Україна

Усі пересварилися з усіма. Український політичний трикутник : Ющенко–Тимошенко–Янукович

26 September 2008, 14:18
 
Події в парламенті перетворилися на гру в покер, коли за столом ні в кого немає сильної карти, а головним інструментом став блеф.

Питання, хто кого сильніше залякає. БЮТ та Партія регіонів, які складають конституційну більшість, чи "Наша Україна", яка демонстративно готова кинути карти на стіл і піти на дострокові вибори.

Упевнено не може грати навіть президент, який фактично сидить на прикупі і лише чекає свого часу, коли в нього з’явиться можливість торгуватись своїм правом розпуску Верховної Ради.

Учасники процесу зосередилися на тому, щоб спритніше повісити на опонента лаври "зрадника" і в разі дострокових виборів побудувати на цьому нову піар-кампанію. Схоже, це стало єдиною причиною формальних переговорів між "Нашою Україною" і блоком Тимошенко, які розпочалися у середу ввечері.

– Я вам розповім, як це виглядало: Зварич і Кириленко нікому не давали говорити, – ділився враженнями перед соратниками лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. – Лунала мова ультиматумів. Таке враження, що вони просто хотіли все зірвати…

Представники "Нашої України" висунули блоку Тимошенко три умови: відмовитись від подолання вето на всі неприйнятні для Віктора Ющенка закони, ухвалити заяву по Грузії у редакції НУНС та погодити спільний порядок денний роботи парламенту.

– Треба розуміти, що ми приймаємо цю заяву не для Грузії, а для себе, – намагалася переконати напередодні Ксенія Ляпіна, яка від "Нашої України" була присутня на переговорах.

– Ну, тоді й матимете газ по 450 доларів! Ви що, цього не розумієте? – обурювався Сергій Терьохін.

Зранку на засіданні фракції БЮТ депутати іронізували: "ультиматуми НУНС – це все одно, що вимагати приєднати Абхазію до Автономної республіки Крим".

"Прикрасою" переговорів вчорашніх соратників став конфлікт між Володимиром Філенком з БЮТ і Романом Зваричем із "Нашої України".

"Українській правді" зі слів колег вдалося відтворити сутичку депутатів.

Почалось з того, що Зварич категорично заявив: він ніколи не підпише коаліційну угоду, якщо не буде ухвалено заяву по Грузії та скасовані антиющенківські закони. Коли він вкотре повторив цю умову, Філенко запропонував Зваричу вийти і не приходити на переговори.

У ході перепалки Філенко закинув Зваричу, що той в разі чого може переїхати, наприклад, до Америки, тоді як Філенку жити в Україні. І, мовляв, взагалі невідомо, звідки Зварич отримує вказівки – з Банкової чи із–за океану. Обурений Зварич, який свідомо склав громадянство США багато років тому, перейшов на ненормативну лексику…

І в "Нашій Україні", і в блоці Тимошенко Зварича називають індикатором настроїв президента. Якщо В’ячеслав Кириленко переважно мовчить, то Зварич завжди ретранслює позицію почесного голови.

Тим не менш, коли Анатолій Гриценко запропонував фракції НУНС замінити в переговорній групі "деяких категоричних противників коаліції з БЮТ", Кириленко навіть не поставив це питання на голосування.

Як перший крок до примирення було начебто погоджено, що в четвер "Наша Україна" і блок Тимошенко внесуть спільний порядок денний.

– Але коли ми зібралися у спікера Яценюка, нам роздали порядок денний, який ми в очі не бачили! – обурився Зварич. – Я запитав у Лавриновича: ким погоджений цей порядок денний? Він відповів: Партією регіонів і блоком Тимошенко.

Єдиним прогресом стала згода БЮТ не виносити на голосування у четвер питання про подолання вето президента на закон про Кабінет міністрів і деякі інші. Заяву по Грузії, без якої "Наша Україна" відмовляється рухатися далі, знову не узгодили.

– Ну чому він у вас такий дивний, цей Кириленко? – питався  бютівець Андрій Шкіль в нашоукраїнця Руслана Князевича. – Ну що йому ще треба?!

– От послухай, моє прізвище яке? Князевич! Звідки я знаю, що йому ще не подобається… Цього вже ніхто не розуміє!

Насправді, говорили деякі НУНСівці, Кириленко не встиг узгодити подальші кроки з президентом.

"Після того як БЮТ пішов на часткові поступки, йому треба знайти аргументи, щоб вмовити Ющенка на коаліцію. Але у секретаріаті як заклинання говорять про дострокові вибори", – розповів один з депутатів.

У тому, що блок Тимошенко і "Нашу Україну" відштовхують один від одного непереборні розбіжності, журналісти могли переконатися на власні очі.

У кулуарах парламенту в умовах, наближених до бойових, відбулися дебати між заступником лідера фракції НУНС Романом Зваричем і керівником фракції БЮТ Іваном Кириленком.

Зварич розповідав пресі, що не розуміє поведінки БЮТ, коли повз нього пройшов Кириленко.

– От сьогодні Іван Григорович пропонував мені підписувати коаліційну угоду прямо у сесійній залі. Він мені каже: "Наші вже всі підписали". Я не розумію – про яку коаліційну угоду він говорить? – розвів руками нашоукраїнець.

Скориставшись нагодою, що Кириленко стояв у кількох кроках, журналісти підвели до нього Зварича і почали "очну ставку".

– Так, справді, коаліційну угоду треба підписувати, – не розгубився бютівський Кириленко.

– Яку угоду? – запитав у нього Зварич.

– Ми підтримуємо стару коаліційну угоду, ми її не денонсували! – відповів Кириленко.

– Чекайте, скажіть – ви готові засудити Росію за агресію проти Грузії? – запитав його Зварич.

Ця репліка відразу вивела Кириленка з рівноваги.

– Категорично ні! – ледь не закричав він і почав повторювати. – Категорично! Категорично! Ми дали свою оцінку – ту, що дали. Вона відповідає позиції ЄС.

– Але ЄС засудив Росію за акт агресії, – не заспокоювався Зварич. – Ви готові це сказати?

– Ми підтримуємо позицію трьох президентів – Саакашвілі... – почав повторювати Кириленко, але Зварич не дав йому закінчити.

– ...У мене до вас пряме запитання: ви готові засудити Росію за акт агресії...?

– Категорично ні! – перебив його Кириленко.

– ...Так, як це зробив ЄС.

– Категорично ні! – тепер уже закричав лідер фракції БЮТ.

– Чому?

– Тому що агресію почала Грузія, – відповів Кириленко.

Зварич засміявся.

– Понятно. Ми так далеко приїдемо, – кинув нашоукраїнець, але Кириленко вже взявся роз’яснювати журналістам.

– Згадайте, відкриваються Олімпійські ігри... І всі канали показали – ми вам за це дякуємо – бомбардування якого міста почалося? Хто почав відновлювати конституційний лад? Друге питання – ми не сторона конфлікту, – заявив Кириленко і ще раз повторив на тон голосніше. – Ми не сторона конфлікту!

Але, схоже, Зварич вирішив загнати в кут свого колегу.

– Ви готові засудити Росію за використання нашої суверенної території для здійснення воєнного нападу на союзну нам державу? – запитав нашоукраїнець.

– Категорично! Ми категорично проти такої оцінки! – відповів Кириленко

– Тобто підписання коаліційної угоди вже не буде? – запитали журналісти, яким пощастило бути свідком цієї полеміки.

– Швидше всього – ні! – сказав Зварич.

– Події в Грузії відбулися вже давно. Піна вже злетіла, – трохи заспокоївся Кириленко. – Якщо ми будемо ставити події в Грузії як основу, то це привід, щоб не сісти за стіл переговорів. Це не головне, що турбує сьогодні суспільство! Це привід дестабілізувати ситуацію!

– Вибачте, це не наша позиція, – не погодився Зварич.

Але зараз вже Кириленко розвивав наступ:

– Не можуть бути приводом події в чужій країні...

– Ваші депутати казали в залі, що вони готові це все підтримати, – тепер уже обурився Зварич. – Було таке! І Яворівський, і всі інші про це говорили...

– Немає там прямого формулювання "засудити дії". Немає! Романе, цього не буде! – пообіцяв Кириленко.

Зупинити перепалку вчорашніх союзників змогли лише журналісти.

– Янукович сьогодні заявив, що ваші переговори – це ширма, а насправді всі ідуть на вибори?

