Економіка

ЯК БЕРЕГТИ ГРОШІ?

3 October 2008, 11:44
З цим питанням ми звернулися в ПриватБанк - перший на банківському ринку України по депозитах населення.
Як поступити з грошима? Берегти їх удома, «завжди під рукою», або ж довірити їх банку? На це питання нам відповідає керівник департаменту депозитів, поточних рахунків і соціальних програм Житомирського регіонального управління ПриватБанку Віталій Валерійович Човнюк.
- Сьогодні можна сказати з упевненістю, що вкласти свої гроші в банк – це найідеальніший спосіб не просто зберегти, але й примножити свої заощадження. Банківська система України розвивається достатньо динамічно і упевнено. Сьогодні вона стабільна і надійна, що показала її успішна робота під час політичних і інших криз. В результаті серйозної конкуренції на банківському ринку позначилися безумовні лідери, які своїм багаторічним успішним досвідом роботи виправдали довіру клієнтів і сформували основу стабільності банківської системи країни.
- Банки завжди вели активну боротьбу за клієнтів. Як зорієнтуватися серед безлічі принадних пропозицій і зробити правильний вибір?
- Не буду оригінальним, якщо скажу, що довіряти треба тільки лідерам, а не орієнтуватися на високу процентну ставку, яка найчастіше є не більш  ніж привабливою приманкою. Сьогодні найбільшим банком України і лідером по головних фінансових показниках є ПриватБанк. Це і розмір депозитного портфеля (більше 10 мільярдів гривень), і об’єм чистих активів (те, що приносить дохід банку і його вкладникам), і капітал банку (те, чим банк гарантує збереження вкладених в нього засобів). Цю стабільність визнають авторитетні міжнародні фінансово-аналітичні журнали: “Global Finance”, “Euromoney”, “Banker”. Українська найбільша фінансово-економічна газета «БІЗНЕС» декілька років підряд визнає ПриватБанк переможцем в номінації «Банк, в якому Ви б розмістили депозит». Крім того, ПриватБанк є найбільшим учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
- Тобто, щоб оцінити надійність банку, необхідно обов’язково знати його фінансові показники?
- Ні, залиште фінансові показники фахівцям - вони лише результат правильної роботи банку. Є ознаки стабільного і надійного банку, які видно відразу, без глибокого аналізу. По-перше, його термін роботи на ринку. По-друге, кількість відділень і філіалів, обслуговуючих клієнтів. В ПриватБанку налічується більше 2 тисяч відділень і філіалів, і їх кількість постійно росте. Для нас слова «банк, який завжди поряд» - не пустий звук. А це означає не тільки те, що ми прийшли всерйоз і надовго, а ще і те, що за кожну гривню вкладника відповідає найпотужніша банківська структура.
По-третє, це мінімальна сума внеску (так звана диверсифікація). Людина може стати вкладником ПриватБанку, починаючи з 10-ти (!) гривень. Це означає, що наш депозитний портфель, як з маленької цегли, складається з невеликих вкладів, а, отже, ніколи не залежатиме від декількох крупних вкладників, які можуть хоч якось вплинути на його стабільність.
Важливо і те, як банк надалі використовує вкладені в нього засоби. Кредитування – основний напрям, який приносить стабільний дохід банку і вкладникам. На даний момент кредитний портфель ПриватБанку – найбільший і найякісніший серед всіх українських банків. В кредитуванні у нас все та ж диверсифікація: ми розміщуємо гроші в невеликих кредитах, в основному на споживчі цілі. Великі кредити одному або декільком великим підприємствам – це дуже серйозний ризик для банку, а значить для його клієнтів.
- Проте чи не вигідніше покласти гроші в той банк, який пропонує вищу депозитну ставку?
- На жаль, безкоштовний сир, як відомо, буває тільки в мишоловці. І те, що на перший погляд здається принадною пропозицією, на перевірку, як я вже говорив, виявляється лише дешевою приманкою. Так звані “спеціальні” пропозиції чітко прив’язані до мінімальної суми внеску, часто неприступної простим смертним. По-друге, в депозитних договорах багатьох банків чітко прописано, що під час дії договору банк залишає за собою право змінити процентну ставку по внеску в односторонньому порядку. Простіше кажучи, це означає, що, розмістивши гроші в банку під обіцяні, скажімо, 19-20% річних, ви маєте всі шанси через пару місяців виявити, що процентна ставка по вашому внеску несподівано знизилася відсотків до 13-ти з цілком законних причин.
А буває і так, що при уважному вивченні депозитного договору раптом виявляється, що спокусливі 20%, обіцяні рекламою, нараховуються тільки в останній місяць внеску, а до цього нараховуються набагато менш цікаві відсотки.
- А що сьогодні пропонує своїм вкладникам ПриватБанк?
- В ПриватБанку існує достатньо широкий перелік вкладів для фізичних осіб залежно від переваг клієнта. Наші клієнти можуть просто вкласти певну суму в банк на певний термін, можуть накопичувати гроші за допомогою вкладу, при цьому мінімальна сума поповнення вкладу – 10 гривень. Є вклади, за умов яких клієнт може користуватися своїми грошима, не розриваючи при цьому депозит і не втрачаючи відсотки. Крім того, серед наших послуг є унікальні вклади для пенсіонерів і депозити для дітей.
Кожний наш клієнт має нагоду «перерахувати» свої гроші у будь-який час дня і ночі. Для цього необхідно лише мати поблизу банкомат. До кожного депозитного вкладу оформляється «Електронна ощадкнижка» - пластикова карта, на якій міститься вся інформація про вклад.
Ліцензія НБУ № 22 від 04.12.2001 р.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі