Здоров'я

Фототерапія – доказовий, безпечний та ефективний метод лікування захворювань шкіри

17 April 2024, 11:40

Щороку кількість людей, які страждають від хвороб шкіри, збільшується. Екзема, псоріаз, вітиліго, атопічний дерматит, червоний плоский лишай, свербіння та інші шкірні захворювання завдають не лише естетичного дискомфорту, а й, на жаль, здатні значно впливати на якість життя людини. Часто ці хвороби загострюються під час зміни пори року, постійного стресу, поганої екології та харчування чи інших факторів. Тож під час лікування захворювань шкіри важливо не лише забирати візуальні симптоми, а й шукати причину недуги.

У медичному центрі «Відновлення» для лікування захворювань шкіри фахівці застосовують найсучасніші медичні протоколи. З-поміж них – фототерапію, яка є прогресивною методикою лікування шкірних хвороб та застосовується у комплексі з іншими видами терапії. Такий вибір дає відмінні результати, як на окремих ділянках шкіри, так й при значних ураженнях покривів.

Під час фототерапії застосовується штучне ультрафіолетове випромінювання, яке пригнічує зростання патогенних клітин та допомагає значно прискорити загоєння. У сучасній медицині та косметології використовують 2 типи фототерапії — ультрафіолет В (UVB), в якому розрізняють широкосмугову та вузькосмугову терапію та ультрафіолет А, який поєднується з прийомом препарату Psoralen, що посилює чутливість до світлових променів.

За площею дії УФ процедури фототерапії можна розділити на:

  • фототерапію всього тіла;
  • фототерапію окремих анатомічних зон;
  • спрямовану (таргетну) фототерапію виключно елементів висипу.

Природна фототерапія емпірично застосовувалась тисячі років тому, ще в стародавньому Єгипті та Індії, а апаратну фототерапію у лікуванні псоріазу запропонував Гьокерман майже 100 років тому, у 1925 році. Його метод полягав у аплікації з чистого кам’яновугільного дьогтю з наступним опроміненням ультрафіолетом. Цей метод був стандартом лікування тяжких форм псоріазу півстоліття.

Сьогодні найкращі клініки світу використовують найбільш ефективний метод, розроблений у 90-х роках – фототерапія вузького спектра світла (Narrow band UVB 311 nm). Адже апаратна фототерапія – єдина група методик, яка входить до переважної більшості міжнародних стандартів і протоколів з лікування псоріазу, а при деяких захворюваннях шкіри усуває шкірні прояви псоріазу, парапсоріазу, атопічного дерматиту. Крім того, при вітиліго — це єдиний метод лікування, визнаний доказовою медициною.

Відповідно до світових медичних протоколів оптимальна кількість процедур при псоріазі – 20-30/курс, при атопічному дерматиті, нейродерміті та екземі — 10-15; при парапсоріазі — 5-7; при вітиліго позитивний результат з’являється вже після 10 процедури, а на курс потрібно – 30-100 процедур.

У МЦ «Відновлення» використовується сучасний апарат УФО дерматологічний Псоролайт 20-4. Пристрій спрямований для впливу на верхні та нижні кінцівки пацієнтів, забезпечуючи одночасне опромінювання уражених ділянок. Апарат можна також використовувати як блок для лікування різних ділянок ураженої шкіри на всьому тілі.

Лікарі МЦ «Відновлення» застосовують комплексний підхід у лікуванні захворювань шкіри. Поєднавши сеанси фототерапії з зовнішнім лікуванням – використанням зволожуючих кремів, шампунів чи інших препаратів – можна досягнути швидшого прогресу. Адже опромінення UVB-311 здійснює імунорегуляторну та протиалергічну дію, відновлює баланс запальних та протизапальних факторів на ураженій ділянці шкіри. Висипання поступово бліднуть, стають менш щільними, а лущення зникають.

Переваги застосування фототерапії під час лікування захворювань шкіри:

  • Безпечно використовувати вагітним пацієнткам;
  • Безпечно дітям від 5 років;
  • Не потребує стаціонарного лікування;
  • Висока ефективність при поєднанні методів терапії;
  • Тривалість процедури може склади від 5 хв (на початку лікування) до 30 хв (згодом збільшується);
  • Відповідно до всесвітніх медичних протоколів застосовувати фототерапію радять усього 2-3 рази на тиждень;
  • Можливість точно визначити дозу опромінення, зменшивши ризик канцерогенного впливу, зниження променевого навантаження на тіло пацієнта.

Протипоказання для проведення фототерапії УФБ:

  • вік до 5 років;
  • пігментна ксеродерма;
  • синдром Горліна;
  • спадковий синдром диспластичних невусів;
  • системний червоний вовчак;
  • синдром Кокейна;
  • дерматоміозит;
  • синдром Блума;
  • меланома в анамнезі.

Важливо – у день процедури пацієнти повинні уникати інсоляції (активних сонячних променів). А впродовж доби після фототерапії потрібно обов’язково використовувати сонцезахисний крем з фактором захисту (SPF) не менше 15 на всіх відкритих ділянках шкіри.

Крім того, після того, як ви зцілите свою шкіру, лікар може запропонувати та підібрати для вас підтримуючу терапію. Це дозволить розробити індивідуальну стратегію боротьби саме з вашим захворюванням.

Не зволікайте, звертайтеся до МЦ «Відновлення» – фахівці нашого медичного центру проведуть якісну діагностику стану вашої шкіри та допоможуть підібрати найкращий курс лікування.

Записатися на консультацію до фахівця або дізнатися більше інформації можна на сайті МЦ «Відновлення» або за телефоном 0800 305 860. Чекаємо на вас за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4.

Сайт медичного центру: https://vidnovlennya.center/
Сторінка у FB:
https://www.facebook.com/Vidnovlennia

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фототерапія Відновлення МЦ екзема псоріаз УФБ хвороба шкіри  
Матеріали по темі