Події

Житомирська міліція повернула церкві святині (фото)

24 April 2007, 11:26

Упродовж 2005-2006 років на території Житомирської області було зафіксовано близько півсотні крадіжок з культових споруд.

Про це повідомила прес-служба УМВС України в Житомирській області

Від сучасних варварів потерпали й старовинні церкви та храми  сусідніх Київської, Хмельницької, Тернопільської та Ровенської областей, тому правоохоронці цих регіонів об’єднали свої зусилля.  

У другій декаді січня під час проведення оперативно-розшукових заходів працівниками карного розшуку Житомирщини затримано киянина-співучасника кримінального «дуету», роль якого полягала у збуті викраденого. Під час проведення обшуку за місцем його проживання  вилучено 159 ікон, 44 «Євангеліє» та інше церковне майно. Наразі встановлено причетність 3 злочинних організованих угрупувань у складі 10 чоловік до скоєння крадіжок з культових споруд.

Сьогодні вилучені у зловмисників цінності повертаються до храмів. 21 квітня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м.Житомира під час святкування 15-річниці Харківського Архієрейського Собору та Житомирського предсоборного Зібрання у присутності Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України,  начальник УМВС України в Житомирській області генерал-майор міліції Володимир Бедриківський в урочистій обстановці повернув викрадені святині церковним громадам.  Серед повернутих цінностей:

Книга „Апостол”, викрадена 8 грудня 2005 року з церкви села Високе Черняхівського району;

Ікона „Вознесіння господнє”, дарохранительниця, книга „Охтоіх”, викрадені в період з 27 по 29 січня 2006 з церкви села Новопіль Черняхівського району;

Ікона „ Спасителя”, викрадена в ніч на 9 листопада 2005 року з церкви села Бехи Коростенського району;

Ікона „Божа Матір Покрова”, викрадена з церкви с. Берестовець Коростенського району  в ніч на 11 листопада 2005 року;

Ікона двохстороння „ Спаситель Миколай – Божа Матір Почаївська”, ікона „Різдво Божої матері”, викрадені в ніч на 12 листопада 2005 року з церкви села Межирічка Коростенського району.

Зусилля міліції по розкриттю цих суспільно резонансних злочинів були високо оцінені церковною громадою: начальник УМВС України в Житомирській області Володимир Бедриківський отримав з рук Блаженнішого Володимира орден Української Православної Церкви святого преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня, а начальник Управління карного розшуку УМВС Сергій Талько - Грамоту.

Розслідування за фактами крадіжок триває. Після проведення у Національному науково-дослідному реєстраційному центрі України відповідних експертиз всі цінності, викрадені з культових споруд,  будуть повернуті віруючим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі