінку – ці продукти багаті на речовину.

У зоні ризику діти, що:

  • мало гуляють на вулиці у сонячну погоду;
  • мають надмірну вагу;
  • знаходяться на грудному вигодовування;
  • постійно живуть в регіонах з високим рівнем забрудненості повітря.

У будь-якому випадку не варто займатись самолікуванням – зверніться до фахівця, він проведе огляд та дасть вам необхідні поради. Вітамін Д3 для дітей розрахований на вживання курсами – постійно його пити не потрібно.

Чим небезпечний дефіцит D3

За хронічного дефіциту порушуються процеси всмоктування фосфору та кальцію у кишківнику, а це ризики слабкості кісток, частих переломів. Також може формуватися гіперфункція паращитоподібних залоз, що компенсаторно починають підтримувати нормальні показники кальцію в крові. У запущених ситуаціях у дітей може розвиватись слабкість м’язів, судоми, депресивні стани та почуття хронічної втоми.

Для відновлення балансу кальцію в крові організм буде забирати мікроелемент з кісток, а це прискорює демінералізацію. У дітей процеси призводять до рахіту, патологічного викривлення кісток.

Ризики гіпервітамінозу

Надмірна кількість Д3 у крові не менш не безпечна, аніж нестача речовини. Гіпервітаміноз часто викликає надмірне накопичення кальцію – стан призводить до послаблення кісток, чинить негативний вплив на серце та нирки.

Отримати передозування шляхом тривалих прогулянок на свіжому повітрі у сонячну погоду неможливо, як і з продуктів – але при вживанні добавок такі ризики є. Якщо лікар призначив високе дозування на нетривалий термін, вчасно завершуйте курс. Не варто експериментувати з добавками – лише вибір якісного препарату дозволить вам отримати оптимальні результати у стислий термін. В Україні попит має вітамін Д «Олідетрим». Його можна вживати з народження у формі крапель, для дітей старшого віку виробник випускає капсули.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вітамін 
Матеріали по темі