– Абсолютно правильно. Абсолютно! – випалив Кириленко. – Я підписуюсь під цими словами! Ви самі бачите, як радикально ставляться питання, не самі актуальні для суспільства!

– Судячи з того, що я почув – всі ідуть на вибори, – підтримав його Зварич.

Але діалог людей, які один одного не чують, на цьому не завершився. Вони змагалися, за ким залишиться останнє слово.

– Ми не виходили з коаліційної угоди! – почав стару пісню Кириленко.

– Вони формально не виходили, але наплювали на коаліційну угоду, голосували на неузгоджені закони, – підтримав його Зварич у повторюванні вже заїжджених аргументів.

– А ви вивели двох депутатів з коаліції, – поклав ще один козир на стіл Кириленко.

Перепалка, яка відбувалася під колонадою парламентських кулуарів, почала звертати на себе увагу. До співрозмовників підійшов інший нашоукраїнець Юрій Кармазин, який відносився до "групи товаришів", що не голосували за вихід з коаліції.

– Іван Григорович, не гарячкуй! – звернувся він до Кириленка і почав повторювати: – Не гарячкуй! Не гарячкуй! Не у всіх така однозначна позиція, як у Зварича.

БЮТівець Андрій Шкіль, який стояв поруч, радісно повторив уголос слова Кармазина журналістам.

– Ви чули, що він заявив? Що не у всіх така позиція, як у Зварича! – задоволено сказав Шкіль.

Але й у фракції БЮТ не всі солідарні з Тимошенко, яка перемовляється про коаліцію з Партією регіонів, щоб не допустити дострокових виборів. Політичні ветерани, на яких вона будувала свій авторитет, тепер стали тягарем для Тимошенко.

– Якщо буде створюватися коаліція Тимошенко з Януковичем – ваші дії? – звернулася "Українська правда" до бютівця Павла Мовчана.

– Я прямо сказав на фракції БЮТ – якщо буде коаліція з Партією регіонів, я до неї не увійду, – пообіцяв Мовчан. – І не я один.

– Думаєте, у блоці Тимошенко буде 30 таких депутатів?

– Буде ще більше, – запевнив Мовчан. – Ми не для того двадцять років боролися за Україну!

Поруч з Мовчаном стояв інший представник групи "націонал–патріотів" Віктор Таран–Терен.

– А ви увійдете? – запитання до нього.

– Та ви що? Влазити в таке на старості років? – розсміявся Таран–Терен і не дуже компліментарно висловився на адресу однієї з депутаток від Партії регіонів. – Щоб у підсумку бути в одній коаліції з цією "чорноротою"?

Атмосферу взаємної неприйнятності підсилив Віктор Янукович, який вперше за тиждень зазирнув до сесійної частини парламенту. Група депутатів скупчилася біля трибуни для брифінгів, яка встановлена у кулуарах.

Янукович підійшов до них у супроводі букету та чорної полірованої коробочки, яку він протягнув регіонали Василю Кисельову. Як виявилося, лідер прибув до Верховної Ради, щоб привітати соратника з 60–річчям.

Однак поява Януковича не залишилася непоміченою журналістами, які почали атакувати його запитаннями.

– Як просувається створення вашої коаліції з блоком Тимошенко?

– Ідуть переговори, – односкладно відповів Янукович і зітхнув. – Дуже важкі.

Протягом цих двох секунд, коли лідер регіоналів вимовив оці чотири слова, він "здав" Тимошенко. Як відомо, сама прем’єр у середу заявляла, що ніяких консультацій з партією Януковича її політична сила не проводить, а заяви про це є чорним піаром – звичайно ж, секретаріату президента.

– Чому ви не можете знайти спільну мову з БЮТ? – взялися трясти журналісти Януковича. – У чому складність?

– Складність?  – перепитав він, щоб виграти ще пару секунд для роздумів на відповіддю. – Складність в тому, що у нас практично немає ідеологічного фундаменту для домовленостей.

Очевидно, лідер регіоналів був у курсі заяв Тимошенко, яка почала давати задній хід після ухвалення в першому читанні закону про державну службу в редакції Януковича.

– Не встигли ми проголосувати закон про держслужбу, – поділився наболілим лідер регіоналів, – як БЮТ уже відмовляється від того, що російська мова може використовуватися у – я би сказав так – у діловодстві. Куди ми заганяємо половину російськомовного населення України? – сказав Янукович, і було видно, що Тимошенко його глибоко образила.

Він вирішив добити її аргументом про нещасне молоде покоління Донбасу.

– Сьогодні у перший клас йдуть діти, які не знають жодного слова українською! А їх змушують розмовляти українською мовою. Діти приходять додому і плачуть! – обурився Янукович. – От уже до чого дійшло!

Не зрозуміло, правда, при чому тут закон про державну службу до викладання української мови в школах.

Те, як спритно Янукович поклав відповідальність на Тимошенко, говорило, що переговори про коаліцію у них зайшли в глухий кут.

– Минулі дострокові вибори породила помаранчева коаліція. По ініціативі прем’єр–міністра Тимошенко президент Ющенко підписав незаконний указ, – заплутався Янукович, який насправді сам очолював уряд в той момент. – Це була їх ініціатива. А в 2008 році концерт цієї демократичної коаліції дивилася вся країна!

– Виходить, що будуть нові вибори? – запитали журналісти.

– Сьогодні ми намагаємося... – почав Янукович, але осікся. – Природна коаліція – це, ви розумієте, Партія регіонів, блок Литвина і комуністи. Але у нас 222 депутати. Наших голосів не вистачає. Ми трошки не дотягнули на минулих виборах.

Однак, переконаний Янукович, після розпуску парламенту він точно святкуватиме перемогу.

– Якщо вони загонять нас в чергові дострокові вибори – вони отримають результат! Ми подивимося! – сказав він наче пригрозив.

Хоча, з одного боку, Янукович обіцяв перемогти, з іншого боку – він цієї перемоги не хотів.

– Якщо ми знайдемо рішення, яке нас задовольнить політично – ми зробимо все, щоб дострокових парламентських виборів не було.

І тут же Янукович сказав, що не вірить у щойно виголошений варіант.

– Скоріше за все, нам не вдасться це зробити. Ми бачимо цей спектакль... Хоча, можливо, дострокові вибори – це і є вихід. Але не для них, а для країни, – поправив Янукович. – І після нових виборів нам вдасться зібрати голоси, щоб створити власну коаліцію.

Одна з ознак наближення розпуску парламенту – це кадрові перестановки у керівництві Партії регіонів. Днями заступниками Януковича були обрані Юрій Бойко, Сергій Тулуб і Михайло Папієв. Поява цих прізвищ виглядає як спроба Януковича зменшити вплив Ріната Ахметова. Зокрема, Бойко є людиною, яка представляє альтернативне джерело фінансування партії – Дмитра Фірташа.

Тепер співвласник "РосУкрЕнерго" представлений щонайменше двома заступниками Януковича – крім Бойка також Сергієм Льовочкіним.

Попри очевидні речі, Янукович вкотре відкинув наявність конфлікту з Ахметовим.

– У нас були, є і будуть абсолютно нормальні стосунки. Нас багато чого об'єднує, – запевнив лідер регіоналів і ударився у музичну тематику. – Хто б не грав на цьому інструменті... Хай потішаться. Ніколи не буде такого, щоб хтось розколов Партію регіонів. А розмови, які ходять – ми розуміємо, іде боротьба. Те що політика брудна – ні для кого не секрет.

– А хто ініціює цю боротьбу? Ззовні Партії регіонів чи зсередини?

– Запускають різні чутки... Ви мені задали питання, я відповідаю. – усміхнувся Янукович половиною рота. – Чутки запускають... Не ми ж з Ахметовим запускаємо ці чутки, а проти нас. Але ми добре розуміємо, що це працюють наші конкуренти...

...Учасники української політичної кризи продовжили в четвер грати пародію переговорів.

Прем’єр і далі відправляє на них Андрія Кожемякіна, президент – В'ячеслава Кириленка. Хоча всім зрозуміло, що поки за стіл не сядуть самі Ющенко та Тимошенко, домовленостей не буде жодних. З іншого боку, відчувши слабкість позицій БЮТ, свої умови висунув Янукович. Блеф став метафорою нинішніх подій.

Прогрес у переговорах не з’явиться до закінчення тридцятиденного терміну після розпаду коаліції. А забути мову ультиматумів усім учасникам цієї гри допоможе відчуття близького розпуску парламенту.

http://www.pravda.com.ua

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі