Економіка

В Житомирской области предприниматели бастуют из-за повышения аренды торговых мест. ФОТО

18 September 2008, 10:00

На території авторинку у Бердичеві не видно покупців. На усіх контейнерах, вагончиках та кіосках висять замки. Приводом для страйку послугувало третє за цей рік підвищення плати за оренду торгових місць. Порівняно із лютим ця сума зросла ледь не втроє, стверджують підприємці. У всьому вони обвинувачують адміністрацію, яка у відповідному наказі визначила: підвищення відбувається через зростання у країні інфляції, розміру мінімальної заробітної плати, плати за енергоносії та матеріали.

Георгій Вандиш бригадир підприємців ТОВ “Авто”: “Ми припинили торгівлю, бо адміністрація ТОВ “Авто” видала 2 накази: про підвищення тарифів ринкового збору та розміру плати за оренду. При зустрічі з нами керівництво вислухало наші пропозиції і відмінило дію першого наказу, іншого ж — ні. Його ми вважаємо необгрунтованим, тому що інфляція за цей час не зростала, зарплата не підвищувалася, а що таке матеріали, ми й не знаємо.”

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3770.full.image.jpg

У встановлений законом термін про підвищення плати за оренду їх не попередили, стверджують підприємці. Та найбільш, кажуть вони, обурює те, що керівництво ринку не вважає їх за людей. Спілкуватися з ними не бажає, умов для нормальної праці не створює. Взяти хоча б туалети...

Леся Бакрєва приватний підприємець ТОВ “Авто”: “У ціні він рівняється на інші ринки. Але ж там нормальні умови! Нехай туалет коштує 25, 50 коп., але ж у ньому має бути принаймні тепло, а не так, щоб потім лікуватися. Сніг ось ми також зимою самі маємо прибирати. І взагалі, ми не згодні із ним у всьому.”

Світлана Романюк приватний підприємець ТОВ “Авто”: “Ми другий день тут стоїмо. За ці дні до нас так і не вийшли. Кажуть: “Ми тут господарі. Що хочемо, те й зробимо”. Не хоче він з нами говорити.”

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3771.full.image.jpg

Директор до підприємців все ж таки вийшов. Впродовж тривалої суперечки він відстоював свою думку, працівники ринку — свою . Дійти згоди обом сторонам не вдавалося, пише ТРК "ВІК"

Михайло Латик директор ТОВ “Авто”: “У нас в державі періодично підвищується мінімальна заробітна плата. Ми — законослухняні громадяни, тому повинні збільшувати цю плату. На даний час фінансовий стан підприємства є таким, що іншого шляху для нас немає. Тим більш, що ми не збільшували ринковий збір, а лише оренду. Маємо на це повне право. Якщо їх знизити, то ринок треба закривати і не працювати взагалі. ”

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3769.full.image.jpg

Що ж заважало Михайлу Латику поспілкуватися із людьми раніше? Як виявилося, бригадир.

Михайло Латик директор ТОВ “Авто”: “Моя система — працювати із бригадиром. Я з ним неодноразово проводив бесіди і усім завжди казав: із людьми я працюю через бригадира. Якщо ж він не вважає за потрібне вирішувати питання зі мною, той виникають подібні ситуації.”

Під час підготовки сюжету до ефіру стало відомо: директор авторинку, начебто, пішов таки назустріч працівникам товариства та зменшив розмір плати за оренду торгових місць. Наразі підприємці вирішують, припиняти страйк чи ні.

Автор: Олександр Єжель

Камера: Юрій Гавриш

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі