Новини компаній

Історія міста Житомира - цікаві факти, ключові дати

23 May 2024, 09:44

В Україні налічується не так багато міст, вік яких перевищує тисячу років. До їх числа входить і Житомир. який за даними джерел, заснований він був у ІX столітті, в далекому 884 році.

Про сторінки давнього минулого адміністративного центру Житомирщини та його життя в сучасних реаліях розповідається далі.

Заснування та походження назви

Поселення на території даного міста існували задовго до його створення. Даний факт довели розкопки археологів, які досліджували могильники часів VII століття. У період бронзового віку та початку залізного віку в цій місцевості розташовувалося староруське городище.

Щодо походження найменування міста Житомир думки фахівців розходяться.

Одні з них доводять, що саме таке ім’я носив дружинник київських князів, що відмовився служити главі держави – князю Олегу. Цей непокірний можновладцям вояк вирішив сховатися в лісі й оселитися на високій скелястій горі, яка з двох боків омивалася річками Тетерев та Кам’янка. Пізніше в даному місці була зведена споруда дерев’яного замку. Таку версію породила легенда, записана священником та істориком Миколою Трипольським у ХІХ сторіччі.

Інакшою є думка чеського науковця-славіста Павла Йосифа Шафарика. Цей вчений був переконаний, що Житомир має таку назву тому, що на його території в давні часи мешкало плем’я житичів, яке належало до племінного союзу древлян. Житичі займалися переважно хліборобством, вирощуванням жита та ячменю ще з прадавніх часів. Регіон, де мешкала ця народність, стали називати «миром житичів» та «жито й мир».

Ще одна версія походження назви міста пов’язана зі спрощенням, скороченням давньоруського слова «животомир», що означало «мирне, спокійне життя».

До володінь Київської Русі територія сучасної Житомирської області, що того часу була древлянськими землями, остаточно увійшла 945 року після повстання. Ці події описує Іпатіївський літопис.

Як бачимо, історія даної місцевості, дійсно багата на ключові дати та цікаві факти, тому куди піти в Житомирі місцевим та туристам звичайно є.

Життя міста в епоху середньовіччя: найважливіші події

Житомир у період Середніх віків був багато разів зруйнований та розграбований монголо-татарськими загарбниками.

Хронологія його ключових дат цього часу наведена нижче.

1240 – перша писемна згадка про місто. Джерело описувало саме трагічні події, пов’язані з нападом військ хана Батия.

1320 – захоплення житомирської фортеці литовським князем Гедиміном. У результаті дана територія перестала бути частиною Золотої орди й була приєднана до Литовського князівства.

1399 – чергове захоплення й пограбування Житомира полчищами ординського хана Едигея. Литовське військо було розгромлене.

1444 – рік отримання Житомиром магдебурзького права. Ця подія дала поштовх для економічного розвитку міста та його розбудови.

1569 – територія Житомирщини відійшла до держави Річ Посполита згідно з умовами Люблінської унії.

1594-1596 – період селянсько-козацької боротьби проти польського панування. Очільниками повстання були Григорій Лобода та Северин Наливайко.

На кінець ХVІІІ століття архітектура міста була переважно представлена одноповерховими будинками. Того часу в Житомирі діяло кілька релігійних закладів – кафедральний костел, чотири монастирі та дві духовних семінарії.

Житомир у ХІХ-ХХ століттях

Офіційне присвоєння місту статусу адміністративного центру Волинської губернії відбулося 1804 року.

Залізничне сполучення між ним та Бердичевом стало можливим від 1896 року. Спочатку його забезпечувала вузькоколійка. Згодом, під час Першої світової війни, побудували широку залізничну колію – потяги нею прямували до Бердичева та Коростеня.

Упродовж 1917 року, що став для Житомира, як і для багатьох інших губернських центрів, трагічним, влада в ньому змінювалася 13 разів.

Унаслідок Голодомору 1932-33 рр. загинуло понад 8 тисяч жителів міської громади – ці дані збереглися в архівах.

Станом на початок 1941 року у місті працювало понад 60 виробничих підприємств та 29 медзакладів. У ньому був музей, кілька кінотеатрів та клубів, а також філармонія й театр.

У роки Другої світової війни левова частка відповідних установ та майже половина житлового міського фонду була знищена. Житомир тоді також втратив електростанцію, залізничну станцію та трамвайний парк.

Активно відбудовувався обласний центр у період з 1957 по 1990 рік. За цей час у ньому з’явилися десятки заводів та фабрик, об’єктів транспортної та будівельної специфіки, навчальних установ та науково-дослідних закладів.

Часи Незалежності й сучасні реалії

Коли Україна здобула Незалежність, в місті виросли сучасні супермаркети, торгівельно-розважальні центри та спортивні майданчики. Активно велося й продовжує вестися житлове будівництво, була відбудована музична школа.

У місті почало курсувати маршрутне таксі.

2016 року на Замковій горі проводилися археологічні розкопки, результатом яких стало виявлення багатьох цінних артефактів.

З 2022 року, після повномасштабного вторгнення в Україну північного сусіда, місто кілька разів ставало мішенню ворожих обстрілів. Ворог знищив цивільний аеропорт, школу №25, пошкодив міську лікарню, обласний пренатальний центр, близько десятка житлових будинків та інші об’єкти.

Наразі в Житомирі проживає близько 8 тисяч вимушених переселенців із регіонів країни, в яких відбуваються активні бойові дії.

Цікавинки для допитливих

Можна навести багато дивовижних фактів про обласний центр Житомирської області.

  1. Вік найдовшої міської вулиці, яка наразі має назву Покровської і має довжину близько 6,5 км, становить понад 3 століття.
  2. У перші часи існування місто було портовим. Тоді ріка Тетерів була судноплавною – нею ходили торгівельні кораблі греків.
  3. Найпопулярнішими житомирськими товарами є шкарпетки та морозиво «Рудь».
  4. На території Житомира збудовано 13 мостів. Один із них, що вважається традиційним місцем романтичних побачень та облюбоване фанатами роуп-джамінгу, є пішохідним.
  5. Місто є малою батьківщиною знаменитого науковця та конструктора Сергія Корольова. З його життям і результатами праці житомирян та туристів знайомить єдиний в Україні Житомирський музей космонавтики.
  6. Житомир входить до трійки перших українських міст, в яких почав курсувати трамвай. Відповідний електротранспорт з’явився тут ще в 1899 році.
  7. 1918 року в цьому населеному пункті впродовж кількох тижнів працював уряд Української Народної Республіки.
  8. Адміністративний центр Житомирщини розташовується на важливій автомагістралі європейського значення Кале – Ріддер.
  9. Згідно з останніми соціологічних даних, близько 94% житомирців вважають себе етнічними українцями.
  10. Найстаріший театр України колись знаходився в будівлі Житомирської обласної філармонії, що була зведена 1858 року.

За площею Житомирська область перевищує Вірменію та Ізраїль, а ще на території даного регіону мешкає найбільша в Україні популяція бобрів, що налічує майже 8 тисяч голів.



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомир історія цікаві факти середньовіччя найважливіші події сучасні реалії 
Матеріали по темі