Економіка

Які успіхи демонструє Житомирська податкова адміністрація?

12 August 2008, 16:40
Проаналізувати діяльність нинішнього голови податкової адміністрації Житомирщини неважко, але навряд чи зроблені висновки порадують і вищестояче керівництво і обласну адміністрацію. Знову ж таки, навіть поверховий погляд і спостереженнями у засобах мас-медіа може призвести в уважного читача до появи цілого ряду цікавих запитань. Відповіді на них ми дати одразу не зможемо, але дещо є зрозумілим вже сьогодні.

Отже, радіо “Житомирська хвиля” повідомило, що за перший квартал 2008 року податківці Житомирщини зібрали більше 460 мільйонів гривень, що становить 106% від запланованих показників. Вже за підсумками січня-травня, виконані основні показники по наповненню бюджету. Та ще й як виконані! Податку на прибуток зібрано 124,9 млн.грн, що в 1,? Рази більше, ніж за такий же період минулого , 2007 року. Податку на додану вартість також зібрано 200 мільйонів, що на 50 мільйонів більше, ніж за перші п”ять місяців 2007 року. Цікаво, а з чого і з яких таких причин так карколомно збільшуються обсяги зібраних податків? Хіба обсяги виробництва чи його прибутковість збільшилась у цьому році на оті 1,7 чи хоча б у півтора рази? Аж ніяк ні! Якщо зростання і простежуються, то на якихось 10 або, максимум,15 відсотків.

Або давайте поговоримо про ще один болючий аспект і для податкової адміністрації, і особливо для великих підприємств Житомирщини, які претендують на повернення багатомільйонних сум податку на додану вартість з державного бюджету. Скільки разів ця проблема ставала темою найвищих в області (та хіба лише в області?) нарад, коли сам губернатор намагався навести лад з відшкодуванням коштів для підприємств –експортерів. 12 червня в інтернеті можна було прочитати, що з початку року підприємцям області повернуто 38 млн.гривень податку на додану вартість. Названо так би мовити, щасливчиків, яким держава повернула кошти з Держбюджету. Це, як завжди, “Євроголд”, Малинська паперова фабрика, “Церсаніт” з Новоград-Волинська. А далі? Далі говориться, що у черзі за відшкодованими коштами стоять ще багато підприємств з усієї області. “Загальна сума очікуваних з бюджету відшкодувань сягає аж 117 –ти мільйонів гривень.

Борис Буряченко тут же висловлює думку про те, що швидкість повернення сум податку на додану вартість зросте відразу як тільки бізнес перейде до більш вдосконалішої форми звітності – до електронної. Чуєте керівники підприємств? Вам варто запровадити електронну форму звітності і мільйонні показники відшкодованого ПДВ вас більше не турбуватимуть.

Почувши про такі поради та рекомендації, підприємці неабияк здивуються, але більш ймовірно, що більшість з них з вище висловленого просто посміються, хоча сміх той, звичайно, буде дуже гірким.

Бо, насправді за останні 6 місяців сума невідшкодованого ПДВ в області зросла в 2 рази, або на 207%. ( вдумайтеся у числа і величину зростання) Станом на 1 липня 2008 року сума невідшкодованих коштів з ПДВ сягнула 89 млн.795 тис.грн. Всім відомо, що податківці влаштовують перевірки, які підтверджують законність заявлених в деклараціях сум по відшкодуванню ПДВ. Але роблять вони це вкрай повільно і навіть підозріло мляво. Знову ж таки, за перші пів-року перевірками підтверджені лише 26 млн.996 тисяч гривень, які заявлені на відшкодування, що становить лише 17,3 % сум від заборгованих державою відшкодувань.

Звичайно, якщо подивитись на показники недоїмки по сплаті ПДВ, то видно, що за перше півріччя 2008 року на Житомирщині вона дуже суттєво зросла, що свідчить тільки про одне – підприємства області у повному обсязі податки вже більше сплачувати не можуть. Підприємства не мають вільних обігових коштів, а вище наведені показники засвідчують постійно зростаючу тенденцію переплати по ПДВ. Все це наводить на думку, що податківці просто примушують підприємства сплачувати податки наперед. До того ж, очевидною є ще одна тенденція: динаміка росту збору податків набагато перевищує динаміку росту виробництва. Цікаво, невже про це не знають керівники податкових служб, обласне начальство, зрештою – губернатор? Адже наявні чітки риси того, що економіку, яка ,схоже, трохи “перегрілась”, добряче гвалтують.

Ну візьмуть підприємства кредити, почнуть сплачувати все більші і більші відсотки по кредитуванню, але податків від цього більше не стане . Так що “вимиті” наперед податківцями кошти лише по податку на додану вартість, що сягають майже сотні мільйонів гривень – то страшна цифра, яка може призвести економіку до печальних наслідків. Борис Буряченко про це чудово знає, але плани, завдання та зобов”язання роблять своє. Хоча він же, так само як і його безпосереднє начальство, мали б знати, що суми, не відшкодовані платнику податку протягом визначеного терміну, вважаються бюджетною заборгованістю. На суму бюджетної заборгованості нараховуються відсотки на рівні 120% від облікової ставки Нацбанку України, встановленої на момент її виникнення, протягом строку її дії, включаючи день погашення. Платник податку має право у будь-який момент після виникнення бюджетної заборгованості звернутися до суду з позовом про стягнення коштів бюджету та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у несвоєчасному відшкодуванні надмірно сплачених податків. Так що податковому начальству (і в тому числі п. Буряченку) пора було б призадуматися над деякими чисто земними речами і зробити єдино можливі висновки. Хоча віриться у такий перебіг подій із сумнівом.




Леся Кордас

 

 

http://zhzh.info/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі