Україна

Указом президента в Україні запроваджено цензуру

13 October 2008, 22:47
Розповідаючи про сьогоднішнє рішення РНБО та Указ президента, що вводить його в дію, ми звернули увагу лише на примушування уряду до порушення фінансового законодавства - виділення коштів для проведення передвиборчої кампанії із резервного фонду до 17-ої години понеділка, 13 жовтня.

Водночас, у цьому документі є ще одне небезпечне для України положення - фактичне запровадження цензури, тобто обмеження доступу до інформації в період передвиборчої кампанії.


На цей скромний пункт рішення РНБО звернув увагу народний депутат України, віце-спікер Микола Томенко. В усякому разі, саме як пряму вказівку на здійснення цензури в засобах масової інформації сприйняв політик пункт Указу № 923/2008, який приписує "вжити заходів для недопущення маніпулювання суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації".

Що означає в розумінні президента "недостовірної", "неповної" та "упередженої" - Указ не пояснює. Але Секретаріат глави держави регулярно поширює подібну інформацію, після чого сам Віктор Ющенко у своїх політичних звинуваченнях (наприклад, про "руку Москви") спирається не на факти, а на слова своїх чиновників. Так, до речі, було і в недільному інтерв'ю телеканалові "Інтер", коли на конкретне запитання про залежність його політичних опонентів від російського керівництва Ющенко послався на нібито "загальновідомість" цього факту.

Із тексту Указу та поведінки Віктора Ющенка виходить, що вся негативна інформація про пропрезидентську партію чи  самого президента буде визнана небезпечною, ЗМІ - закриті, а журналісти - відправлені до місць не таких віддалених.

"Це положення є безпрецедентним в історії України. Ще ніколи Рада національної безпеки не зобов'язувала органи виконавчої влади контролювати ЗМІ на предмет того, чи поширюють вони недостовірну, неповну або упереджену інформацію", - стверджує Микола Томенко.

Депутат зауважив, що вищевказані органи, згідно з чинним законодавством, не мають жодних повноважень щодо контролю над ЗМІ.

Заступник голови ВР зазначив, що на виконання цього положення обласні державні адміністрації будуть змушені моніторити діяльність ЗМІ і розсилати вказівки, що вони вважають неповною або упередженою інформацією.

"Тому це рішення містить вказівку і надає право органам влади здійснювати цензуру у ЗМІ", - сказав Томенко.

Ми вже зазначали, що Віктор Андрійович, який зневажає або тупо ігнорує закони, ніяк на демократа не тягне. І навіть - на анархіста. А ось диктатурою від нього пахне все більше і більше...


Карен Оганесян. INTV

 

http://www.intv-inter.net/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі