Події

Шахраї ошукали фермерів з Житомирської та Кіровоградської областей на 2,5 млн грн, пропонували іноземні гранти

22 May 2024, 13:30

Правоохоронці викрили двох киян, які ошукали фермерів з Житомирської та Кіровоградської областей на 2,5 млн грн під виглядом посадовців одного з міністерств.

Про це 22 травня повідомив Департамент комунікації Національної поліції України.

«Поліцейські викрили шахраїв, які ошукали українських фермерів на 2,5 млн грн під виглядом посадовців одного з міністерств. Аферисти переконували фермерів з Житомирської та Кіровоградської областей, що вони приймають рішення про інвестування на розвиток аграрного бізнесу. За легендою шахраїв, для отримання безповоротної грошової допомоги на суму 30 мільйонів гривень потрібно зібрати пакет документів для конкурсу, а щоб конкурс виграти — надіслати комісію у сумі 300-400 тисяч гривень, яку буде направлено на благодійність чи потреби армії. Отримані кошти переводили на підконтрольні рахунки та обготівковували. Аби відтермінувати звернення потерпілих в поліцію, злочинці тривалий час вигадували причини затримки й обіцяли виконати свої зобов’язання по угоді. Після цього шахраї взагалі переставали відповідати на дзвінки», - йдеться у повідомленні.

Таким чином аферисти встигли ошукати українських фермерів більш ніж на два з половиною мільйони гривень.

Відео Національної поліції України

Оперативники Департаменту карного розшуку встановили особи злочинців — двох мешканців Київщини. У ході обшуків за місцем проживання фігурантів поліцейські вилучили здобуті злочинним шляхом кошти, підроблені печатки міністерства та документи, що мають доказове значення.

Слідчі Нацполіції повідомили їм про підозру в шахрайстві у великих розмірах (ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України), що карається позбавленням волі строком до восьми років. Наразі фігуранти перебувають під вартою.

Заходи із документування проходили під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

У пресслужбі Офісу Генерального прокурора зазначають, що підозрювані були раніше судимі.

«За даними слідства, раніше судимі чоловіки, видаючи себе за службових осіб органів державної влади, телефонували потенційним потерпілим та пропонували їм отримати іноземні гранти на розвиток господарської діяльності сільських господарств. Вони схиляли зацікавлених осіб до сплати грошових коштів у якості комісійних платежів. В подальшому, заволодівши отриманими грошима, переводили їх у готівку. Підозрювані тривалий час обіцяли фермерам виконати свої зобов’язання по угоді, щоб відтермінувати їх звернення до правоохоронних органів. А потім взагалі переставали відповідати на дзвінки», - повідомили у Офісі Генерального прокурора.

Як повідомляв Житомир.info, 3 травня 2024 року відділ комунікації поліції Житомирської області інформував, що перед судом постануть троє учасників організованої злочинної групи за шахрайство. Обвинувачені, відбуваючи покарання в одній з колоній Житомирщини, телефонували клієнтам банків, називалися представниками фінансової установи та пропонували отримати матеріальну допомогу. Слідчі з’ясували, що словам чоловіків повірили семеро громадян.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція шахрай шахрайство фермер грант 
Матеріали по темі