Економіка

Житомирская область рискует остаться без собственной колбасы

22 August 2008, 17:36

В області продовжується скорочення поголів’я великої рогатої худоби.

Якщо цей процес не зупинити - Житомирщина може залишитися без власних м’ясопродуктів. Саме про це говорили учасники засідання житомирського прес-клубу реформ, яке пройшло на базі Коростеньского м’ясокомбінату, - повідомив прес-клуб

Житомир.info.

 Рекордним за скороченням поголів’я в Україні став 2007-й рік – за статистикою цифра скорочення  - півмільйона тварин. Факторами цього негативного процесу є старіння матеріально-технічної бази та відсутність комплексного підходу до вирішення проблеми. Експерти говорять, що за таких показників незахищеність вітчизняних виробників у рамках вступу України до СОТ може призвести до того, що 75 відсотків м’ясопродуктів буде імпортуватися з-закордону. Ситуацію на прикладі Коростеньского м ’ясокомбінату коментує голова його правління Юрій Каракаєв: «Починаючи з травня цього року завантаженість комбінату почала зменшуватися. Якщо в липні комбінат був завантажений роботою майже на 40 відсотків, то в серпні – всього на 5%. У нас катастрофічна ситуація із сировиною, яка на Україні практично закінчується. В найближчий час у нас на комбінаті може розпочатися скорочення працівників, не виключене тимчасове зупинення виробництва. основні причини відсутності сировини – погана державна дотація сільгосппідприємств. Вони зараз не зацікавлені у вирощуванні ВРХ».

Ситуацію можуть покращити відповідні кроки уряду країни, - впевнені експерти всеукраїнського об’єднання виробників м’ясопродуктів. Потрібно розробити та запровадити механізм спеціальних державних дотацій сільськогосподарських підприємств-імпортерів м’ясної продукції, запровадити нульову ставку ПДВ та в’їзного мита на обладнання і сільськогосподарську техніку,   відмінити ПДВ при імпорті, збільшити розмір відшкодування при імпорті на одну голову ВРХ до 6 тисяч гривень.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі