Україна

Все про українських мажорів

8 October 2008, 14:47
Американського мільярдера Уоррена Баффета заведено називати "рідкісним жмотом" – мовляв, тільки ненормальний бізнесмен може вимагати у власної доньки розписку за надані на парковку гроші!

Не менш дивними в Україні можуть здаватися плани товстосумів віддати увесь свій спадок на благодійність, залишивши власних нащадків "з носом". А подібна думка серед закордонних багатіїв вельми популярна: не тільки Уоррен Баффет, але й Білл Гейтс - лідери популярного руху "усе - бідним, дітям - майже нічого".

"Життя" вирішило дізнатись, хто з українських олігархів готовий заповісти свої капітали чужим людям і змусити власних дітей пройти всі етапи кар'єрного зросту. Але отримати такі невеличкі коментарі в найбагатших людей країни виявилось непросто.

Так, на розмову з Ринатом Ахметовим ми безрезультатно чекали майже півроку. А коли спіймали його після прес-конференції, у найбагатшого українця виявився не той настрій для розмови.

Сергій Тарута теж відмовився розповідати про стиль фінансового виховання у сім'ї: це приватне життя і пресі краще триматися від нього подалі.

Натомість Віктор Пінчук, Андрій Клюєв, Сергій Тігіпко, Ігор Коломойський та Марина Порошенко виявились відкритішими.

У Великобританію з татовими грошима

Одним з найпопулярніших місць для вгризання в граніт вищої освіти для дітей українських мільярдерів залишається Лондонська школа економіки - London School of Economics (LSE).

Через LSE пройшли, крім Жені Тимошенко, донька Віктора Пінчука, син Андрія Клюєва і старший син Петра Порошенка.

Донька банкіра Сергія Тігіпка Анна теж вчилась у Лондоні, але в City University London.

"Діти мають не лише отримати освіту за кордоном. У них ще має бути певне коло знайомств, - пояснив регіонал Андрій Клюєв "Українській правді" причину, по якій він віддав двох своїх синів на навчання закордон. - Припустімо, вони вчились у школі, досить престижній. Потім вчаться в університеті, теж досить престижному, у них є своє коло знайомств. Потім вони розлітаються по всьому світові, але вони все одно спілкуються".

Богдан - старший син Клюєва - спочатку вчився разом із сином Ахметова у швейцарській школі Le Rosey.

"Це одна з найкращих шкіл", - уточнює Клюєв і додає, що його син товаришує з сином Ахметова, хоча їх розділяє декілька років.

Син Клюєва, за твердженням батька, жив у кімнаті для двох, причому дисципліна була дуже строга, як в армії.

"Якщо хлопчики щось не так роблять, вони зразу біжать 10 кіл по стадіоні чи віджимаються 100 разів", - стверджує Клюєв-старший. Перед Женевою син відчув на собі всі переваги звичайної київської школи.

Середній нащадок Клюєва проходить цей самий шлях. Зараз він поступив у ту саму школу в Женеві, в якій вчився його старший брат.

Український багатій номер 2 за версією "Forbes" Віктор Пінчук теж переконував нас, що його донька Марія та син Олени Франчук Роман мали "період спартанства".

Щоправда, це спартанство по-лондонськи: діти дізнались, що таке місцеві гуртожитки.

Одна з найзавидніших українських наречених Марія Пінчук. Фото з сайту фонду Віктора Пінчука 
Коли ж старша донька Пінчука Марія поїхала здобувати додаткові знання в LSE, їй зняли квартиру. "Зараз вже вона young lady", - пояснює Пінчук.

Діамантові звички золотої молоді

У розмові з журналістами всі мільярдери переконують: дітей вони не балують, грошей багато не дають, привчають до реального життя. Насправді ж буває по-різному.

"Природа як відпочиває, так на цих дітях і напружується. Є відморозки, що охреніли від бабла і безкарності, які гарантовано знищать бізнес своїх батьків. Але є й нормальні. Вони полярні, як і діти пересічних українців", - емоційно зазначає художник Сергій Поярков.

Серед активних відвідувачів нічних клубів свого часу значилась хіба що донька президента київського "Динамо" Ігоря Суркіса Марина. Втім, він ніколи і не приховував свого демократичного стилю виховання. І лише сподівався, що доньці вистачить розуму не ганьбити батька.

Як показав час, така позиція себе виправдала. Про Марину можна сказати лише, що як і всі діти багатих українців, вона полюбляє дуже дорогі речі. Так, на нещодавню виставку робіт Френка Ворза дівчина прийшла у намисті від "Chanel" та з сумкою від Hermes. 

Марина Суркіс на виставці-аукціоні робіт знаменитого Френка Ворза. Фото Дмитра Ларіна
На єдиному заході, на якому Віктор Пінчук показав Україні свою старшу доньку Марію, вона теж була у вбранні класу люкс. Однак скільки зять Леоніда Кучми дає доньці на кишенькові витрати - невідомо. Мільярдер відмовився відповідати на ці запитання.

Дружина Петра Порошенка Марина теж не пам'ятає, скільки грошей давали старшому синові, коли той вчився у LSE. Але вона каже, що зайвих син не просив. А потім взагалі влаштувався на роботу у бар, і допомогу в батьків не брав.

Ігор Коломойський має кращу пам'ять або ж є більш відвертим. 5 тисяч швейцарських франків доньці Анжеліці має цілком вистачати, щоб не йти мити посуд у якомусь закладі. На ці кошти у Женеві вона може жити без серйозних обмежень, ходити по ресторанах і у кіно.

Старший син Андрія Клюєва витрачає майже стільки ж.

- У нього є кредитна картка. Здається, він витрачає від трьох до п'яти тисяч доларів на місяць.

- Ви її поповнюєте?

- Так. Вона на моєму розрахунковому рахунку.

- Чому так багато?

- Там, у Лондоні, ціни інші.

- Він живе у кампусі чи знімає квартиру?

- Знімає квартиру.

- А в якому районі?

- Не знаю, я там жодного разу не був.

Бізнес у спадок

"Багаті люди сумнішають, коли я питаю, чи вони залишать свої гроші дітям. Я їм кажу: "А ти впевнений, що твої діти зможуть з такою ж енергією, вовчою хваткою відстоювати твій бізнес?" Охочих відібрати його буде багато... "Ти впевнений, що вони впораються з цим в таких умовах, в яких працював ти?", - розповідає Сергій Поярков.

Хоча Ігор Коломойський зазначив, що не вважає, "що дітей чи родичів варто залучати до сімейного бізнесу", майже у кожного мільярдера була або ж є заповітна мрія: щоб діти почали керувати батьківським бізнесом і тільки збільшили його.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі