Україна

Ющенко закриває очі на промахи своїх улюбленців

7 August 2008, 18:10

Коли вже хто-небудь зверне увагу на нашого президента і акуратно, але наполегливо перекриє йому доступ до ЗМІ?  Адже  щодня майже з пресою спілкується (чи то сам, чи то через прес-службу), і обов'язково що-небудь отаке видасть.

Ні, ну про речі глобальні, які критикуються всіма, навіть згадувати не хочеться – законопроекти "під себе коханого" стали "фішкою" Віктора нашого Андрійовича. Ось і один з останніх – "Про судовий устрій" – направлений не на реалізацію судової реформи, а, на думку голови Верховного Суду В.Онопенка, на "добивання правосуддя, перетворення судів в засіб досягнення особистих політичних і  бізнес-інтересів".

Але це, повторюю, законопроекти, яким вже ніхто не дивується. Звикли. Як і до "наїздів" на виконавчу владу, до хвалебних заяв на адресу вірних політиків і чиновників, критиці політичних опонентів.

Ні, ну зрозуміло, якщо при уряді того ж Єханурова повінь – це стихійне лихо, то при прем'єрі Тимошенко – диверсія. Саме це випливає з доручення (?) Генеральному прокурору, яке дав президент – розібратися з винними в повені, перевірити діяльність уряду і покарати винних. І вже з самого доручення абсолютно зрозуміло, хто буде названий головним винуватцем стихійного лиха – уряд і особисто прем'єр, які дерева не садили, дамби не укріплювали, повені не передбачали, антипаводкові заходи не фінансували.

Адже правильно не фінансували – досвід "незалежної України" показує, що місцеві власті гроші, надіслані на "боротьбу зі стихією", банально крадуть. Так що там далеко ходити – улюбленець Віктора Андрійовича громадянин Балога В.І. проходив у кримінальних справах за фактом розкрадання засобів, виділених Києвом і на усунення повеней, і на протипаводкові заходи.

Але президент нічого не хоче слухати – він вірить у чесність своїх партнерів, а тому ставить у приклад уряд Єханурова, який повністю фінансував всі потреби західних регіонів. Тільки на що були витрачені ці гроші, панові президенту відповісти важко – вони, звичайно, виділялися і йшли в області, але далі прослідкувати їх шлях украй складно.

Та і забуває Віктор Андрійович, що Бюджет на поточний рік писався урядом Віктора Януковчиа і був прийнятий Верховною Радою 6-го скликання тільки для того, щоб країну без головного фінансового документа не залишати. А ось внести зміни до Держбюджету забороняє сам пан Ющенко, то реєструючи в парламенті свій законопроект на противагу урядовому, то проводячи роз'яснювальну роботу зі своєю фракцією про неприпустимість голосувати за зміни, пропоновані Кабміном.

Зрозуміло, що уряд для Банкової – це як червона ганчірка для бика. Вірніше, для корови, бо бик, як відомо, реагує не на червоний колір, а лише на рух (на відміну від корови, що розрізняє кольори, "мужики" – дальтоніки). Хоча ні – порівняння з биком коректніше, бо Секретаріат і особисто президент реагують саме на рухи уряду. І чим рухи осмисленніші та корисніші для країни – тим більше нервовою і агресивною стає реакція.

Але є в уряді і улюбленці, яких Віктор Ющенко хвалить з приводу і без нього, прагнучи не помічати їх недоробки і явні провали. Зрозуміло, що в застосуванні до заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха не можна було не відзначити МНС. Ось президент і подякував Міністерству з питань надзвичайних ситуацій. А заразом – високо оцінив роботу Міноборони і особисто міністра, заявивши, що "своїм прикладом військові демонструють, що у нас є люди, система, армія".

Зрозуміло, що водію пана Ахметова (на жаль, але і цей факт із біографії президента не змогли приховати від журналістів) приємно, що і у нього особистий "водила" – днями, нагадаємо, пан Єхануров управляв цементовозом, що підвозить цемент Віктору Андрійовичу, який особисто заливає фундамент чи то для будинку, чи то для корівника, чи то для незрозуміло чого. У той же час Ющенко старанно не звертає увагу на проблеми армії, які приніс туди новий міністр. Та і старанно вдає, що йому нічого не відомо про загибель військовослужбовців.

Останній приклад – вчора під час проведення тактичної стрільби на Яворовському загальновійськовому полігоні в Львівській області стався розрив ствола міномета, внаслідок чого четверо військовослужбовців одержали поранення. Один із потерпілих помер по дорозі до лікарні.

А це – НП. І будь-який міністр (окрім, зрозуміло, "душки Єханурова") вже звітував би перед Головнокомандуючим за загибель своїх підлеглих. Анатолія Гриценка, нагадаємо, і за менші події "на килим" тягали. А ось Юрію Івановичу – тільки подяки і нагадування про його заслуги в ранзі прем'єр-міністра.

Деякі спостерігачі вважають, що таким чином Віктор Ющенко готує ґрунт для повернення Єханурова на пост прем'єра. Дарма старається. Звичайно, нинішній уряд при певних обставинах відправити у відставку можна.
Але на пост глави Кабміну претендує якийсь В.Балога, який просто так не віддасть "табурет". Тому що це – багаторічна мрія.

Вперше, нагадаємо, Віктор Іванович попросив прем'єрствування ще в далекому 98-му у Віктора Медведчука. І з тих пір хворий цією "idea fix".


Макар Ляпалло. INTV

http://intv-inter.net/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі