Україна

Проби Манту: нова «вакцина-вбивця»?

21 September 2008, 08:06

На Буковині 2 дітей після туберкулінодіагностики потрапили до реанімації. Туберкулін цього ж харківського виробника вклав на лікарняні ліжка понад 200 дітей два роки тому

Вісім школярів відчули себе погано після проведення проб Манту в селі Рашків Хотинського району Чернівецької області. Дітям проводилася щорічна планова туберкулінодіагностика вітчизняним препаратом виробництва харківського ЗАО «Біолік» після чого 8 з 16 школярів відчули головний біль, запаморочення, в декого піднялася температура тіла до 37.2 градусів, а в кількох дітей знизився тиск.

Двох школярів довелося госпіталізувати до реанімації. Чиновники з облздоров'я вже зараз «припускають», що така реакція дітей на пробу Манту могла статися або через якісь індивідуальні алергічні реакції, або на фоні епідемії ГРВІ, що тільки починається.

Як розповів
єдиний лікар в сільській амбулаторії Рашкова Дмитро Довгонюк, він уже з березня проводить туберкулінодіагностику цією серією харківського препарату, і до цього часу в діток не було жодних негативних реакцій.

З початку навчального року згідно з планом сільський лікар почав проводити проби Манту. Перша «партія» дітей – 13 учнів – пройшли пробу Манту 8 вересня. Все було добре. На другий день перед початком медпроцедури лікар оглянув дітей, як цього вимагає інструкція. Ніхто не показував на те, що був хворий, чи починав захворювати.

Потім медпрацівник витягнув з новенького холодильника, до речі, з тієї самої коробки, що й напередодні, дві ампули туберкуліну, розраховані на 10 доз, і зробив проби 16 учням 5-го класу.

«Коли діти після проби Манту почали скаржитися на запаморочення і головний біль, я виміряв їм тиск і побачив, що у декількох школярів він значно впав – розповів Дмитро Довгонюк
-- Що могло статися? Я і сам не знаю. Це абсолютно безпечна проба. І на сьогоднішній день, на жаль, єдиний метод діагностики туберкульозу у дітей на ранніх стадіях.

Двом діткам, яким було особливо погано, я викликав «швидку». Дітей завезли в районну лікарню і поклали в реанімацію.

Батьки розказали мені, що після виписки відвезли дітей на обстеження в обласну лікарню до Чернівців, там лікарі поставили діагноз: ймовірна реакція на туберкулінодіагностику».

Обласна санстанція призупинила в районі туберкулінодіагностику принаймні на місяць – адже серія туберкуліну одна на весь район. Після проведеного розслідування лікарі СЕС встановили, що порушень в правилах і техніці проведення туберкулінодіагностики дітям не було.

Але якщо сільський лікар не піддає сумніву те, що в дітей була реакція саме на туберкулінову пробу, то чиновники вже починають дипломатично уникати категоричних формулювань.

За словами начальника Головного управління облздоров'я Ігоря Шкробанця, можливо, за інших обставин дітей, яким стало погано, не стали б госпіталізувати: такі симптоми, як запаморочення та підвищення температури, за цієї проби цілком припустимі.

А слабкість і сонливість діти могли відчувати через те, що їм дали препарати, які знімають алергічні реакції.

Чиновник каже, що таку індивідуальну реакцію організми цих дітей могли дати через те, що з різким похолоданням школярі почали хворіти на ГРВІ. Але враховуючи те, що в Україні вже був прецедент, коли після туберкулінодіагностики діти потрапляли в лікарні, буковинські лікарі вирішили підстрахуватися.

Наразі всі діти вже почуваються добре, запевнив функціонер.

«Згідно з інструкцією, ця серія туберкуліну біла відкладена, а про випадок реакції дітей повідомлено фармкомітет – сказав Ігор Шкробанець.
– Але я хотів би наголосити, що не треба роздмухувати такі випадки. Бо питання вакцинації і туберкулінодіагностики зараз надзвичайно політизуються. А страждають в першу чергу діти.

Якщо зараз підуть масові відмови батьків від проведення проби Манту дітям, то невдовзі в Україні ми будемо мати епідемію вже дитячого туберкульозу».

На дітях випробовують препарати?

В трагічну ситуацію потрапила жителька села Мізяківські Хутори Вінницької області Людмила Вервека, яка й досі не може вилікувати свою доньку Тетяну після того, як дівчинці в квітні 2006 року зробили таку ж саму пробу Манту, що і рахівськім дітлахам. Її донька потрапила до лікарні просто зі школи разом з ще 35 учнями.

Тієї весни після введення туберкуліну виробництва харківського ЗАТ «Біоліка» в лікарнях побувало понад 200 дітей з Херсонської, Вінницької, Хмельницької та Черкаської областей.

Тоді комісія МОЗ дійшла висновку, що «можливою причиною виникнення загальної реакції під час проведення туберкулінодіагностики може бути вплив супроводжувальної патології та індивідуальної чутливості дітей в генезі виникнення незвичної реакції».

А тодішній головний санітарний лікар Бережнов сказав, що діти могли так відреагувати, бо навесні організми ослаблені, та й ГРВІ «гуляли» по школах в той час. Нічого не нагадує?

Людмила Вервека впевнена, що якби протитуберкульозна вакцина БЦЖ була ефективною, то в нас би не було такого стрімкого зросту дитячої захворюваності на туберкульоз. Що ж стосується проби Манту, що проводилася її дочці та ще 93 учням місцевої школи, жінка стверджує, що то був не туберкулін.

Людмила вважає, що на її дитині проводили випробовування якогось препарату.

Можна було б подумати, що від розпачу жінка дещо перебільшує, але на лікування Тетяни пішло вже понад 30 тисяч доларів. Продали вже й корову, і материну хату, але більше продавати нічого. Замість того, щоб обробляти городи, жінка їздить по інстанціях.

«До Києва я приїхала шукати правди. Але за два роки зрозуміла, що нікому ми не потрібні. Намагаюсь відсудити в держави гроші на лікування дитини. Але поки що без успіху. В Україні лікарі не можуть взяти на себе сміливість визнати, що хвороби наших дітей пов‘язані з тим, що їм ввели під виглядом проби Манту. Тому ми поїхали робити незалежну експертизу до Москви, в науково-дослідний інститут вірусології ім. Д.І. Івановського Російської академії медичних наук.

У всіх дітей, а їх було 11, лікарі діагностували цитомегаловірусну інфекцію Єпштейна-Бара, яка може викликати... рак.

Є в нас і висновок токсиколога, про те, що після введення туберкуліну діти пережили токсичну реакцію. Про це зокрема свідчить запаморочення, розширення зіниць.

Зараз моя Таня дуже нервова, швидко втомлюється. В неї уражене серце, печінка, нирки, центральна нервова система. Почалися складні аутоімунні процеси.

Зіткнувшись з повною байдужістю наших чиновників, я була змушена перечитати гори медичної літератури. Тепер розмовляю з лікарями на їхній мові. А два роки тому я була простою сільською жінкою, що довіряла лікарям», - каже Людмила.

Подібні випадки несуть подвійну загрозу. Адже чиновники праві в тому, що поширення інформації про «вбивчі» вакцини призводить до відмов громадян від щеплень, що, в свою чергу, загрожує новими епідеміями. Але разом із тим, саме чиновники від медицини повинні зробити все, щоб вакцинація не призводила до хвороб і, тим більше, смерті дітей.

Поки ж ми бачимо тенденцію в зворотньому напрямку…


http://rus.4post.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі